SILNE ISPRIKE

Prijateljica ‘kninske kraljice‘ nakon tri godine ipak ide u zatvor! Pogledajte čime je opravdala izbjegavanje Remetinca

Anna Maria Radić je osuđena jer je obitelji Rimac ilegalno dodijelila stan u gradu Kninu

Anna Marija Radić

 Bruno Konjević/Cropix

Usprkos činjenici da je zatražila novu odgodu odlaska u zatvor na izdržavanje jednogodišnje zatvorske kazne, čini se da je skoro trogodišnjem izbjegavanju odlaska u Remetinec bivše ravnateljice Uprave za područja od posebne državne skrbi i bliske prijateljice Josipe Rimac došao kraj.

Sutkinja izvršenja zagrebačkoga Županijskoga suda, naime, u ponedjeljak je policiji dala nalog za sprovođenje Anna Marije Radić, osuđene jer je Rimac ilegalno dodijelila stan u Kninu, u centar za dijagnostiku remetinečkoga zatvora kako bi počela služiti kaznu na koju je pravomoćno osuđena još u ožujku 2021.

image

Josipa Pleslić

Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

Policija ima rok od osam dana da sprovede nalog sutkinje, odnosno Radić odvede u zatvor, a ne bude li bivša ravnateljica pronađena na svojoj adresi na području Trešnjevke, za njom će biti raspisana tjeralica. Jedina mogućnost jest da Radić dobije neko neočekivano zdravstveno pogoršanje zbog kojega je policija ne smije sprovesti u zatvor.

Za nekih mjesec dana napunit će se točno tri godine od prvoga roka kada se Radić trebala javiti na izdržavanje jednogodišnje zatvorske kazne, a nakon što joj je Vrhovni sud par mjeseci prije po žalbi USKOK-a jednogodišnju zatvorsku kaznu zamijenjenu dobrotvornim radom, a na koju ju je bio nepravomoćno osudio zagrebački Županijski sud, pretvorio u obveznu.

Od tada je Radić stalno odgađala odlazak u zatvor, a posljednji put joj je molba za izvršenje odbijena 10. travnja ove godine, nakon što je prijavila da je imala probavne smetnje, te se 24. travnja trebala javiti na izdržavanje kazne.

Na tu se odluku Radić mogla žaliti, no kako smo uspjeli doznati, sud joj nikada nije uspio dostaviti nepravomoćnu odluku jer nije podizala poštu, te se ona na nju nije niti žalila. Umjesto toga naknadno je podnijela novu molbu za odgodu, koju ovaj put Županijski sud po svemu sudeći nije niti razmatrao jer je ona prijašnja odluka postala pravomoćna, te izvršna. Umjesto odlučivanja o novoj molbi, sud je pak policiji dao nalog da se Radić uhiti i sprovede u zatvor.

Slučaj stana u Kninu bivše državne tajnice Josipe Pleslić (ex Rimac) nedavno je ponovno aktualiziran objavom niza poruka iz mobitela Rimac, a iz kojih je proizlazilo kako je Josipa Rimac bila angažirana želeći pomoći Anna Mariji Radić da izbjegne kazneni progon. Naime, 2015. USKOK je pokrenuo postupak protiv Rimac koja je tada bila kninska gradonačelnica te Radić zbog sumnji da je pomagala Rimac pri ilegalnoj dodjeli stana, odnosno da ju je Rimac na to poticala.

Međutim, nakon dovršene istrage USKOK je pod čudnim okolnostima odustao od progona Rimac za poticanje te je optužnica podignuta samo protiv Radić koja je na kraju za to i pravomoćno osuđena. Prema presudi Radić je državi dužna bila nadoknaditi oko 548.653 kune naknade za prouzročenu štetu te je protiv nje pokrenut ovršni postupak koji još traje, no naplaćen je samo manji dio iznosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 17:07