RISKIRALI ŽIVOTE

'PUCAO JE NA NAS' Ovo su policajci heroji koji su u filmskoj sceni svladali naoružanog ubojicu: 'Jurnuo sam prema njemu i istrgnuo mu oružje iz ruku'

 
Milijan Radulović i Domagoj Nađ
 PU VIROVITIČKO PODRAVSKA

Zoran Filković (52) iz zaseoka Golenić na slatinskom području u petak oko 16 sati hicem iz puške usmrtio je Dragu Batura (64) te prijetio sumještanima.

Kad je stigla policija, okrenuo je cijev puške i prema policajcima, odbijao baciti oružje te krenuo prema policijskoj Škodi.

Bio je pijan i dok bi netko na njihovu mjestu ustuknuo, njih dvojica su se pribrali, svladali počinitelja i vezali ga. Dvojica policajaca Policijske postaje Slatina PU virovitičko-podravske, Milijan Radulović i Domagoj Nađ, izveli su akciju i izložili svoj život. Nažalost, Dragi Baturu nisu mogli pomoći jer ga je pijani Filković iz samo njemu znanog razloga ubio, ali očito je alkohol učinio svoje.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina istaknuo je da policija i u ovim posebnim okolnostima, prouzročenima pandemijom koronavirusa, rješava najteža kaznena djela.

Kako se odvijala ova "filmska akcija", prepričao je za Jutarnji list policajac Domagoj Nađ.

- Čim smo od šefa smjene Policijske postaje Slatina dobili obavijest o pucnjavi u naselju Golenić, kolega Milijan i ja krenuli smo civilnom policijskom Škodom, a kolegica nas je slijedila u označenom vozilu. Tijekom 21 godine službe i dok sam bio policajac u Policijskoj postaji Trešnjevka već sam se susretao sa sličnim dojavama i znao sam da je ovakva situacija vrlo ozbiljna. Čim smo kolega Milijan i ja stigli, izvadili smo zaštitne prsluke te stavili u pripravnost automatsko oružje. U tih desetak minuta vožnje do Golenića razmišljali smo kako postupiti nakon dolaska, je li osoba koja leži na cesti živa, kako joj pružiti pomoć. Brzo smo stigli do početka naselja u koje smo kolega i ja lagano krenuli Škodom jer je cesta zavojita i mjesto je rijetko naseljeno - ispričao nam je policajac Nađ.

PU VIROVITIČKO PODRAVSKA
Domagoj Nađ

I onda su ugledali tri osobe koje su sjedile na balama sijena ispod nadstrešnice te još dvije, od kojih im je jedan dao informaciju da je 52-godišnjak pucao na 64-godišnjaka koji je bio blizu ceste u svom dvorištu.

- Približili smo se muškarcu koji je ležao i nije davao znakove života. Pri izlasku iz vozila prepoznali smo 52-godišnjaka koji je u jednom trenutku uzeo oružje. 'Baci oružje!' viknuli smo mu, ali on je to odbio. Kolega Milijan mu je ponovio naredbu i opalio hitac upozorenja u zrak, ali umjesto da odbaci oružje, naoružani muškarac ispalio je dva hica prema nama. Jedan je pogodio prednju lijevu stranu Škode. Sklonili smo se iza jednog parkiranog vozila. Javili smo kolegici da pozove pojačanje jer počinitelj puca po nama. Ponovno sam pozvao 52-godišnjaka, koji je krenuo prema policijskom vozilu, da odbaci oružje. Došao je do policijskog vozila, ali je i dalje imao upereno oružje prema nama. Opet sam ga pozvao da odbaci oružje, a on mi je odgovorio da neće pucati i da nema više streljiva, što mu mi nismo vjerovali. U tom našem verbalnom odnosu nekoliko puta sam ga pozvao da baci pušku, ali je to uporno odbijao i nekoliko je puta kretao prema nama te se vraćao do vozila - opisao nam je hrabri slatinski policajac.

Počinitelj je, kaže, i dalje išao prema njemu s puškom koja je bila lagano spuštena prema zemlji.

- Kad je došao na udaljenost od desetak metara, vidjeli smo da se opušta, i to nam je bio znak da vjerojatno neće pucati prema nama. Jurnuo sam prema njemu i istrgnuo mu oružje iz ruku. Kolega Milijan skočio je na njega, srušio ga na tlo i svladao ga 'ključem na laktu', a ja sam mu nakon toga stavio lisice - ispričao je o toj akciji policajac koji je zajedno s kolegom svladao ubojicu.

PU VIROVITIČKO PODRAVSKA
Milijan Radulović

Čim su ga svladali, obavijestili su o tome svog dežurnog.

Načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske ima samo riječi hvale za postupak svojih policajaca, koji su riskirali život. Njima to, kaže, nije bila prva takva rizična intervencija. U ovim okolnostima kad policajci imaju niz zadaća i zbog pandemije koronavirusa, oni su pravom "filmskom akcijom" svladali ubojicu prije dolaska interventne policije koja je već bila na putu za Golenić.

Filković je hicem iz puške pogodio i policijsko vozilo te prijetio drugima da će ih poubijati. To je bio rekao i Željku Zupčeviću, Baturovu nećaku, a zaprijetio je i Baturovu susjedu Ivanu Gašpariću.

- Ja sam išao cestom prema maminoj kući. Uperio je pušku u mene i rekao mi: 'Makni se, idi kući!!' Okrenuo sam se i otišao prema svojoj kući - ispričao nam je Gašparić.

Za daljnje postupanje nad Zoranom Filkovićem bit će nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru, a slijedi mu prijava za ubojstvo i dvostruki pokušaj teškog ubojstva policijskih službenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:17