U VUKOVARU 1991.

POKRENUTA ISTRAGA ZBOG RATNOG ZLOČINA, ISPLIVALI MUČNI DETALJI Vrijeđali su i pljuvali 21-godišnjaka, udarali ga šakama, bocom po glavi...

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.11.2018. u 18:28

Vukovar, 181118.
Kolona sjecanja.
Dan sjecanja na zrtvu Vukovara 1991. i 27. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Vlado Kos / CROPIX

 

Zbog sudjelovanja u fizičkome i psihičkom zlostavljanju zarobljenoga pripadnika 1. gardijske brigade Hrvatske vojske nakon okupacije Vukovara u studenome 1991., osječko Županijsko državno odvjetništvo donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 50-godišnjeg državljanina Srbije, kojega tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, izvijestilo je to odvjetništvo u utorak.

Sumnja se da je okrivljenik 21. studenoga 1991. u Vukovaru, nakon okupacije grada, kao pripadnik paravojne postrojbe "Leva supoderica" zajedno s njezinim pripadnicima iz prostorije na Veleprometu, u kojoj su bili zatočeni, zlostavljani i ubijani civili i pripadnici hrvatskih Oružanih snaga, izveo zarobljenog pripadnika I. gardijske brigade HV-a, danas 48-godišnjaka, te ga odveo u kuću u Vukovaru.

Kako bi se prije likvidacije iživljavali nad njim, skinuli su s njega jaknu i majicu te ga golog do pojasa posjeli na stolac, vrijeđali i pljuvali po licu govoreći mu da je ustaša, udarali ga dlanom i šakama po glavi te glavom o stol, otvorenim plamenom upaljača palili po lijevoj nadlaktici i lijevom uhu, a plamenom svijeće po bradavicama.

Sumnja da je 50-godišnji okrivljenik zarobljenika udario bocom po glavi i tako ga porezao po tjemenu i čelu, nakon čega mu je grlić boce zabio u desnu stranu prsa u blizini pazuha i nanio mu duboku ubodnu ranu. Grlićem razbijene boce napravio mu je i duboki rez na desnoj nadlaktici, a zatim mu je prišao s leđa i grlić zabio u predjelu desne lopatice.

Istodobno su mu ostali pripadnici paravojne postrojbe prijetili mučenjem, a zarobljenik je uz bolove zbog fizičke torture trpio i intenzivan strah zbog prijetnja kojima je bio izložen. Nisu ga ubili jer su ga iz spomenute prostorije izvukla i spasila dvojica pripadnika paravojnih postrojba koja su stigla u međuvremenu.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo