UŽAS U ČEŠKOJ

ŠIBENSKI MATURANTI U ŠOKU NAKON TRAGIČNE SMRTI KOLEGE NA EKSKURZIJI 'Otkako se vratila, kći mi stalno plače. Nemam je snage ni pitati što se dogodilo'

 
 CROPIX

Nakon što su prekinuli maturalnu ekskurziju u Pragu zbog tragične smrti svog kolege Ante Bare Mikulandre, maturanti Prometno-tehničke škole vratili su se u ponedjeljak u Šibenik.

Autobus ih je dovezao na autobusni kolodvor, premda se očekivalo da će doći na Vidike ispred trgovačkog centra odakle inače polaze i vraćaju se uglavnom sve maturalne ekskurzije.

Po svemu sudeći želio se izbjeći susret s novinarima, jer, potvrdio je to i ravnatelj škole Zdravko Peran, djeca i profesori u velikom su šoku zbog tragedije u Pragu.

Učenici su, kako se naknadno doznalo, stigli na šibenski autobusni kolodvor nešto iza 11 sati gdje su ih dočekali roditelji i odvezli kućama. Od pedesetak učenika koliko ih je bilo na maturalcu u Pragu, na kolodvor je stigao tek dio, budući da su se neki prethodno već iskrcali u Murteru, Vodicama, Crnici…

Krizni stožer

Prvi dan nastave u Prometno-tehničkoj školi počeo je minutom šutnje za preminulog Antu Baru Mikulandru, a Peran najavljuje kako će u školu ovih dana stići i stručnjaci za krizne situacije kako bi pomogli traumatiziranim učenicima.

- Mi smo u kontaktu s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i u dogovoru s njima u školu će doći krizni stožer, psiholozi i drugi stručnjaci kako bismo djeci i profesorima omogućili da prebrode ovu situaciju. Naravno da ne očekujemo da sada svi odmah dođu na nastavu. Postepeno će se, kako budu spremni, uključivati u obrazovni proces – kazao je Peran te dodao kako za sada niti on nema podataka o tomu što se točno dogodilo u hotelu nedaleko od centra Praga gdje su maturanti bili smješteni.

- Nikakvih službenih saznanja nemam, a mogu samo reći ono što su mi rekli nastavnici koji su bili s djecom, a što su doznali od češke policije, a to je da je to bio nesretni slučaj – rekao je Peran.

Pedesetak maturanata Prometno-tehničke škole na ekskurziju u Češku otišli su u petak, 1. rujna i trebali su, među ostalim, posjetiti i tvornicu automobila Škoda. Nakon što ih je u nedjelju ujutro zatekla vijest o smrti 19-godišnjeg Ante Bare Mikulandre, prekinuli su maturalac i odlučili se vratiti kući.

Peran nije želio komentirati ni napise o tomu je li nesretni mladić pao preko balkona ili ograde velikog francuskog prozora kojemu se približio da bi, navodno, zapalio cigaretu, ali je istaknuo kako je u ovom trenutku najvažnije da tijelo stradalog mladića što prije dođe u Šibenik.

Prekrasan mladić

- Ulažemo sve napore da se tijelo što prije prebaci u Hrvatsku. U kontaktu smo s našim veleposlanstvom u Češkoj – rekao je Peran.

- U ovom trenutku, kada su svi učenici zbog tragične smrti dragog i omiljenog im prijatelja u velikom šoku i tuzi, potreban im je mir. Najmanje što im treba je nekakva medijska pompa – kazao nam je jedan od nastavnika Prometno-tehničke škole, te dodao kako nije pričao s kolegama koji su bili u Pragu, pa i nije upoznat sa okolnostima pod kojim je smrtno stradao Ante.

- Mojoj kćeri Ante je bio najbolji prijatelj. Otkad se danas iz Praga vratila kući, ona stalno plače i ne želi ništa govoriti. Nemam je snage ni pitati o tragičnom događaju. Ante je dolazio i kod nas kući, njih nekolicina prijatelja i prijateljica iz školskih klupa stalno su se družili. Bio je to dobar i prekrasan mladić – ispičala nam je majka maturantice Prometno-tehničke škole.

Ostao bez oca

S majkom Darijom, dvoje mlađe braće i trogodišnjom sestricom, Ante Mikulandra živio je u obiteljskoj kući u Bilicama. Cijelo ovo mjesto nadomak Šibenika zavijeno je u crno i svi su šokirani smrću maturanta. Na žalost, još jedna tragedija pogodila je obitelj Mikulandru, a nakon što je prije tri godine iznenada preminuo Antin otac Luka u 39. godini života.

Obitelji tragično preminulog maturanta u ponedjeljak je brzojav sućuti uputila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Ministarstvo je u Prometno-tehničku školu uputilo tim stručnjaka za krizne psihološke intervencije. Riječ je o postupanju po Protokolu o pokretanju psiholoških kriznih intevencija u sustavu odgoja i obrazovanja, a sama intervencija uključuje psihološku prvu pomoć i cilj joj je stabilizirati emocionalne procese kod ljudi koji su bili izravno ili neizravno izloženi kriznom događaju.

Nesreće hrvatskih učenika na putovanjima zadnjih 13 godina

31. 3. 2004.

Petnaestogodišnji Ivan Marić iz Ližnjana blizu Pule smrtno je stradao tijekom ekskurzije u Vatikan i Rim. Tragično je poginuo na autocesti kod Firence nakon što je provirio kroz prozor na drugom katu autobusa. U tom je trenutku autobus ulazio u tunel i učenik je na mjestu poginuo.

29. kolovoza 2009.

U lančanom sudaru u Italiji trinaest učenika osječke Prve gimnazije lakše je ozlijeđeno. Putovali su autobusom na ekskurziju u Lloret de Mar, kada se na autocesti dogodio sudar četiriju automobila i dvaju autobusa. Upućeni su na saniranje ozljeda u bolnicu.

8. lipnja 2010.

Kristina Posarić, 39-godišnja učiteljica škole Laduć, doživjela je tešku ozlijedu tijekom prevrtanja školskog autobusa, kojim je zajedno s učenicima osnovne škole putovala na školski izlet na Plitvice. Učiteljici je je amputirana lijeva podlaktica, a ozlijeđeno je četvero djece i vozač.

28. kolovoza 2014.

Učenik iz Delnica Tin Grgurić (1996.) poginuo je španjolskom odmaralištu Lloret de Mar nakon pada s dizalice. Nesreća se dogodila tijekom maturalnog putovanja, a roditelji su godinu dana nakon pogiblje tvrdili da je njihov Tin ubijen.

1. veljače 2016.

Tijekom školskog izleta od Dopsina do Vladislavaca nedaleko od Osijeka prevrnuo se školski autobus sa 15-ak osnovaca. Djeca su zadobila lakše ozljede, većinom ogrebotine, a iz prevrnutog autobusa izvlačili su ih mještani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:31