1991. U GORNJOJ BUČICI

OTKRIVENI KRIVCI ZA STRAVIČAN ZLOČIN KRAJ GLINE, RASPISANA I TJERALICA! Trojica zlikovaca poredali su civile kraj rova i nemilosrdno ih pobili

 
Igor Pasanec i Luka Pešut
 Mate Piškor / HANZA MEDIA

SISAK – Sisačka policija podnijela je Županijskom državno odvjetništvu u Zagrebu kaznenu prijavu protiv trojice pripadnika srpskih paravojnih postrojbi tzv. SAO krajine (jedan 56-godišnjak i dvojica 68-godišnjaka) zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Kako su na izvanrednoj tiskovnoj u petak prijepodne izvijestili Luka Pešut, načelnik i Igor Pasanec, voditelj odjela krim-policije PU Sisačko-moslavačke, policijski službenici PU Sisačko-moslavačke dovršili su kriminalistička istraživanja vezana za kazneno djelo ratnog zločina koje je u prvoj polovici studenoga 1991. godine, točno neutvrđenog dana, počinjeno na području Gline, u selu Gornja Bučica.

– Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da tada 29-godišnjak kao zapovjednik voda minobacača u Teritorijalnoj obrani Gline nije poduzeo sve radnje kojima bi spriječio napad na ljudske živote i imovinu. Kako je utvrđeno, trojica pripadnika njegove postrojbe, tada svi 41-godišnjaci, te drugi za sada nepoznati pripadnici te jedinice, iz dvorišta i dvije obiteljske kuće u Gornjoj Bučici izveli su četvero civila, dva muškarca u dobi od 20 i 50 godina, oca i sina Branka i Stjepana Rožankovića i dvije žene u dobi od 62 i 70 godina, susjede ubijenih Branka i Stjepana Rožanković, Mariju Rožanković i Janu Dobrenić. Odveli su ih do starog napuštenog rova na obližnjoj livadi gdje su ih hicima iz vatrenog oružja usmrtili, a potom su iz dvorišta ubijenih oca i sina ukrali traktor i drugu poljoprivrednu mehanizaciju, rekao je Luka Pešut. Tijela ubijenih ekshumirana su 1997. godine iz masovne grobnice u Gornjoj Bučici.

Hrvatskim tijelima kaznenog progona trojica osumnjičenih su nedostupni i za njima je raspisana međunarodna tjeralica, dok je četvrti osumnjičeni preminuo.

– Motiv ovog stravičnog zločina je koristoljublje. Ubili su oca i sina Rožanković jer su ih došli opljačkati. Uzeli su traktor, poljoprivrednu mehanizaciju i druge vrijednosti iz kuće. A njihove dvije susjede su ubili da bi se riješili svjedoka svojeg zločina, pojasnio je Igor Pasanec, voditelj odsjela krim-policije PU Sisačko-moslavačke. Dodao je kako je koristoljublje bilo motiv zločina počinjenog također 1991. godine u Petrinji, kada su pripadnici srpskih paravojnih postrojbi pobili četvero članova obitelji Kozbašić, roditelje Milana i Gordanu, te njihovu djecu Alena (9) i Tamaru (13), te nakon ubojstva odnijeli iz kuće više dragocjenosti.

Načelnik Pešut i voditelj krim-policije Pasanec odgovarajući na novinarska pitanja, rekli su kako nekoliko kaznenih prijava zbog ratnog zločina posljednjih nekoliko tjedana, nije rezultat najavljenog prosvjeda u Vukovaru zbog neprocesuiranja ratnih zločina, nego redovite aktivnosti policije.

– Riječ je o vrlo složenim kaznenim djelima, gdje su počinitelji nedostupni, vrlo često nema ni tijela ubijenih, niti svjedoka, a kako je riječ o kaznenim djelima za koje je moguće dobiti kaznu zatvora od 40 godina, prikupljeni dokazi moraju biti čvrsti, ne možemo slučaj graditi na indicijama i zato sve tako dugo traje, rekao je Igor Pasanec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:55