OBJAVIO USKOK

PROVODI SE ISTRAGA PROTIV DVOJICE BIVŠIH NAČELNIKA POSTAJE PROMETNE POLICIJE U ZADRU Na svoju ruku su 'držali u ladici' prekršaje protiv Cara i Čelića

Ilustracija
 Ranko Šuvar / CROPIX

USKOK je objavio da je donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice prometnih policajaca, i to načelnika Postaje prometne policije PU zadarske i njegova nasljednika na tom mjestu zato što su "držali u ladici" prekršaje protiv načelnika PU krapinsko-zagorske Darka Cara 9. ožujka prošle godine i zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića 12. ožujka prošle godine.

Sve to rezultiralo je ostavkama Ćelića i Cara, a snimka presretača koji je uhvatio Ćelića dospjela je i do RTL-a.

Prema tvrdnji USKOK-a, načelnik prometne policije od 9. ožujka do 8. srpnja prošle godine od policajaca koji su utvrdili prekršaje tražio je snimke i preuzeo zapisnike, a zatim je kod sebe zadržao tu dokumentaciju i nije poduzeo niti jednu daljnju zakonom propisanu radnju za procesuiranje tih prekršaja, niti ju je dostavio službenicima referade za prekršaje.

Svu dokumentaciju je predao svom nasljedniku na dužnosti prilikom primopredaje 8. srpnja, koji također nije ništa poduzimao sve do 23. listopada nakon što su se mediji počeli raspitivati za navedene snimke pa je žurno dostavio dokumentaciju službenici referade za prekršaje koja je isti dan sačinila prekršajne naloge, a on se potpisao kao ovlašteni tužitelj i sljedeći dan, 24. listopada, otpremio ih iz postaje prometne policije.

Ćelića su čak bili optužili da je on bio taj koji je utjecao da se ti prekršaji ne procesuiraju, ali pokazalo se kako su te optužbe bile neutemeljene i da ni Ćelić, ni Car ni na koji način nisu utjecali na nižerangirane policijske službenike da ono što su ustanovili u svom postupanju drže u ladici.

Na kraju su obojica iz moralnih razloga podnijela ostavke na svoje dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 05:09