SUĐENJE U SPLITU

POČELI KOPIRATI HORVATINČIĆEV RECEPT? Priznao da je pijan i bez vozačke BMW-om ubio dvoje ljudi, ali je i dodao: 'Iskreno, ničeg se ne sjećam'

 
 Vojko Bašić / HANZA MEDIA

Iako se očekivalo da će jučerašnjim iznošenjem obrane na Općinskom sudu u Splitu biti privedeno kraju suđenje 37-godišnjem Anti Bigavi, zvanom Gale, iz Crivca, kojem se sudi zbog toga jer je, vozeći pijan i bez vozačke dozvole, prouzročio prometnu nesreću u kojoj su živote izgubili njegov suvozač, 22-godišnji Dalibor Svalina i 82-godišnji pješak Filip Svalina, to se nije dogodilo jer je došlo do neočekivanog obrata, piše Slobodna Dalmacija.

Naime, sutkinja Marisa Matić dovršila je dokazni postupak i na stolicu za svjedoke sjeo je Bigava i počeo iznositi svoju obranu. No, umjesto skrušenosti i poniznosti kakva se očekivala od njega s obzirom da je već prije priznao krivnju po optužnici, on je ponudio sasvim drugi stav.

Novi dokazi

– Iskreno, ne sjećam se ničega, sve što znam, znam iz priča. Ja nisam ni znao da mi je vozačka dozvola oduzeta i da imam zabranu. Imao sam početkom te godine, u siječnju ili veljači, sud u Kaštelima i sudac mi je reka da će mi oduzeti na tri miseca vozačku, ali ja do ove nesriće nikad nisan dobija ništa napismeno. Očekiva san da će to stići, ali dotad nisan ništa dobija, tek kad san bija u bolnici nakon ovoga, stigla mi je plava kuverta. Iskreno, pitanje je bi li vozija da san zna da mi je vozačka uzeta – kazao je Bigava, nakon čega je reagirala sutkinja i zaustavila iznošenje obrane dok se, po zahtjevu zamjenika ODO-a, ne pribavi prekršajni spis kako bi se vidjelo je li mu izrečena mjera zabrane upravljanja motornim vozilom i kad je to bilo.


Činjenica je li mu u vrijeme kad je skrivio nesreću bila oduzeta dozvola ili nije imat će utjecaja na visinu kazne.

Iz dostupnih podataka vidi se da je imao pravomoćnu tromjesečnu zabranu upravljanja vozilima B-kategorije, koja mu je, zbog vožnje pod utjecajem alkohola početkom srpnja, postala pravomoćna 17. kolovoza 2014. godine, a trebala je trajati do 17. studenoga. No, s obzirom na njegove tvrdnje da to nije znao, sutkinja je odlučila dodatno provjeriti sve okolnosti.

Maksimalna kazna

Prije toga, Bigava je pognute glave slušao potresno svjedočenje Ankice Svaline, majke pokojnog Dalibora, koja je kazala da je zainteresirana za njegov kazneni progon.


Slobodna Dalmacija

– Zahtijevam maksimalnu moguću kaznu, i to zato što smatram da svi mogu pogriješiti, i ja vozim, ali da netko bez dozvole i pijan sjedne u auto, to onda nije greška. I poslije toga sam ga vidjela kako divljački vozi po selu, a u tri godine se nije sjetio doći, ispričati se, izraziti sućut... Moga sina neće vratiti niti da dobije pet ili deset godina, ali on mora znati što je napravio. Tad je imao 34, 35 godina, zašto nije, kad je znao da je pio, mom sinu rekao da ga neće voziti?

On kaže da se oženio, da je dobio dijete. Neka bude živo i zdravo, al' zašto moj sin nije imao priliku da zasnuje obitelj, da i ja imam unuke. On je meni uništio kuću, obitelj, ja sam proživljavala strašne dane, bila sam na rubu suicida. Sto puta sam molila Boga da ja poginem, više nemam zašto doći ovdje u selo – na rubu plača govorila je Ankica Svalina, dok su joj se ruke tresle pri svakoj izgovorenoj riječi.

Pojasnila je kako trenutno živi kod drugog sina u Austriji, kako ima još i kćer te da oni imaju svoje obitelji i ona ima unuke, no ne može prežaliti smrt svoga najmlađeg sina Dalibora, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:50