AFERA DNEVNICE

OBRAT NA ŽUPANIJSKOM SUDU Sudac ponovno mora odlučivati o proširenju istrage protiv Sauche

 
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, kako doznajemo, ukinulo je odluku suca istrage koji je odbio potvrditi USKOK-ovo rješenje o provođenju i proširenju istrage u aferi “dnevnice”, smatrajući ga nezakonitim. Predmet je vraćen sucu istrage Oliveru Mittermayeru na ponovno odlučivanje.

Točno tri mjeseca prošla su od trenutka kada je USKOK proširio istragu u aferi dnevnice protiv bivšeg predstojnika Ureda premijera Tomislava Sauche i tajnice u tom uredu Sandre Zeljko, a nastala pravna zavrzlama još nije do kraja riješena.

Pogreška

Problem je nastao kada je spomenuti sudac istrage Županijskog suda ukinuo USKOK-ovo rješenje, zaključivši da je tužiteljstvo napravio proceduralnu pogrešku time što je za novu točku u aferi dnevnice staru istragu samo proširio, a ne otvorilo novu. Prema njegovu stavu, zakon ne poznaje institut proširenja istrage. USKOK je podnio žalbu na njegovu odluku, ističući pritom da njihovo rješenje nije protivno zakonu, a pritom su ukazali i na ustaljenu dosadašnju praksu te da ranija rješenja o otvaranju i proširenju istrage nikad nisu ukidana ni na zagrebačkom ni na drugim sudovima.

Gdje je Zeljko?

Cijela se priča jako dugo rastegnula jer sudac istrage najprije nije obrani dostavio donesenu odluku, a kada mu je drugostupanjsko vijeće ukazalo na taj propust, nikako je nije uspijevao uručiti Sandri Zeljko. Na koncu je sudski spis ipak “kompletiran” i dostavljen drugostupanjskom vijeću na odlučivanje. To je vijeće sada uvažilo žalbu USKOK-a, ukinulo odluku suca Mittermayera i vratilo mu predmet na ponovno odlučivanje. Sadržaj odluke vijeća nije bilo moguće doznati, no neslužbeno doznajemo da obrazloženje sadrži jasne upute u kojem bi smjeru trebala ići njegova odluka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:51