SPORNE ISPLATE TAJNICI

NOVCA NEMA, A ONA NA BOLOVANJU Obrtničku komoru trese skandal težak stotine tisuća kuna

Zagreb, 130208.Sjediste HYPO grupe, Slavonska avenija. Banka - ilustracije.Hrpa novca, novac,novcanica, kuna. Foto: Elvir Tabakovic / CROPIX
 Elvir Tabaković/CROPIX

Nakon što su u travnju ove godine u Obrtničkoj komori Splitsko-dalmatinske županije počeli, po odluci Nadzornog odbora, s revizijom knjigovodstva, otkrivene su sporne isplate, teške, prema neslužbenim izvorima, najmanje 600.000 kuna. Posljedica svega je da je Nada Brezec, tajnica Komore, na bolovanju, a cijeli spis čeka kompletiranje kako bi se uputio pred nadležne institucije, odnosno policiju i Državno odvjetništvo – ako se, naravno, sumnje u nezakonite isplate novca pokažu osnovanim, piše Slobodna Dalmacija .

Prema našim izvorima, cijela priča počela je kada su Nadzorni i Upravni odbor Obrtničke komore početkom godine odlučili da se otkaže dotadašnjem knjigovodstvenom servisu koji je vodio računovodstvo za županijsku Komoru, te za te poslove zaposli jedna osoba.

Prva sumnja u moguće nepravilnosti pojavila se nakon što je uočena sporna isplata dvostruke plaće tajnici Komore. Kako je predsjednica županijske Komore Marija Crmarić ustvrdila kako nikada nije potpisala sličan nalog, odnosno ustvrdila je da je njezin potpis krivotvoren, počelo se s provjerom isplata s računa Komore.

Formirana je posebna komisija koja je potom pronašla isplate s računa Komore na broj tekućeg računa koji počinje s “32”, a što ukazuje da je riječ o tekućem računu fizičke osobe. Daljnjom provjerom pokazalo se, pojašnjava nam naš izvor, kako je riječ upravo o tekućem računu tajnice županijske Obrtničke komore na čiji su tekući račun obavljane isplate tijekom 2013. godine.

Slijede tužbe i prijave

- Niz je takvih isplata uz koje se kao razlog uplate navode pokrića različitih troškova, od službenih putovanja, do organiziranja različitih događanja, sajmova, prezentacija i slično. Na primjer, Komora bi donijela odluku da se na određenu manifestaciju potroši određeni novac, no onda bi, uz isto pravdanje, bio isplaćen i novac na privatni tekući račun.

Često je u papirima navedeno tuđe ime na koje se obavlja isplata, no opet je bila riječ o istom tekućem računu. Riječ je o isplatama u prosjeku od par desetaka tisuća kuna, a najveći iznos koji je pronađen isplaćen je u prosincu prošle godine, tu je riječ o 160.000 kuna – pojašnjava naš sugovornik.

Isplate su obavljane preko internet bankarstva - pojašnjava nam naš izvor. Takve isplate ne mogu proći a da knjigovodstveni servis koji je Komori vodio knjige to ne uoči, kaže nam on, no kako će se priča dalje razvijati, protiv koga će se sve pokrenuti tužbe i kaznene prijave, tek treba vidjeti. Marija Crmarić, predsjednica Županijske obrtničke komore, nije željela ništa komentirati dok stvar ne dođe do suda. Osobito nije željela govoriti o iznosima za koje bi Komora mogla biti oštećena.

- Ništa se još ne zna, uzeli smo odvjetnika koji će nas zastupati. Sumnje postoje, ali dok se ne dokaže, ne možemo ništa komentirati. Kaznenu prijavu još nisu podnijeli - kaže Marija Crmarić, jer još prikupljaju dokaze, a daljnji pravni potezi u rukama su odvjetnice koju su angažirali.

Nada Brezec nije željela ništa reći o spornim isplatama. Kako nam je rekla, na bolovanju je. Na internetskim stranicama Komore već je, kao v.d. tajnice, navedena druga osoba.

- Bez odvjetnika ne želim razgovarati ni sa “Slobodnom” ni s bilo kime – kratko je odgovorila novinaru Slobodne Dalmacije .

Obrtnici plaćaju članarinu

Članstvo u Hrvatskoj obrtničkoj komori obvezno je za sve obrtnike. Članarina im je od početka ove godine značajno smanjena i iznosi dva posto od neoporezivog dijela dohotka. Trenutačno je to 44 kune mjesečno, dok je prijašnjih godina iznosila 103 kune. Prihod od članarina raspodjeljuje se na tri dijela: od 44 kune članarine, pojedina udruženja dobivaju 23 kune, područne obrtničke komore 11 kuna, a središnja Hrvatska obrtnička komora 10 kuna.

I dalje je riječ o pristojnim prihodima: HOK je u 2014. planirao prihode od oko 11,3 milijuna kuna, dok su prijašnjih godina prihodi znali iznositi oko 26 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 01:07