VEĆ BIO OSUĐEN

NOVI DETALJI O SPLIĆANINU (29) KOJI JE PAO S DROGOM VRIJEDNOM MILIJUN KUNA: Dilao je heroin radeći za opće dobro!

 
 Joško Šupić / Slobodna Dalmacija

Osam mjeseci prije nego li je uhićen sa 4,6 kilograma heroina, 1,8 kg marihuane, 650 grama kokaina, 133 tablete ecstasyja i 54 grama amfetamina A.H. (29) iz Splita je za dilanje MDMA na Hvaru tijekom Ultra beach partyja osuđen na rad za opće dobro, piše Slobodna Dalmacija.

Polovicom srpnja 2017. godine oko 22,30 sati u jednom hvarskom hotelu kod A.H.-a su nađene 54 tablete MDMA i 9 vrećica s 5 grama iste droge u prahu. Kriminalističko istraživanje proveli su Službenici kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske.

Općinsko državno odvjetništvo Split je podiglo optužnicu protiv njega zbog preprodaje opojne droge. Tijekom suđenja A.H. je priznao sve što mu se stavlja na teret za razliku od obrane tijekom istrage kada je negirao počinjenje kaznenog djela.

U postupku su saslušani i svjedoci, njegova djevojka i njegov poznanik koji su bili s njim na Hvaru.

- Došli smo na Festival elektronske glazbe i nisam imala nikakav kontakt s bilo kakvom drogom - kazala je djevojka dilera.

Isti iskaz dao je i svjedok koji je bio s njima te je pregledana dokumentacija toksikološkog vještačenja nađene droge. Nakon toga sud je ocijenio kako ima dovoljno dokaza da proglasi A.H.-a krivim za preprodaju sintetičke droge.

Joško Šupić / Slobodna Dalmacija

Kao olakotnu okolnost sud je cijenio priznanje okrivljenika, njegovo korektno ponašanje pred sudom te izražavanje žaljenja radi događaja kao i njegovu raniju neosuđivanost. Posebnih otegotnih okolnosti sud nije našao, stoji u presudi.

Slijedom navedenog u lipnju prošle godine A.H. je nepravomoćno osuđen na 11 mjeseci zatvora. Istom odlukom je zatvorska kazna zamijenjena radom za opće dobro tako da je jedan dan zatvora zamijenjen za dva sata rada. Cjelokupna kazna stoga iznosi 660 sati rada za opće dobro. Preračunato u osam sati rada dnevno tijekom 22 radna dana mjesečno to iznosi manje od 4 mjeseca rada za opće dobro. Osim kazne radom za opće dobro, sud je odredio da A.H. mora platiti i 1000 kuna sudskih troškova.

MDMA je čisti metaamfetamin te dolazi u obliku kristala ili praha tako da se prodaje na grame. Rjeđe je u obliku tableta ili kapsula. Ima istu cijenu kao i kokain od 750 kuna po gramu, ali postaje dvostruko skuplji tijekom festivala elektronske glazbe. Presuda je postala pravomoćna u kolovozu prošle godine.

Joško Šupić / Slobodna Dalmacija

Inače, iste godine kada je na Hvaru uhićen s MDMA-om, 29-godišnjeg A.H. su u Spltu uhitili s kokainom. U međuvremenu je optužen i za dilanje tog stimulansa, a optužno vijeće je zakazano za kraj svibnja ove godine. Na sjednicu optužnog vijeća, ukoliko bude tražio da bude pozvan, A.H. će biti doveden iz istražnog zatvora na Bilicama.

Tamo je završio prošli tjedan nakon što su ga na Veliki četvrtak inspektori Službe kriminaliteta droga uhitili sa 4 kg i 650 grama heroina, zatim 1 kg i 859 grama marihuane te još tri vrste stimulansa skrivenih u iznajmljenoj ostavi na splitskom predjelu Brda.

Joško Šupić / Slobodna Dalmacija

Joško Šupić / Slobodna Dalmacija

Osim droge imao je i dva pištolja Glock i metke. Nakon privođenja i ispitivanja na državnom odvjetništvu nad njim je određen istražni zatvor zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Nabavna cijena droge pronađene u ostavi je milijun kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:44