POSEBAN TRETMAN

PRIPADNICI BANDE KOJA JE TERORIZIRALA SPLIT NAKON HAPŠENJA DIVLJALI NA SUDU U zatvoru su ih zbog sigurnosnih razloga morali razdvojiti

 PU splitsko-dalmatinska

U zatvoru na splitskim Bilicama šestorica uhićenih kao članovi zločinačke udruge Željka Rajića (34) razdvojeni su po ćelijama. Formalno sud nije zatražio njihovo odvajanje, ali je ovakav smještaj procjena nadležnih za zatvorsko osiguranje, piše Slobodna Dalmacija.

Osim Rajića, koji slovi za šefa, pritvoreni su Ante Vučak (29), Petar Vuknić (38), Robert Žuvela (21), Duje Pivčević (23) i Tonči Mikelić (26), dok je Tomislav Živković (26) još uvijek nedostupan. Nad jedinom pripadnicom zločinačke udruge J.R. (22) nije određen istražni zatvor.

Odluka o tretmanu na Bilicama donosi se na temelju dva parametra: veze u kažnjivom djelu i sigurnosne veze.

Prvo se odnosi na osobe koje su osumnjičenici u istom kaznenom predmetu te je prijeko potrebno uskratiti im kontakt radi onemogućavanja dogovaranja iskaza.

Drugo se odnosi na netrpeljivosti među pritvorenicima od kojih neke vuku korijene davno prije smještaja na Bilicama ili iz počinjenja kaznenih djela na suprotnim stranama. U takvim slučajevima odvaja ih se po ćelijama, ali se i strogo pazi da se ne susretnu tijekom šetnji ili obavljanja dužnosti koje pojedini pritvorenici dobiju.

Šestorica su stoga raspoređena na istražnom odjelu bez mogućnosti direktne komunikacije, ali s velikom vjerojatnošću razmjenjuju poruke standardnim zatvorskim kanalima.

Do sada nitko nije radio probleme ni cimerima u ćelijama ni pravosudnim policajcima, što nije bio slučaj odmah nakon uhićenja.

Naime, njihovo ponašanje na Bilicama mirnije je nego krajem prošlog tjedna nakon privođenja u zgradu suda, kada su čekali ispitivanje u USKOK-u. Tada je šestorka vikala i lupala u podrumskim smještajnim jedinicama Palače pravde toliko da se gotovo moralo primijeniti sredstva prisile kako bi ih se smirilo.

U toj fazi Rajićeva ekipa je vjerojatno još uvijek bila uvjerena kako će ubrzo izići na slobodu, kao i prije nakon dva uhićenja početkom ove godine.

Krajem siječnja petorica od njih su prijavljena zbog ilegalnog posjedovanja vatrenog oružja, nakon akcije Sektora kriminalističke policije PU splitsko-dalmatinske, tijekom koje su temeljem naloga prekršajnog suca izvršene brojne pretrage stanova, kuća i vozila te su pronađena dva pištolja, hrpa streljiva i nešto marihuane.

Niti dva tjedna prije toga prekršajno su prijavljena trojica od njih, kada je nađen jedan pištolj i manja količina marihuane. U oba slučaja su uhićeni te nakon boravka u policiji neki od njih i privedeni uz optužni prijedlog na Prekršajni sud.

Kod Željka Rajića (34) je pištolj nađen oba puta, a nakon ispitivanja pred sucem i on i ostali su izišli vani. Međutim, takav razvoj događaja moguć je nakon dovođenja prekršajnom sucu, ali teško nakon privođenja USKOK-u, pogotovo pod inkriminacijama za koje se oni sumnjiče.

Prema rješenju o provođenju istrage splitskog USKOK-a, šefu kriminalne grupe i ostaloj petorici uhićenih prijeti kazna od najmanje deset godina do dugotrajnog zatvora jer su osumnjičeni za najtežu kvalifikaciju počinjenja kaznenih djela u sastavu zločinačkog udruženja.

Pod istragom su zbog tri pokušaja ubojstva, od kojih je jedno teško ubojstvo, ono Joze Čabraje, zatim nanošenja teških tjelesnih ozljeda te oštećenja tuđe stvari. Koliko su ovo ozbiljnije kvalifikacije od nelegalnog posjedovanja oružja i metaka te pucanja u zrak, ubrzo su spoznala šestorica koji su nakon iznošenja obrana sprovedeni u istražne ćelije Zatvora Split. Tamo su ponašanje prilagodili situaciji, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:37