NOVI SKANDAL U ZDRAVSTVU

NOVI DETALJI O SPLITSKOM LIJEČNIKU UHIĆENOM ZA PRIMANJE MITA Policija kazneno prijavila i ženu koja mu je dala novac, Kujundžić šalje inspekciju u KBC

 
 Nova TV

Liječnik splitskog KBC-a koji se dovodi u vezu s primanjem mita kako bi obavio operativni zahvat nad teško oboljelim muškarcem, danas je uhićen, a policija je obavila pretragu njegovog stana, automobila i ambulante, doznaje Slobodna Dalmacija.

Osumnjičenog liječnika će, kako doznaju, braniti poznati splitski odvjetnik Vinko Ljubičić.

Kako se doznaje iz policijskog priopćenja, 50-godišnji hrvatski državljanin optužen za primanje mita danas je predan pritvorskom nadzorniku, a kaznena prijava je podnesena i protiv 51-godišnjakinje zbog kaznenog djela 'davanja mita'. Policija u priopćenju ne navodi identitet, ali pretpostavlja se da je riječ o supruzi preminulog muškarca koja je liječniku dala novac.

Priopćenje policije prenosimo u cijelosti:

Policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta danas su dovršili kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjim hrvatskim državljaninom, za kojeg je utvrđeno postojanje sumnje u počinjenje kaznenog djela 'Primanje mita', iz članka 293. st.2. Kaznenog zakona RH.

Tijekom provedenog kriminalističkog istraživanja utvrđena je sumnja da je 50-godišnjak, kao odgovorna osoba, u dva navrata, 12. i 16. studenog 2018. godine, od 51-godišnje hrvatske državljanke primio mito u ukupnom iznosu od 3.000 eura, nakon čega je zauzvrat obavio radnje koje je ionako morao obaviti, vezane uz liječenje sada pokojnog 49-godišnjaka. U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage prostora i stana kojeg koristi 50-godišnjak.

Protiv 50-godišnjaka je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podneseno posebno izviješće kao dopuna kaznene prijave, zbog postojanja sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 293. st. 2. Kaznenog zakona RH i danas je predan pritvorskom nadzorniku. Protiv 51-godišnjakinje je podnesena kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela 'Davanje mita' iz članka 294.st.2. Kaznenog zakona RH.

Podsjetimo, na slučaj podmićivanja ukazala je Ljubica Adžaip iz Dicma, supruga preminulog pacijenta, koja je u četvrtak navečer ispričala svoju tužnu i zastrašujuću priču iz KBC-a Split u emisiji Provjereno Nove TV.

Naime, ona je za supruga Ivicu kardiokirurgu KBC-a Split dala 3.000 eura da ubrzaju prijeko potrebnu operaciju. Nakon što je završio na Hitnoj, Ivici je otkriveno da nešto nije u redu s arterijom te da mora na hitnu operaciju, no medicinska sestra rekla im je da će teško doći na red bez novca. Stoga su posudili novce od rodbine, a kada je Ljubica liječniku dala novac, on joj je objasnio operaciju i što će se događati na operacijskom stolu.

Nova TV

Operacija je bila zakazana za petak, no kako se Ivici stanje pogoršavalo, Ljubica je zamolila liječnika da požuri s operacijom te mu čak rekla da će za to biti dodatno nagrađen. Obavljena je ipak u četvrtak i Ljubica je ponovno platila doktoru. S Ivičinom rođakinjom dala mu je još 2.000 eura koje su opet posudile od rodbine.

- Kad je nosila drugu kovertu, tad je rekao ne treba, ali opet je zadržao, nije ju vratio. Mi smo mislile on kao doktor zna da je to operacija uspješna i da će bit sve dobro, pa ako hoće novce, eto mu i novci, spasi život - ispričala je Ljubica.

No život nije spašen. Ivica je preminuo, u nedjelju, 18. studenog.

U ponedjeljak su na razgovoru kod liječnika snimale razgovor. Ljubica je od liječnika tražila da joj vrati novac, treba joj za sprovod, a drugog novca nema jer je sve dala njemu kako bi spasio njezinog supruga. Na snimci se čuje kako liječnik govori da povrat novca 'uopće nije upitan'.

Ljubica i Božana doktora su posljednji put posjetile prije nekoliko dana. Tražile su Ivičinu liječničku dokumentaciju. S njima je išla i ekipa emisije Provjereno, a i taj je razgovor sniman. Na novoj snimci liječnik jasno kaže da bi najradije da se taj dio priče s novcem zaboravi, kada ga je nazvala ekipa emisije Provjereno, on zaista i gubi pamćenje. Ljubica i Božana sve su prijavile kriminalističkoj policiji koji će slučaj proslijediti DORH-u.

Kujundžić: Šaljem inspekciju u KBC Split

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u petak je najoštrije osudio slučaj splitskog kardiokirurga koji je primio mito i poručio da u ponedjeljak u KBC Split šalje inspekciju Ministarstva zdravstva koja će istražiti je li bilo i stručnih propusta u najnovijem slučaju korupcije u zdravstvu o kojem su ovih dana izvijestili mediji.

Riječ je o slučaju objavljenom u emisiji "Provjereno" Nove TV u kojoj je Ljubica Adžaip ispričala da je splitskom kardiokirurgu u ured donijela 3000 eura kako bi spasila život supruga, koji je unatoč tome umro.

"Upoznat sam s tim slučajem i najstrože ga osuđujem, te sam u tom smislu kontaktirao upravu bolnice u Splitu", rekao je ministar u izjavi novinarima ispred Banskih dvora.

Dodao je da se s tim u vezi danas sastaje stručno povjerenstvo u splitskoj bolnici, te da i DORH vjerojatno radi na tome slučaju.

"Ja u Split u ponedjeljak šaljem inspekciju Ministarstva, ojačanu neutralnim kardiokirurzima i kardiolozima, kako bi se vidjelo je li bilo i stručnoga propusta. Ako je bilo propusta, za najstrožu je osudu", rekao je ministar.

No, odbio je prejudicirati čeka li splitskog kardiokirurga otkaz i reakcija DORH-a, rekavši samo da se sve mora istražiti i ako postoje osnove - najstrože osuditi. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:38