TUŽI RH

POSREDNIK U KRIVOTVORENJU GOTOVININE PUTOVNICE 'Neka mi država da 156.000 kuna! Zabranili su mi detektivski rad, a i dalje su mi naplaćivali doprinose'

Bivši policajac Salih Fazlić četiri godine nije smio raditi, a odluku o zabrani ukinuo je Upravni sud
 Damjan Tadić / CROPIX

Dulje od četiri godine nisu mi dali da radim kao privatni detektiv, no usprkos privremenoj zabrani rada, morao sam uplaćivati za mirovinsko i zdravstveno, a morao sam plaćati i najam i režije za poslovni prostor. Kasnije je MUP na temelju presude Upravnog suda poništio privremenu zabranu rada. Predlažem da mi država vrati uplaćeni novac za mirovinsko i zdravstveno osiguranje (30.238 kuna), nadoknadi mi za svaki mjesec proveden bez prava na rad po jednu prosječnu plaću (106.000 kuna) i za ostalo da mi isplati 20.000 kuna, stoji u tužbi koju je Salih Fazlić ponio protiv Republike Hrvatske.

Salih Fazlić bivši je službenik Policijske uprave zagrebačke koji je javnosti postao poznat nakon što je osumnjičen, a poslije i osuđen zbog sudjelovanja u krivotvorenju putovnice za generala Antu Gotovinu, koji je tada bio u bijegu. Zbog tog kaznenog postupka Ministarstvo unutarnjih poslova mu je u studenome 2005. privremenim rješenjem oduzeo ovlast za obavljanje detektivskih poslova.

Poništenje zabrane

Detektivska iskaznica broj 0001038 izdana mu je nepunih godinu ranije.

U ožujku 2006. godine odbijena je Fazlićeva žalba na to rješenje, a on je odmah potom podnio tužbu Upravnom sudu, koji je u srpnju 2009. donio presudu kojom usvaja njegove argumente i poništava privremenu zabranu rada kao nezakonitu. Na kraju je MUP u ožujku 2010. donio konačno rješenje kojim se poništava zabrana.

“Gradski ured za gospodarstvo, Odjel za upravne poslove, Odsjek za vođenje obrtnog registra zauzeo je još 2006. godine mišljenje da je MUP nezakonito Fazliću oduzeo detektivsku licencu. To je mišljenje MUP-u i dostavljeno u lipnju te godine”, stoji u tužbi.

Plaćao i najam

Međutim, čini se da je mišljenje gradskog ureda negdje zametnuto jer Fazlić je za njega doznao tek krajem 2009. Da je to mišljenje uvaženo, a on smatra da je trebalo biti, ne bi mu bila oduzeta licenca i nastavio bi raditi.

Ovako sada tvrdi da je pretrpio štetu tako što je uplaćivao HZZO-u doprinose i sve do odjave obrta krajem 2007. nastavio plaćati najam i režije za ured koji je imao zajedno s partnerom Zdravkom Šeničnjakom.

Rješenje o zabrani

U lipnju 2010. podnio je Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu prijedlog za izvansudsko namirenje štete u “kompromisnom iznosu” od 55.000 kuna, no kako nagodbe nije bilo, predao je tužbu Općinskom građanskom sudu u Zagrebu.

U obrazloženju privremenog rješenja Policijske uprave zagrebačke kojom se Salihu Fazliću do pravomoćnosti presude u kaznenom postupku zbog Gotovinine putovnice oduzima ovlast za obavljanje detektivskih poslova stoji da takve poslove ne može obavljati osoba protiv koje se vodi kazneni postupak za takvo djelo. Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, koje zastupa Republiku Hrvatsku u ovom sporu zbog naknade štete, na tužbu odgovara da sama činjenica što je Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo rješenje o privremenoj zabrani rada ne daje tužitelju pravo na naknadu štete, kao što kasnije to što je Upravni sud poništio rješenje ne upućuje na nezakonit rad dijela državne uprave. Sud ili tijela državne uprave ne mogu odgovarati za pravno shvaćanje izraženo u svojim odlukama. Slijedom toga nema ni osnove za naknadu štete, navodi se u odgovoru na tužbu.

Presuda se očekuje do kraja ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:21