USTANOVLJEN UZROK

OTKRIVAMO NALAZE OBDUKCIJE MISTERIOZNE SMRTI MLADIĆA U REMETINCU Obitelj je iznijela teške optužbe na račun pravosudne policije, evo što kažu patolozi

 
Mirsad Šečić

Mirsad Šečić (27), pritvorenik iz Remetinca, prema nalazu obdukcije koja je obavljena u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta na Šalati, umro je od zatajenja srca.

Doznao je to Jutarnji list, a prema istom nalazu obdukcije, nije ustanovljena prisutnost bilo kakvih toksina ili opijata kako se spekuliralo, ali o tome bi se uskoro trebalo oglasiti Ministarstvo pravosuđa nakon što i službeno dobije nalaz obdukcije.

Kako je dosad ustanovljeno, tvrdnje obitelji da ga je u zatvoru “vuklo 20-ak pravosudnih policajaca” nisu se pokazale utemeljene, ali je Šečić bio problematičan zatvorenik u ćeliji s ostalim zatvorenicima. Šečiću je na Badnjak pozlilo u ćeliji u Remetincu, gdje je bio u istražnom zatvoru, te je bez svijesti prevezen u KBC Zagreb gdje preminuo.

Prijetio liječnicima

Iz Ministarstva pravosuđa opovrgnuli su da je na Badnjak izbila tučnjava u remetinečkom zatvoru. Obitelj je tvrdila da je Šečić stradao od udaraca.

- Kad su ga donijeli u bolnicu, bio je natečen. Glava. Čitav je bio natečen. On se nikad nije žalio. Da je bolestan bio, da ga glava boli, nikad, nikad, nikad - izjavila je Rukija Beganović, majka preminulog mladića.

Šečić je s majkom, bratom i sestrom bio optužen za napad na liječnika na Jordanovcu, kao i za demoliranje bolničkog inventara 25. siječnja prošle godine. Nakon što mu je umro otac, vikao je na dvojicu liječnika i prijetio im smrću.

- U trenutku kad je naš bolesnik preminuo, njegova obitelj to naprosto nije mogla prihvatiti. Počeli su nasrtati na osoblje, razbijati dijelove odjela, razbijali su stakla. Ima ozlijeđenih, među kojima je i jedna medicinska sestra koja je trenutno na pretragama, no nije teže ozlijeđena. I mene su gađali čašom, no srećom sam je izbjegao. Prema onome što sam uspio vidjeti u nastaloj situaciji, bile su dvije muške i četiri ženske osobe, od kojih su dvije maloljetnice - izjavio je nakon napada prof. dr. sc. Marko Jakopović, pročelnik Zavoda za tumore pluća.

Muk obitelji

U protekla dva dana pokušali smo kontaktirati obitelj preminulog, ali nisu odgovarali na pozive. Kad se Ministarstvu pravosuđa dostavi nalaz obdukcije, ali i kada ga dobije obitelj, ono bi ga trebalo dostaviti i nadležnom Državnom odvjetništvu koje bi trebalo ocijeniti ima li elemenata za pokretanje bilo kakve istrage.

Kad je riječ o tvrdnjama obitelji da je navodno 20-ak pravosudnih policajaca u Remetincu primijenilo fizičko nasilje nad Šečićem, iz izvora u pravosudnoj policiji doznali smo da su takve tvrdnje neistinite i zlonamjerne. Obitelj, nakon što dobije obdukcijski nalaz i ako to ne učine nadležna tijela, može sama tražiti pokretanje istrage od tužiteljstva i angažirati odvjetnika.

Podsjećamo da je u slučaju smrti 18-godišnjeg Kristiana Vukasovića, pritvorenika iz splitskog zatvora na Bilicama u listopadu prošle godine, splitsko Općinsko državno odvjetništvo ispitalo trojicu pravosudnih policajaca o okolnostima njegova boravka u pritvoru. Riječ je bila o mladiću s posebnim potrebama, pritvorenom 30. ožujka ove godine nakon izazivanja četiriju požara u blizini obiteljske kuće u Jesenicama, pri čemu je izgorjelo nekoliko maslina.

Mladić kojemu je još u djetinjstvu, uz ostale fizičke i psihičke smetnje, dijagnosticirana i piromanija, u srpnju je na splitskom Općinskom sudu pristao na nagodbu s DORH-om priznavši krivnju, a općinski sudac Marijo Franetović nepravomoćno ga je osudio na zatvorsku kaznu i produljenje istražnog zatvora u Bilicama. Desetak dana nakon presude, početkom kolovoza, mladić je prevezen u splitsku bolnicu, da bi nakon tri tjedna kome preminuo. Uzrok je takozvana psihička smrt, odnosno smrt zbog straha pretrpljenog u zatvoru.

Obducenti sa splitskog KBC-a ustanovili su da je Vukasović, koji je u Bilicama bio zbog podmetanja požara, umro prirodnom smrću, najvjerojatnije od zatajenja rada srca. Na tijelu su mu pronađeni i brojni krvni podljevi trbušne stijenke, po nogama i glavi, ali su prema ocjeni vještaka okarakterizirani kao lakše ozljede koje nisu utjecale na smrtni ishod.

Tko je tu lud

Kad je riječ o stanju u hrvatskim kaznionicama, ministar Dražen Bošnjaković u intervjuu Jutarnjem listu izjavio je da u sustavu nedostaje više od 900 čuvara. Hrvatska Vlada usvojila je na prvoj sjednici u ovoj godini izvješće o stanju u zatvorima za 2018., a izvješće za prethodnu tek treba usvojiti.

U osam mjeseci 2019. godine u hrvatskim je zatvorima umrlo 19 zatvorenika (tijekom kolovoza još su trojica umrla od predoziranja, op. a.), dok je tijekom 2018. u zatvorima umrlo 18 zatvorenika. Kada se ovim podacima doda da je 2018. u zatvorima zabilježeno devet napada na pravosudne policajce, a u prvih šest mjeseci 2019. godine deset, to je pokazatelj da stanje u zatvorima nije tako dobro kako ga opisuje ministar Bošnjaković.

- Ako nedostaje više od 900 pravosudnih policajaca, kako stanje može biti u redu? Tko je tu lud? Meni ovakva tvrdnja nema logike - rekao nam je Jelenko Krešo, dopredsjednik Sindikata pravosudne policije Hrvatske.

Što je s propustima Zatvora u Zagrebu?

U povodu objave snimaka zatvorenika mobitelom, koje je objavio 24 sata, na Facebook profilu Sindikata pravosudne policije objavljen je u subotu ovaj status:

“Za sve će ponovno biti krivi samo pravosudni policajci. Da budemo jasni, ne podržavamo nikakav oblik korupcije u zatvorskom sustavu, ali isto tako smo protiv guranja problema pod tepih i bježanja od odgovornosti i zaštite upravitelja i voditelja odjela.

Što je s odgovornim osobama u Središnjem uredu, koji su upoznati sa svim nedostacima i propustima u Zatvoru u Zagrebu? Ništa nisu poduzeli, a tako se i dalje ponašaju. Prihvatit će pokretanje stegovnih protiv pravosudnih policajaca, stegovnih koje pokreću oni koji su najviše i odgovorni za sve propuste. Nisu li pravosudni policajci upoznali i cijelu javnost s problemima okupljanjem ispred zatvora u Zagrebu?

Što je s kadrovskim promjenama, zapovjednom odgovornosti?”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:38