DUBROVNIK

POČELO SUĐENJE ZA PLJAČKU U ZRAČNOJ LUCI Antun Katušić priznao krivnju: 'Našao sam se u delikatnoj životnoj situaciji i molim suca da me razumije'

 
Antun Katušić
 Tonci Plazibat / CROPIX

- Osjećam se krivim za ono za što me se tereti i svoju ću obranu iznijeti početkom postupka, ali neću odgovarati na pitanja - rekao je u utorak ujutro 46-godišnji Antun Katušić, optuženik protiv kojeg je na Županijskom sudu u Dubrovniku počeo sudski postupak, kao i protiv 40-godišnje Sanele Hadžić - njih, naime, optužnica dubrovačkog Županijskog državnog odvjetništva tereti za sudjelovanje u organizaciji razbojništva u Zračnoj luci Dubrovnik koje se dogodilo 21. listopada prošle godine.

Kako piše Dubrovački vjesnik, Sanela Hadžić izjavila je da se ne osjeća krivom, a obranu će također iznijeti početkom dokaznog postupka, no odgovarat će samo na pitanja svog branitelja.

Optuženog Katušića brani odvjetnik Dragan Pištalo, a Srđ Jakšić branitelj je Sanele Hadžić. Rasprava je počela čitanjem optužnice, što je odradila zamjenica županijskog državnog odvjetnika Maris Simoni.

Optužena Sanela izjavila je kako živi u izvanbračnoj zajednici s Alenom Alićem s kojim ima malodobnu kćer.

Simoni je naglasila kako vjeruje da će dokazati navode optužnice. Branitelj Pištalo odustao je od uvodnog govora, a njegov kolega Jakšić istaknuo je kako će obrana dokazati da navodi optužnice ne stoje.

- Prije počinjenja kaznenog djela našao sam se u izuzetno delikatnoj životnoj situaciji i molim suca da me razumije, a o drugim imenima ne želim govoriti. Kajem se što sam to počinio, a životnu situaciju bih zadržao za sebe - kroz suze je izjavio Katušić i zamolio sud za milost.

Sanela Hadžić potvrdila je da je u optužnici istinit navod kako se družila s Katušićem, no da nije dovela djevera u Dubrovnik te boravila u hostelu "S Baza", nego je došla k mužu koji je već bio u Dubrovniku.

- Bila sam u drugom stanju, stigla sam taksijem iz Trebinja. Sve ostalo u optužnici je iskonstruirano - poručila je Hadžić, a prenosi Dubrovački vjesnik. Priznala je da je u siječnju ponovno došla u Dubrovnik i opet odsjela u hostelu "S Baza", ali ju je, rekla je, policija uhitila na ulici kod hostela i odvela u postaju:

- Sljedeći dan policajci su obavili pretres sobe gdje su pronašli oružje, ali ja s tim pištoljima nemam ništa. To sam rekla i policiji, kao i to da je moj muž ostao u hostelu te da nije vratio ključeve sobe - iznijela je Sanela Hadžić u obrani.

Zapisniku je priložen odštetni zahtjev Zračne luke Dubrovnik, a nitko od nazočnih nije imao prijedlog za izvođenje novih dokaza. Zapisniku je priložena i kaznena evidencija Antuna Katušića. U završnom je govoru zamjenica ŽDO naglasila uvjerenost kako je optužnica u cijelosti dokazana.

- Pri odmjeravanju kazne treba uzeti u obzir visinu štete nastale po ZL Dubrovnik te da su optuženici od ranije poznati kao počinitelji kaznenih djela - dodala je na kraju završnog govora Maris Simoni.

Optužnica ŽDO Dubrovnik tereti Katušića da je počinio kazneno djelo prikrivanja te kazneno djelo razbojništva, dok je Hadžić optužena zbog pomaganja u organizaciji tog razbojništva.

Podsjetimo, optužnica je podignuta krajem ožujka, a činjenica da je unatoč okolnosti pandemije virusa COVID-19, koja je usporila i aktivnosti pravosuđa diljem zemlje, rasprava tako brzo zakazana govori o tome da je Državno odvjetništvo uvjereno kako je prethodna pravosudna istraga dobro obavljena, a optužnica utemeljena na dokazima. Očekuje se da će tijekom rasprave biti saslušani brojni svjedoci kao i sudski vještaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:18