UHIĆEN NA ZAGREB PRIDEU

PRAVDA NAKON ČETIRI GODINE Studenta koji je nosio transparent 'KaraMarko Keruma' oslobodili krivnje

Trajalo je četiri godine, ali smo došlo do pravde, kaže Marko Jurčić iz Zagreb Pridea
 Srđan Vrančić / Cropix

Zagrebački Prekršajni sud odlučio je da student koji je na Zagreb Prideu 2011. nosio transparent “KaraMarko Keruma ili jebe lud ludoga” nije kriv za remećenje javnog reda i mira i uznemiravanje građana.

Radi se o ponovljenom suđenju na koje je Visoki prekršajni sud vratio postupak nakon mladićeve žalbe: u prvostupanjskom postupku bio je proglašen krivim i kažnjen sa 300 kuna kazne i oduzimanjem transparenta.

Mladić je uhićen, kako je svjedočio policajac koji ga je uhitio, po nalogu nadređenih, a ne po pritužbi građana, jer se nitko od građana nije obratio policiji s primjedbom da mu taj transparent smeta, uznemiruje ili mu stvara nelagodu. To je svjedočenje bilo ključno za sutkinju Katarinu Jurišić u donošenju oslobađajuće presude.

U vrijeme kad je mladić nosio sporni transparent Tomislav Karamarko, današnji čelnik HDZ-a, bio je ministar policije.

- Mladić je od početka tvrdio da nije kriv, no nakon prvostupanjske presude, do koje je došlo jako brzo nakon Pridea 2011. godine, htio je odustati od žalbe jer je imao osjećaj da sve to nema smisla i da je bolje platiti 300 kuna i krenuti dalje. No, drago nam je da nije odustao jer ovakvi su postupci iznimno važni. Trajalo je četiri godine, ali smo došli do pravde - kaže Marko Jurčić iz Zagreb Pridea.

Po pravomoćnosti presude, također po nalogu suda, mladiću mora biti vraćen i transparent.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:49