KRVAVI FESTIVAL

NOVI DETALJI BRUTALNOG OBRAČUNA NA ZRĆU Doznali smo tko je osumnjičeni ubojica i kakvu je kobnu grešku počinio u pokušaju bijega iz Hrvatske

 
 Facebook, N1

Policija još istražuje okolnosti ubojstva britanskog turista Uga Wilsona (26), zvanog Kraze, u srijedu oko 5.30 sati ujutro ispred noćnog kluba Kalypso na plaži Zrće u Novalji.

Neslužbene informacije govore da je sukob između dvije grupe engleskih gostiju počeo unutar kluba, a završio se na platou ispred ulaza u klub. S jedne strane našli su se ubijeni Ugo Wilson i druga dvojica ozlijeđenih britanskih gostiju, a na drugoj osumnjičeni 25-godišnjak, navodno Douglas C., također iz Velike Britanije, odnosno Londona, sa svojim prijateljima. Svi su oni bili gosti popularnog Hideout festivala tijekom kojeg na tisuće Britanaca dolaze na Pag, a zajedno s njima i njihovim DJ-ima stižu, kažu nam upućeni izvori, i njihovi londonski dileri drogom.

Tjeralica

- Ne mogu potvrditi informacije da je ovo bio sukob dviju dilerskih bandi. Još uvijek je rano govoriti o motivima i povodu ubojstva - rekao je Elis Žodan iz Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone 2018. godine. Iz policijskih krugova stižu informacije da je sukob na Zrću preseljen iz Velike Britanije, odnosno kako je posljedica neriješenih odnosa među sukobljenim Britancima stvorenih još u Londonu.

Poznato je da je Ugo izboden nožem, najmanje pet puta, i da je preminuo na mjestu događaja. Kako je napadač uspio ubiti njega i raniti dvojicu muškaraca iz Ugova društva, policija pokušava rekonstruirati na temelju snimaka nadzornih kamera koje su sve zabilježile. Upravo je snimka nadzornih kamera ispred Kalypsa pomogla policiji u pronalaženju 25-godišnjeg sumnjivca koji, prema komentarima Ugovih prijatelja na Facebooku, dolazi iz južnog Londona.

Iako je za njim bila raspisana tjeralica i iako je otok Pag bio blokiran, 25-godišnji Englez ipak je uspio pobjeći s Paga i doći do Splita, odnosno do splitske zračne luke, gdje je jučer ujutro lišen slobode.

Mladi Englez očito je tražio najbrži i najjednostavniji način da napusti Hrvatsku, no pogriješio je jer to namjeravao učiniti na legalan način, preko službenoga graničnog prijelaza, i to onog na splitskom aerodromu.

Efikasna policija

Dakle, on je jučer oko osam sati neometano došao i ušao u aerodromsku zgradu, gdje je pristupio pultu na graničnom prijelazu te predao svoju putovnicu. Kad je policijski službenik stavio njegovu putovnicu u skener, vidio je da je za tom osobom raspisana tjeralica, a to je potvrdila i fotografija Engleza. Naime, kako neslužbeno doznajemo, svi granični i pogranični prijelazi u RH dobili su videozapis nadzornih kamera sa Zrća koje su snimile čin ubojstva. Kako je snimka odlične rezolucije, nije bio problem prepoznati osumnjičenog Engleza.

Bez puno panike i buke, pogranični policajac ostao je pribran i o nenadanom je “ulovu” obavijestio svoje kolege, koji su Engleza lišili slobode.

- Kriminalističko istraživanje povodom ubojstva i pokušaja ubojstva na Zrću još je u tijeku, a vjerujemo da će uhićeni osumljičenik u zakonskom roku, petak do 9.30 sati biti odveden u pritvorsku policijsku jedinicu u Gospiću. Prema kriminalističkom iskustvu ne očekujem od njega da će nam nešto reći. Pretpostavljam da će se braniti šutnjom, rekao je Željko Prša, zamjenik glavnog ravnatelja policije u četvrtak popodne ispred Stožera za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone u Zadru. Prša je istaknuo kako osumnjičenik inače ima gustu crnu kraću kosu, a nakon izvršenja djela izbrijao je glavu na ćelavo i na taj način je htio izmaknuti policijskim službenicima.

- U prvih 14 sati uspjeli smo identificirati osumnjičenika, a u sljedećih 14 je pronađen i uhićen. Očekujem da će nadležno Županijsko državno odvjetništvo zatražiti određivanje istražnog zatvora jer zakonske osnove za to postoje, kazao je Prša dodajući kako motiv ovog kaznenog djela još ne znaju.

- Uhićenik je s mjesta događaja pojegao motorom kojim je upravljao britanski državljanin, koji nije bio uključen u sam događaj. Vjerujemo da nije znao što se dogodilo nego da mu je izašao u susret, objašnjava Prša dodajući kako oružje za sada još nije pronađeno.

- Pretpostavljamo da je nož nakon počinjenja ubojstva odbacio ili prikrio. Pokušat ćemo doći do adrese gdje je on boravio na području grada Novalje, u apartmanskom naselju Gajec te pretražiti mjesto gdje je boravio. Hrvatska policija u kontaktu je sa britanskim kolegama te će pokušati od njih dobiti određene informacije. Prša je rekao kako je moguće da će biti još uhićenih, ali to će ovisiti o daljnjem razvoju kriminalističke istrage.

Stanje bolje

Dvadesetšestogodišnji Britanac koji je u sukobu zadobio teške tjelesne ozljede u četvrtak je oko podne prebačen s jedinice za intenzivnu njegu na Odjel kirurgije Opće bolnice Zadar.

- Stanje teško ozlijeđenog muškarca poboljšano je i više nije životno ugrožen - rekao je Edi Karuc, zamjenik ravnatelja zadarske bolnice.

Ubojstvo na Zrću pobudilo je veliku pozornost britanskih medija, ali i društvenih mreža na kojima se javljaju brojni prijatelji i poznanici ubijenog Wilsona i ranjenih mladića. Iz njihovih postova može se doznati da je Ugo na Zrću bio s djevojkom koja se, prema njihovim pričama, još uvijek tamo i nalazi. Noć prije kobnog događaja Ugo i njegovo društvo završili su na društvenim mrežama, objavljene su videosnimke njihove zabave na festivalu, i ništa nije upućivalo na tragičan završetak još jedne lude partijanerske noći.

Još prije nego što je u Hrvatskoj objavljen identitet ubijenog 26-godišnjaka u krvavom obračun na Zrću, kolege iz engleskih medija spekulirali su s imenom Ugo Wilson, po nadimku Kraze.

Za osobu istog imena i prezimena čulo se po tamošnjim novinama i portalima tijekom 2013. Tada 21-godišnjak, Wilson je bio dio dobro organizirane bande koja je upadala u lanac trgovina Carphone Warehouse u Londonu i oko britanske metropole, pljačkajući iz njih sve što im je došlo pod ruku. Ipak najdraži su im bili iPhoni i iPadi, a čak nisu poštedjeli ni najmlađe mušterije koje bi se tamo zatekle u pratnji roditelja. Tijekom suđenja detaljno je opisan šok koji su doživjeli najmlađi kupci.

Kriminalna karijera

- Članovi bande, najčešće u trojkama, upadali su u trgovine, uzrokujući efekt ‘oluje’ i panike kod zaposlenika i mušterija - opisano je tijekom suđenja.

Policiji u Londonu trebalo je gotovo pola godine da ih razbije. Prethodno su od sredine 2012. do početka 2013. godine “odradili” ukupno 42 dućana. Ukupno šteta, što u ukradenim uređajima, što u porazbijanom inventaru i narušenom imidžu lanca, procjenjuje se na 500 tisuća funti (oko 4,5 milijuna kuna). Najmlađi pljačkaš imao je samo 14 godina, a na koncu su pljačkaši osuđeni na ukupno 11 godina zatvora. Ugo Wilson dobio je 27 mjeseci iza rešetaka, što je bila druga po težini kazna.

Nedugo nakon ubojstva, na Facebooku su se pojavili posljednji pozdravi za Uga Wilsona Krazea.

“Počivao u miru, naš Kraze. Sve što ti je trebalo bio je jedan veliki odmor. I to se dogodilo. Odmaraj, napisao je na Facebooku jedan od njegovih prijatelja.

“Ovo je bio sukob dviju bandi zbog preprodaje droge”

I dok se na Pagu govori da je razlog ubojstva Uga Wilsona sukob dviju engleskih bandi oko raspačavanja droge, ravnatelj policije Nikola Milin tvrdi kako policija o tome nema saznanja, odnosno da provode intenzivnu istragu o svim okolnostima ovog nemilog događaja. Ravnatelj Milin to je novinarima rekao na konferenciji o sigurnosti u gradovima, koja je jučer održana u Zagrebu. Nekako u isto vrijeme, gradonačelnik Novalje Ante Dabo na konferencijskoj pozornici jasno je poručio da za njega nema dvojbe tko su sudionici sukoba.

- Riječ je skupinama dilera koje svake godine dolaze u Novalju radi preprodaje droge, a ne zbog muzike i festivala. Njima je jedini cilj prodaja droge. Ovo je bio sukob dviju bandi - rekao je gradonačelnik Dabo. On je potvrdio i medijske napise da su jedna od glavnih roba koju dileri tamo prodaju ampulice koje sadrže dušikov oksid koje su u Velikoj Britaniji zabranjene, a kod nas se mogu kupiti u slobodnoj prodaji.

- Ja već dulje vrijeme u suradnji s MUP-om i Ministarstvom zdravstva neuspješno tražim da se i u Hrvatskoj zabrani prodaja tih ampula. Prema dostupnim informacijama, dileri su kupili oko 10 tisuća tih ampula i prodaju ih po Pagu - otkrio je gradonačelnik Novalje Ante Dabo. J Krešimir Žabec

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:06