BJEGUNAC

OKRUTNOG UBOJICU TRAŽILO POLA EUROPE, A ON SE SKRIVAO DESETAK METARA OD POLICIJE Messina je osuđen zbog ubojstva vlasnika tvornice pozate tjestenine

 
 Luka Gerlanc / CROPIX

Policija je u četvrtak u središtu Zadra locirala 35-godišnjeg talijanskog državljanina za kojim je bio raspisan europski uhidbeni nalog zbog ubojstva u Italiji.

U 13 sati službenici Kriminalističke i Specijalne policije došli su do stana u Ulici Mihovila Pavlinovića na Poluotoku, upali u stan i u njemu zatekli traženog muškarca. On je uhićen, a kod njega su pronađene dvije krivotvorene osobne iskaznice Republike Italije, manja količina hašiša i marihuane, više mobitela, zlatni nakit, skupocjeni satovi i 18.500 eura. Prema neslužbenim informacijama, riječ je o Paolu Junioru Messini, koji je prije 24 dana pobjegao iz Italije nakon što ga je sud u Beneventu osudio na kaznu zatvora od 25 godina zbog ubojstva Antonella Rosiella, 25. studenoga 2013. godine.

Detalji ubojstva

Messina je priznao da je tog dana s dva metka u glavu ubio 41-godišnjeg mještanina Rosiella, uglednoga poslovnog čovjeka i vlasnika tvornice tjestenine 'Cavalier Vincenzo' koji mu je navodno dugovao 42.000 eura. Sud je odbacio tvrdnje Messine da je bila riječ o ubojstvu u samoobrani, pogotovo jer je oružje kojim je ubio, također naoružanog Rosiella, očistio od tragova zločina.

Messina je imao dva pištolja, od kojih je jedan kasnije sakrio u autu koji je parkirao u vrtu svoje kuće, dok je drugi, iz kojeg je pucano, bacio u šipražje. Zakrvavljenu odjeću koju je nosio u vrijeme ubojstva je, pak, zapalio. No na gumama auta su ostale kapljice krvi. Osim 25 godina robije, presuđeno je i da Messina mora nadoknaditi i štetu od 50 tisuća eura supruzi i sinu ubijenog te po 25.000 eura svakom od trojice braće i majci.

Bijeg motorom

Nakon dolaska hitne na mjesto pucnjave, ranjeni je davao još znakove života, a Messina je otišao do svog odvjetnika gdje je nedugo zatim uhićen. Tijekom cijelog suđenja tvrdio je da nema pošteno suđenje. Budući da je bio privremeno pušten na slobodu uz obavezu javljanja policiji, umjesto da se prije 24 dana pojavio na odsluženju kazne, on je pobjegao iz Italije.

Najveći dio tog trotjednog bijega skrivao se prema sumnjama talijanske policije upravo u Hrvatskoj. Kako doznajemo, Messina je iz Italije pobjegao motociklom kojeg mu je dao prijatelj, prije dolaska u Zadar boravio je u Rijeci, a u Zadru se smjestio u privatnom apartmanu samo nekoliko desetaka metara udaljenog od Prve policijske postaje na Poluotoku. Bjegunac je bio iznenađen upadom policije i nije uspio pružiti nikakav otpor.

Prijatelji i obitelj pomagali u bijegu

Messina je imao podršku obitelji i prijatelja u bijegu koji su ga opskrbili novcem i telefonskim karticama. Dok mu je još trajalo suđenje, netko je netom prije ročista nazvao sud i dojavio da je postavljena bomba. To je bio broj za koji se sada utvrdilo da pripada jednom od pomagača u bijegu.

S obzirom na to da je imao podršku za bijeg, talijanski istražitelji najavili su istragu jer je pomaganje u bijegu ubojici kazneno djelo.

Planirao je otići što dalje i trajno ostati u bijegu gdje nije na snazi europski uhidbeni nalog. (H.K.J.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:46