IZNUDA

OTKRIVAMO TKO JE BEŠĆUTNIK KOJI JE 12 GODINA IZNUĐIVAO NOVAC OD IMUĆNOG ZAGREBAČKOG PARA Odbjegli razbojnik iza sebe ima bogatu kriminalnu karijeru

Iznuđivačev pomagač (67) bio je kurir i nije znao što po nalogu uzima od žrtava pa su ga ispitali i pustili
Ilustracija
 Davor Pongracic / CROPIX

Zagrebački kriminalisti još uvijek tragaju za Zoranom M. (51), inače starim policijskim znancem, za kojeg sumnjaju da je punih 12 godina bešćutno iznuđivao jedan zagrebački bračni par. Za razliku od njega, njegov 67-godišnji umirovljeni “pomagač” u djelu kojem su stavljene lisice na ruke prilikom primopredaje novca, nakon obrade u konačnici je pušten da se brani sa slobode jer sudeći prema svemu, navodno nije imao pojma “što od dotične osobe uzima niti koji je povod bio tome”.

Iznuđivani supružnici, 62-godišnji muškarac i 49-godišnja žena, i dalje strahuju za svoje živote kao i svoje djece te nisu ni slutili da će se inicijalno dano povjerenje prije više od desetljeća pretvoriti u noćnu moru. Agonija za par je krenula 2006. godine kada je Zoran M. uz silu te uz kišu prijetnji utjerao im strah u kosti. Osim fizičkog nasilja, primjenjivao je metode psihiloških pritisaka, a prijetio im je i ubojstvom te ozljeđivanjem njihove djece dok su se nalazila u inozemstvu, i čije im je fotografije iz grada u kojem su boravili, slali.

Bilo je i trenutaka kada je Zoran M. navodno prisiljavao 62-godišnjaka da mu dolazi u stan u Zagrebu gdje mu je, ako ne bi bilo po njegovom i ako mu ne bi dao novu rundu novca, prijetio pištoljem i nožem. Sve to je bilo dio plana kako bi mu supružnici mjesečno “sami od sebe” davali novac pa se tako iznos popeo na vrtoglavih 200.000 eura. Iznuđivač je prisilio 62-godišnjaka i da im potpiše izjavu o 198.900 eura nepostojećeg duga kojega je potom tužio radi neisplate istoga. Iznuđenom muškarcu je potom prije svakog sudskog ročišta zabranjivao da se pojavi na sudu, a s ciljem da se presudi u njegovu korist.

Teror je išao i prema 49-godišnjakinji koju je prisilio da kod javnog bilježnika potpiše izjavu o preuzimanju 125.000 eura nepostojećeg duga i da im time garantira isplatu novca prodajom obiteljskog zemljišta na Jadranu. A kad se bračni par sredinom rujna pojadao konačno policiji, jer je iznuđivač tražio novih 4000 eura, prilikom primopredaje novca u jednog kafiću u ruke policajaca pao je naivni umirovljenik kojeg je, navodno, angažirao Zoran M.

Inače, Zoran M. rođeni je Sarajlija, sa hrvatskim i BiH državljanstvom i do 1995. godine živio je u Njemačkoj nakon čega se doselio u Zagreb. A zadnji je puta punio novinske stupce prije 16 godina kada je upao u policijsku klopku u ljubljanskom hotelu na zahtjev njemačkog interpola. U Njemačkoj ga se sumnjičilo za ucjenu tamošnjeg bogataša, jednog od suvlasnika lanca videoteka, a u isto vrijeme tražila ga je i Hrvatska zbog seksualnog delikta. Zoran M. tom je prilikom tvrdio da je on zapravo bio žrtva neraščišćenih novčanih odnosa bivših suvlasnika lanca videoteka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:18