OKRŠAJ NA ZAGREBAČKOM GORNJEM GRADU

'SAMO SMO SMIRIVALI, NIKAD NE BI NAPALI NAŠU POLICIJU' Pale presude za braniteljski prosvjed na Markovu trgu, sudac nije povjerovao optuženima

 
 Davor Pongračić / CROPIX

Iako su Ivica Glavota (56), Ilija Vučemilović Šimunović (49) te Stipo Renić (52) pokušavali uvjeriti sve redom da su tijekom prosvjeda popraćenog incidentima na Markovu trgu 29. svibnja 2015. godine, bili “brana i živi zid kako ne bi eskalirao sukob između policajaca i prosvjednika pri čemu su smirivali nastale tenzije”, sudac Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Marijan Bertalanič im nije povjerovao. Optuženi trojac nepravomoćno je osuđen na šest mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje jer su, svaki na svoj način, doprinijeli okršaju s policajcima koje su sprečavali u obavljanju službene dužnosti i to nakon što se prosvjed branitelja iz Savske nakratko “preselio” na Gornji grad.

- Ja sam sprečavao sukob, a ne onemogućavao policajce u postupanju. Situacija je tamo bila takva da je prijetila opasnost ozbiljne eskalacije sukoba. Inače, ja sam umirovljeni djelatnik MUP-a i znam koje su ovlasti i način postupanja policajaca te nikada ne bih prema kolegi policajcu postupio na način na koji me se tereti. A tamo je bilo ubačenih provokatora kojima je upravo cilj izazvati eskalaciju sukoba građana s policijom. Ja sam samo molio da kolegu Miljenka Kolobarića, koji je teški invalid, ne privode jer će se time isprovocirati još veći sukob – pravdao se Ivica Glavota sucu. Njegov suborac Ilija Vučemilović Šimunović je, pak, naglasio da se na DVD snimci snimljenog incidenta vidi da je nastojao smiriti naelektriziranu situaciju.

- Na snimci se jasno čuje kako vičem: “Ne dirajte policiju” i kako rukama odvlačim prosvjednike te sprečavam njihov kontakt s policajcem. Moja je savjest apsolutno čista i ponovno bih postupio na isti način. Jedini moj kontakt s policajcem je bio u trenutku kada njega netko od prosvjednika unazad povlači s leđa, a ja ga u tom trenutku primam za prsluk kako ne bi pao – branio se Vučemilović-Šimunović. Stipe Renić naglasio je, pak, da je nastojao biti “živi zid” između prosvjednika i policije jer je prijetio ozbiljan fizički sukob.

- I ja sam kao i Ilija vikao da se ne dira hrvatska policija. Što se tiče policajca ja sam pomogao Iliji da ne padne na pod. Dakle, kao što su i sami policajci rekli u svojim iskazima, ja ih nisam sprečavao u obavljanju službene dužnosti – ustvrdio je Renić.

Zagreb, 140518.
Opcinski sud, Ilica.
Sudjenje Ivici Glavoti i dr.vezano za incident tijekom braniteljskog prosvjeda na Markovu trgu.
Na fotografiji: Ivica Glavota.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX
Ivica Glavota.

Podsjetimo, sukob koji je rezultirao optužnicom dogodio se tijekom neprijavljenog prosvjeda branitelja na Trgu sv. Marka u Zagrebu 28. i 29. svibnja 2015., a koji su se preko 550 dana borili za svoja prava. Za razliku od optuženog Denisa Zelenike (45) koji je odmah prihvatio kazneni nalog od šest mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje, Glavota, Renić te Vučemilović-Šimunović pokušavali su na optuženičkoj klupi dokazati nevinost. No, obzirom na servirane dokaze tužiteljstva od kojih su neki pregledani u sudnici poput televizijskih i policijskih snimki prosvjeda, nije im pošlo za rukom. Barem ne, ako je suditi prema prvostupanjskoj presudi.

Okolnosti intervencije na koju su poslani, u sudnici su se prisjetila dvojica policajaca Ivan M. i Luka K. koji su u jednom trenutku od svog nadređenog dobili zapovijed da privedu Miljenka Kolobarića, tada neimenovanog prosvjednika, koji je probio policijski koridor.

Dok su, držeći ga pod rukama, privodili prema službenom vozilu ispred zgrade Sabora, Ivica Glavota je “svojom desnom rukom nasilno gurao policajca Ivana M., nakon čega je s obje ruke obuhvatio Kolobarića s ciljem da ga “iščupa” iz policijskih ruku. U isto vrijeme, prema optužnici, Zelenika je sleđa prišao policajcu Luki K. kojeg je uhvatio za tijelo te ga s još jednom nepoznatom osobom odgurao i “pribio” na zid zgrade Sabora sve dok se Kolobarić nije uspio “izmigoljiti” i pobjeći.

U tom “oslobađanju” svoj obol su dali i Glavota te Vučemilović-Šimunović i Renić koji su policajca Ivana M. povlačili za tijelo i zaštitnu opremu, a jedan od neidentificiranih branitelja zadao mu je više udaraca u glavu, dok ga je drugi uhvatio za vizir kacige i povlačio unatrag. Tijekom privođenja, inače, odzvanjali su povici. I dok je većina vikala policajcima: “Pustite ga!”, netko od prosvjednika je poviknuo: “Ne nasrćite na policajce!”

Miljenko Kolobarić, predsjednik osječke HVIDRA-e i Udruge ratnih veterana 3. brigade ZNG-a, u Zagreb je došao kao podrška suborcima.

- Pozvani smo da probamo probiti policijski koridor i da dođemo do crkve Sv. Marka. Došavši do jedne uličice, naišli smo na kordon policije. Oko mene su bili prosvjednici koji su vlastitim tijelima pokušali probiti ogradu. Nisu uspijevali, ali ja sam se probio. Ograda se srušila, a ispod nje je pao jedan prosvjednik.

Pomogao sam mu ustati te nastavio dalje no dva policajca su me ćopila za nadlaktice. Vikao sam “Upomoć” pa su ljudi iz mase pritekli mi u pomoć. Osobno nisam vidio tko mi pomaže. Pobjegao sam u crkvu gdje sam Glogoškom i Deuru rekao da je sramota da se na takav način rješavaju problemi - rekao je Kolobarić, tvrdeći da nije vidio sam napad na policajce. Bio je u svom svijetu, dodaje, jer mu je cilj bilo pobjeći.

- Policajci me ne bi uhvatili da nisam pomogao prosvjedniku koji je pao. Meni je sve poslije bilo smiješno. Pola grada me zezalo kako to da su samo mene policajci uhvatili - ustvrdio je još Kolobarić.

Na njegove oprečne tvrdnje “da je prvo rekao da je išao na Markov trg da probije kordon policije, nakon čega je sve što se tamo događalo nazvao sramotnim” upozorio je sudac, na što je Kolobarić dodao da mu je “pao tlak kad je vidio stanje u crkvi u kojoj su se sklonili invalidi u nehumanim uvjetima, bez lijekova...”

Tihomir Treščec ustvrdio je, pak, da je tog dana “policija bila previše nabrijana i da su imali osjećaj kao da će ih sve izmlatiti”.

- Naša namjera nije bila ozlijediti policajce - uvjeravao je Treščec, a nakon što je u sudnici pogledao snimku policijskog postupanja, dodatno je objasnio: “Bio sam tamo da spriječim da netko ne bi udario policajce. I Renić je branio policajce koliko se sjećam.”

Zagreb, 140518.
Opcinski sud, Ilica.
Sudjenje Ivici Glavoti i dr.vezano za incident tijekom braniteljskog prosvjeda na Markovu trgu.
Na fotografiji: optuzenici.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 16:32