POČINILI NIZ PROVALA , PLJAČKI I PREVARA

PALA DVOJICA PREVARANATA S UGLJANA Prerušio se u vlasnika kartice i na šalteru u banci dignuo 50 tisuća kuna!

Split, 190814.Ilustracije iz Splitske banke.Foto: Marijo Basic / CROPIX
 Marijo Basic/ CROPIX / CROPIX

Zadarska policija razriješila je bizaran niz provala, pljački i računalnih prijevara iz kojih stoje dvojica muškaraca s otoka Ugljana, 26-godišnji Š.Š. I 43-godišnji E.G., koji su u zadnjih tri mjeseca uspjela napraviti više do 20 kaznenih djela čija je šteta preko 100 tisuća kuna, piše Zadarski.hr.

Svakako najzanimljivije je da su na šalteru u banci, s ukradenom karticom, uspjeli obmanuti bankarsku službenicu i dignuti s tuđeg računa čak 50 tisuća i to zahvaljujući fizičkom 'make-overu' kako bi bili što sličniji čovjeku kojemu su ukrali novčanik s karticama.

Sve je počelo još u prosincu prošle godine kada je mlađi od njih započeo seriju provala na Ugljanu: dva je puta provalio u ljekarnu u Kalima i ukrao lijekove vrijedne preko 20 tisuća kuna, a nakon toga u kafić "Artić" u Preku i "Riva" u Kalima. Nakon gospodarskih objekata, prebacio se na privatne kuće pa je tri puta provaljivao u Preku i Poljani odakle je pokrao električni alat, televizore, glazbenu liniju i druge predmete vrijedne više od 20 tisuća kuna, a zadnje što je opljačkao bio je automobil u vlasništvu 61-godišnjaka odakle je uzeo novčanik s dokumentima i bankovnim karticama.

Nakon što je čak sedam puta na bankomatima bezuspješno pokušavao podignuti novac s ukradene bankovne kartice, očito ne uspjevavši pogoditi pravi PIN, odlučio je "zadatak" dignuti na višu razinu: angažirao je 43-godišnjeg sumještanina E.G.(43) koji je godinama bliži vlasniku kartice nego on sam.

U pomno planiranoj strategiji, kako bi mu što više nalikovao, napravili su i kompletnu fizički transformaciju E.G. koji se ošišao i obrijao na isti način kako vlasnik kartice, a čak je i kosu posvijetlio kako bi dobio prosijedi ton i bio što sličniji njegovoj slici na osobnoj. S novim izgledom, E.G. došao je na šalter u banku u Zadru, a ne na otoku gdje ih svi poznaju, i obmanuo bankaricu koja mu je temeljem ukradenih kartica s računa isplatila čak 50 tisuća kuna!

No, veselje im nije dugo trajalo. Nakon što je vlasnik kartice prijavio kako mu je s računa nestala ogromna količina novca, policija je vrlo brzo otkrila tko stoji iza svega. Uspješnom policijskom poslu doprinio je i video nadzor, što znači da "make over" ipak nije bio na razini holivudskog. Dvojica prevaranata su uz kaznenu prijavu zbog sumnje u teške krađe, krađu, računalne prijevare, prijevaru, nedozvoljenu uporabu osobnih podataka i krivotvorenja isprave, privedeni pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, piše Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:43