'KRVAVA SUBOTA'

PROCURILI DETALJI IZ OPTUŽNICE PROTIV FILIPA ZAVADLAVA Mjesec dana prije krvoprolića snimljen kako vježba pucanje iz kalašnjikova

Filip Zavadlav (gore lijevo)
 Vojko Bašić / CROPIX, Facebook

Podizanjem optužnice protiv Filipa Zavadlava (25) zbog trostrukog ubojstva u splitskom Varošu 11. siječnja ove godine, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu završilo je prvu fazu kaznenog postupka, piše Slobodna Dalmacija. U optužnom aktu otkriveni su dokazi koji su se pažljivo skrivali od očiju javnosti, a koji podržavaju tezu da se radilo o planiranim smaknućima za koje se optuženi mladić pripremao nekoliko mjeseci ranije.

Među dokaznom materijom splitsko tužiteljstvo posjeduje video snimak iz prosinca prošle godine na kojem se vidi Filip Zavadlav kako iz automatske puške vježba pucanje u metalnu bačvu koju je izrešetao s više hitaca. Snimak je napravljen na otvorenom prostoru u nenaseljenom području u ranim poslijepodnevnim satima.

Osim videozapisa gađanja u nepokretnu metu, u mobitelu je nađena i fotografija na kojoj se vidi radni stol na kojem je spremnik za automatsku pušku s više metaka te Filip Zavadlav kako sjedi kraj stola, a u ruci drži kalašnjikov. Uz tu fotografiju je nađeno još nekoliko na kojima mladić drži oružje, snimljenih u podstanarskom stanu u Šenoinoj ulici u kojem je živio te na nepoznatoj lokaciji na otvorenom.

Vojna automatska puška

S Filipom su na snimci te na fotografijama bile još dvije muške osobe od kojih je jedan i pucao iz puške u bačvu, a drugi se fotografirao s oružjem. Istražitelji su obojici utvrdili identitet, pronašli ih te su saslušani na državnom odvjetništvu. Kako se utvrdilo, Filip je nabavio vojnu automatsku pušku Kalašnjikov, kalibra 7,62 mm u rujnu prošle godine ilegalnim putem od nepoznate osobe.

Već tada je, smatra tužiteljstvo, započeo vježbe gađanja i započeo pripreme za zločin koji je uslijedio na “krvavu subotu”. Nabavio je krajnje ubojitu pušku i ogromnu količinu municije, navode, i donio čvrstu odluku kako je upotrijebiti. Sve je utvrdio i isplanirao te hladnokrvno realizirao, navodi tužitelj.

U prilog okrutnosti smaknuća nabrojeno je na koji način su i s koliko metaka ubijena trojica koja su se našla na meti Filipa Zavadlava. Marin Boban (25) koji je naišao na motociklu Yamaha XT izrešetan je na Šperunu s deset metaka i nizom fragmenata projektila koji su se odbijali. Nesretni mladić zadobio je brojne prostrjelne rane: glave, prsnog koša, lijevog ramena, desne natkoljenice, stražnjice, a osim što su razderali unutarnje organe, projektili su mu ostavili tragove na nekoliko rebara.

Juricu Torlaka (37), koji je sjedio iza Marina Bobana na motociklu, pogodio je jedan metak u lijevu stranu grudi. Taj metak mu je slomio jedno rebro, probio pluća i nakon izlaska iz tijela pogodio ga u lijevi ručni zglob. Uspio je otrčati do dvorišta kuće u obližnjoj uličici, odvezla ga je Hitna pomoć, a preminuo je u bolnici nedugo nakon ranjavanja. Jedan od hitaca ispaljenih na Šperunu je probio vrata dvorišta u Jerinoj ulici, a svjedoci su vidjeli kako Zavadlav tada uzima novi spremnik iz torbe koju je odložio na tlo i stavlja ga na oružje te ide prema Kamenitoj ulici.

Metak u cijevi

Tužiteljstvo smatra da je tamo tražio Jerka Malvasiju, iako nisu uspjeli naći ni jednog svjedoka koji je vidio da je zaista došao na vrata obiteljske kuće Malvasija, niti snimak nadzorne kamere koji bi to potvrdio. Nakon toga je Zavadlav produžio prema Radmilovićevoj ulici gdje je na motociklu Suzuki Burgman prolazio Marin Ožić Paić (25). Zavadlav je krenuo za njim i s udaljenosti od oko 60 metara Marin Ožić Paić je s leđa pogođen s dva metka.

Jedan mu je ušao s lijeve strane grudi, probio pluća i srce i slomio dva rebra i izašao na prsima dok ga je drugi hitac pogodio u stražnjicu i izašao na preponi. Imao je još niz rana od krhotina metaka koji su se odbijali o zidove. Neki od metaka koje je tu Filip ispalio pogodile su osobni automobil Hyundai u kojem su bile tri osobe, jedan muškarac i dvije žene, ali na sreću nitko nije ozlijeđen.

Tijekom očevida su samo u toj ulici našli 10 čahura metaka, a ukupno su ih na Šperunu i u okolnim ulicama pronašli 37. Nakon što je pogodio mladića na motoru, Filip je došao iznad njega da ga pogleda, a onda je otišao prema Vijugastoj ulici pa kroz Plinarsku. Ubrzo nakon toga se riješio puške koju je bacio u kontejner za otpatke u Nazorovom prilazu.

Kada je kalašnjikov nađen imao je metak u cijevi i još 12 metaka u spremniku. Vještačenjem u Zagrebu je na automatskoj puški nađen DNK Filipa Zavadlava. Njegov DNK je izoliran i u vlasi kose nađenoj na crnoj putnoj torbi koju je imao sa sobom kada je došao na Šperun prije trostrukog ubojstva i u kojoj je nosio rezervni spremnik municije, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:38