MISTERIJ

POLICIJA JOŠ NIJE PRONAŠLA AUTORA SVASTIKE NA POLJUDU 'Svi su prošli poligraf, pregledavamo snimke, angažirali smo spottere...'

Policija je obavila više od 100 obavijesnih razgovora i pregledala cjelokupan video zapis svih 88 kamera od 1. do 9. lipnja

SPLIT - Splitska policija još uvijek traga za osobom ili više njih koju su na travnjaku poljudskog stadiona nacrtali kukasti križ, s tim u vezi pregledano je 88 kamera, kriminalistički istraženo i poligrafski ispitano 14 osoba koje naposljetku nisu mogli povezati sa slučajem, rečeno je u nedjelju na konferenciji za novinare PU splitsko-dalmatinske.

Načelnik PU Marko Srdarević je rekao da su se za današnju konferenciju odlučili zato jer posljednjih dana imaju puno upita i kritika u vezi s istragom i zato što smatraju, da bez obzira na tajnost izvida, osnovne stvari mogu reći javnosti.

Kako je rekao, osnovali su radnu skupinu podijelivši rad u tri dijela. U prvom su obavili više od 100 obavijesnih razgovora s različitim osobama, uključujući i one od kojih su tražili stručna mišljenja u vezi s tretiranjem travnjaka i video nadzorom. U drugom dijelu pregledali su i analizirali videomaterijal.

"Video nadzor stadiona Poljud se sastoji od dva sustava. Prvi je novi, ugrađen prije godinu dana i ima 84 pokretne i fiksne kamere, a drugi je stariji desetak godina i u njemu su četiri kamere od kojih tri nadziru unutrašnjost stadiona, a jedna prostor travnjaka. Kamere novijeg sustava, pogotovo one multimegapikselne smanjeno su osjetljive na dojavljivač pokreta pa se uopće ne pale ili kasne s aktivacijom nakon aktiviranja dojavljivača koji se koriste izvan vremena održavanja nogometnih utakmica", rekao je Srdarević.

Za stari sustav kamera je rekao kako nema kontinuitet video zapisa nego se aktivira putem senzora u vidnom polju kamere, te da je specifičnost tog sustava stalna usmjerenost jedne kamere na natjecateljski prostor, ali da je zbog zastarjele tehnologije i neodržavanja sustava uzorak aktivacije sustava nepravilan, rekao je i dodao kako su pregledali cjelokupan video zapis svih 88 kamera od 1. do 9. lipnja. Izdvojili su sve operativno zanimljive snimke, a obavljaju i identifikaciju snimljenih osoba.

Treći dio kriminalističkoga istraživanja odnosi se na uključivanje policijskih "spottera" , tj policajaca specijaliziranih za rad s navijačkim skupinama.

"Svjesni smo da je ovaj događaj nanio izuzetno veliku štetu društvu u cjelini. Vrlo ozbiljno smo pristupili kriminalističkom istraživanju i poduzimamo sve kako bismo što prije došli do počinitelja. Premda u ovome trenutku još uvijek nemamo osobu ili više njih još uvijek nismo iscrpili sve mogućnosti i nastavljamo s intezivnim kriminalističkim istraživanjem rekao je Srdarević dodajući da će "o daljnjim radnjama pravodobno obavijestiti javnost"

Na upit novinara jesu li iz Zagreba stigli nalazi analize dijela travnjaka s Poljuda, Srdarević je rekao da jesu, no da u interesu istrage ne može govoriti o rezultatima, pa tako ni kojim je točno sredstvom iscrtan kukasti križ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:12