NOVI OBLIK PRIJEVARE

RAZOTKRIVENI LAŽNI ZAVODNICI S FACEBOOKA Dvije Bjelovarčanke nedavno su ostale bez 188 tisuća kuna, evo tko su prevaranti iza romantičnih ponuda

 

Lažni američki vojnici već nekoliko godina u virtualnom svijetu osvajaju usamljena ženska srca, ali samo s jednim ciljem - da od lakovjernih žena koje osvoje slatkorječivošću i fotografijama “izmuzu” novac.

Ni Hrvatice nisu ostale ravnodušne na njihovu slatkorječivu romantiku.

Naime, dvije usamljene bjelovarske umirovljenice u srednjim 60-ima na Facebooku su nasjele na prevaru markantnih, tobože američkih vojnika koji traže pažnju, ljubav, ali i iznenadnu pomoć dok su u dalekim misijama po svijetu.

Uhodana banda

Baš kao i u bjelovarskom slučaju, prema ustaljenom scenariju, komunikacija počinje slanjem poruke s lažnog profila na engleskom jeziku. Te njihove lažne profile krase fotografije američkih vojnika koje su ukradene stvarnim vojnicima bez njihova znanja. Ti “romantični” prevaranti igraju i na sažaljenje da su samohrani roditelji koji boreći se u tuđini prehranjuju djecu. FBI je jednom prilikom otkrio da su žene s Balkana sve učestalija, laka meta tih internetskih varalica jer su “prošle rat i suosjećaju dodatno s osobama koje se bore za mir u tuđini. A na kraju se uspostavi da iza zgodnog i brižnog američkog vojnika stoji banda iz nekoliko afričkih zemalja kojoj je to postao način zarade”.

- Obično prevaranti koji se kriju iza tuđih fotografija vode “jako interesantan” život. Čine se vrlo inteligentni i duhoviti, sve to izgleda simpatično pa se iznenada počnu otvarati i neumorno zahvaljivati da su se zahvaljujući tom novom prijateljstvu izvukli iz depresije. Pa se onda tu rodi tobože privrženost koja preraste u zaljubljenost sa ženske strane. Nema zemlje u svijetu u kojoj žene nisu obrlatili.

Uglavnom je to uhodana banda muškaraca iz nekoliko afričkih zemalja, najčešće Nigerije, koja dnevno pošalje tisuće istih poruka, a prema nekim statistikama barem jedna žena dnevno “poklekne”.

Istraga FBI-a

Njima je dovoljno da žive luksuzno. Udvaranje kroz lažno predstavljanje dođe im kao osmosatni posao koji rasporede ovisno o vremenskoj zoni u kojoj se odabrana meta nalazi. Trude se biti u svakom trenutku s njom na vezi tako da žene doista pomisle da su se i ti tzv. američki vojnici zagrijali za njih - kaže nam sugovornik iz MUP-a. Napominje pritom da su šanse za povrat novca gotovo nikakve.

Prevarene Amerikanke otvorile su grupe na kojima javno opisuju svoja iskustva i objavljuju slike - pravih vojnika koje su im prevaranti poslali, a bilo je i slučajeva u kojima su javno raskrinkale pojedine članove afričke bande.

Istražujući taj novi oblik prevare, FBI je utvrdio da se svaki dan na Facebooku objavi novi lažni profil prevaranta.

Nakon početnog upoznavanja, slijede romantični izljevi ljubavi pa slanje intimnijih fotografija. Ubrzo prevaranti predlože i susret koji na kraju iznenada otkažu dan prije zbog nesretnog slučaja, smrti u obitelji...

Potom žicaju novac kako “bi stali na noge”. U međuvremenu se komunikacija s društvenih mreža na inicijativu varalica “seli” na e-mail i aplikacije na mobitelu. Žene su u tim slučajevima virtualnim ljubavima spremne poslati do zadnje lipe. Prema nekim procjenama, na mjesečnoj razini deseci žena nesebično svojim “marincima” šalju stotine tisuća dolara.

Novac u paketima

Od 188.000 kuna, koliko su svojim američkim vojnicima poslale dvije Bjelovarčanke, čini se da neće vidjeti ni kunu.

Prevaranti su im rekli da posjeduju veću količinu novca koju će podijeliti s njima jer da ga nemaju gdje držati kod sebe, a kako bi izbjegli carinu, predložili su metama da im novac pošalju u paketima.

No ubrzo su “vojnici” bjelovarskim umirovljenicama rekli da one trebaju platiti određeni iznos kako bi paket uopće mogao biti poslan, pritom su im poslali podatke na koje račune uplata treba biti izvršena. Jedna je uplatila 8000 kuna na ime osobe u Indoneziji, a druga 100.000 kuna na IBAN računa u Torinu.

Blokirao je

Prva je odbila dalje išta slati iako ju je varalica preklinjao jer je “opljačkan”, dok je druga nakon uplate dobila poruku da je carina u Londonu zaplijenila paket i da mora uplatiti još novca pa se iznos popeo na 180.000 kuna. Kad je i ona odustala od daljnjeg slanja, “romantični vojnik” ju je blokirao na Facebooku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:06