DOLIJAO

REKORDNA KRAĐA Uhićen čovjek koji je nestao sa 723 svinje! Prije više od godinu dana bio je glavni akter nezapamćene milijunske prevare...

 
Igor Vuković (lijevo) snimljen na farmi s koje su lani nestale svinje. Policija je desetak dana nakon krađe na istoku Hrvatske našla 195 svinja
 CROPIX

Tko god je imao posla s prevarantom Igorom Vukovićem (38), višestruko osuđivanim poduzetnikom te bivšim, posrnulim kooperantom mesne industrije Vajda, može odahnuti na neko vrijeme.

Pod blokadom

Nakon više od godine dana bijega, točnije od kolovoza 2017. kada je preprodao 723 svinje koje mu je Vajda, temeljem ugovora o kooperaciji, dala za tov, Vuković je 19. rujna završio u remetinečkom zatvoru. Za njim je na snazi bilo više tjeralica zbog šarolikog spektra (ne)djela, a osim što je pred njim sad niz suđenja, prvo je otpočeo s odsluženjem zatvorske kazne zbog pravomoćnih presuda otprije nekoliko godina. U međuvremenu je brisan iz registra građana te je ostao bez prebivališta u Hrvatskoj, a pod blokadom je i pet stanova u Babonićevoj ulici do kojih je, uvjereno je tužiteljstvo, protupravno došao.

Vuković je lanjskog ljeta došao pod lupu javnosti kad je procurila vijest o nestanku Vajdinih svinja, vrijednih više od 1,6 milijuna kuna, s njegove farme u Desnoj Martinskoj Vesi. Kriminalisti su zasukali rukave i nakon desetak dana, uz pomoć građana, locirali tek 195 svinja na istoku Hrvatske. Ostale još nisu pronađene, a istraga i dalje traje. Osim Vukovića, sumnja je bačena i na njegove pomagače Šteficu Vincek, Željka Jakušića, Gordanu Kolunžiju i Milu Gvojića koji je otkupio 195 komada, a hoće li doći do optuženja i povrata 1,1 milijuna kuna za koliko je još Vajda oštećena, doznat će se uskoro.

Vuković iza sebe ima već desetak osuđujućih presuda, a treba se susresti s optužbama zbog niza kaznenih djela, od prevara do krivotvorenja. Ono što nije poznato jest da je Vuković osoba koja je, dok je bio zaštićeni svjedok na suđenju Davoru Čizmoku i Damiru Hadanoviću, osuđenima za dvostruko ubojstvo u nekadašnjem hotelu Turist u Osijeku, bila žrtva kaznenog djela tijekom čije su istrage kriminalisti došli do zaprepaštujućeg otkrića - prepunog sefa s krivotvorenim javnobilježničkim štambiljima.

Naime, Vuković je lani optužen da je na neutvrđeni način pribavio pečate s neoriginalnim napisima javnih bilježnica Branke Jakić i Jasminke Ankon te bilježnika Damira Andrašića. Sve je krenulo kad je 19. ožujka 2013. godine, dok je imao poseban status zaštićenog svjedoka, prijavio policiji provalu u dom u Lukinić Brdu iz kojeg su mu u svim prostorijama ukradeni radijatori, utičnice i stropne svjetiljke. Dok su izuzimali tragove ne bi li se otkrio provalnik, skidajući letve brodskog poda policajci su otkrili sef i u njemu tri krivotvorena pečata javnih bilježnika.

Bio je to okidač da, osim statusa oštećenog, dobije i kaznenu prijavu za krivotvorenje isprava jer je sve upućivalo na to da su ti pečati trebali biti, ako već nisu, korišteni za kaznena djela.

Pravna bitka

Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru ljetos se pozabavilo Vukovićem i njegovim prijateljem Krešom Matićem, koji trenutačno boravi u glinskoj kaznionici, jer ih se tereti za prevaru “tešku” 276.400 kuna. Vuković se temeljem krivotvorenog ugovora upisao kao vlasnik zemljišta s vikendicom u Krapini, u vlasništvu sad već pokojne Brigite F., uvjeravajući sve da je on od nje još 2008. kupio to imanje. Na njega se uknjižio, a pravnu bitku trenutačno vodi nećakinja pokojnice.

Na prevarni način, prema optužnici zagrebačkog tužiteljstva, Vuković se s konobarom Nenadom Stipanovićem te psihologom Stjepanom Golubićem okomio i na nekretnine pokojne Milenke T. Vuković je 2016. izradio krivotvoreni kupoprodajni ugovor s njom u kojem je naznačio da je stanove, garaže i spremišta u Babonićevoj od nje kupio za više od 1,2 milijuna kuna. Svjedoci kod javnog bilježnika bila su mu druga dvojica. Vuković je porekao krivnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 00:36