NAPADNUTA ŠTEFICA GALIĆ

Pretučena udovica čovjeka koji je spašavao Bošnjake od logora HVO-a

U srijedu oko 22.30 sati pretučena je Štefica Galić, udovica Neđe Galića i glavna urednica portala Tačno.net.

Napadnuta je nakon što je u ponedjeljak u Ljubuškom prikazan film “Neđo od Ljubuškog” u režiji Svetlane Broz, koji govori o hrabrosti i humanosti koju je Neđo Galić pokazao tijekom rata u Bosni i Hercegovini, točnije 1993. u jeku bošnjačko-hrvatskih sukoba, kada je svoje prijatelje i sugrađane bošnjačke nacionalnosti spašavao od logora Heliodrom. Neđo Galić posthumno je 2010. dobio nagradu Duško Kondor za građansku hrabrost, a Svetlana Broz je njegovu priču odlučila ispričati u filmu.

Laži, a ne činjenice

Uoči premijere filma građane Ljubuškog otvoreno se pozivalo na linč obitelji Galić, redateljice, sudionika i filmske ekipe riječima: “Dragi Ljubušaci, zar ćemo pustiti ljude koji očito mrze hrvatsku zastavu da ovo održe?!” Prikazivanje filma nazvano je “manifestacijom koja kriminalizira Domovinski rat, koja iznosi laži, a ne činjenice o slavnoj obrani ove hrvatske grude”.

Međusobna tučnjava

Premijera je ipak održana, ali uz jake policijske snage i okupljanje desničara ili samoprozvanih domoljuba.

- Nakon premijere filma u ponedjeljak, krenula je serija napada i optužbi na račun pokojnog Neđe Galića, među kojima je i ta da je surađivao s jugoslavenskim i srpskim tajnim službama. Vera Dedić, jedna od organizatorica prosvjeda protiv prikazivanja filma, zajedno s još nekoliko osoba presrela je gospođu Galić. Bila je to klasična “sačekuša” u kojoj je žrtva brutalno pretučena. Okrvavljena Štefica Galić nakon napada je zatražla medicinsku pomoć, a cijeli je slučaj prijavljen policiji - rekao nam je Amer Bahtijar, novinar portala Tačno.net. No, policija se u slučaju Štefice Galić svrstala na stranu napadača proglasivši fizički napad - međusobnom tučnjavom. Za danas se najavljuje novi veliki prosvjed protiv daljnjeg prikazivanja filma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:48