KOD HVARA

SPLITSKI PODUZETNIK UHVAĆEN U IZLOVU PRSTACA Policija kod njega pronašla 4 kilograma zabranjene delicije, evo koliko bi zaradio da ih je prodao...

 Arhiva / HANZA MEDIA

Ne kaže se uzalud da se počinitelj uvijek vraća na mjesto zločina. Upravo u to su se uvjerili policajci pomorske policije u tandemu s hvarskim kolegama jer osim otočnih aktivnosti neumorno nadziru i one u akvatoriju.

Naime, s prstima u zločinu, točnije u izlovu prstaca u starigradskom zaljevu, nekoliko milja od Staroga grada u subotu navečer policajci su zatekli Mirka B. (56), starog znanca.

Taj podvodni 'kamenoklesar', inače splitski poduzetnik koji ljeta provodi u vikendici na otoku Hvaru i pritom u noćnoj šihti odrađuje posao s druge strane zakona, čim je ugledao policajce pokušao se riješiti školjkaša koji su u Hrvatskoj preko 20 godina zaštićena vrsta.

Iako ih je odbacivao u more pritom se oglušujući na zapovjedi, kako su nam potvrdili iz PU splitsko-dalmatinske, policajci su ga uspjeli spriječiti te pomoću sredstava prisile i uhititi.

Ono što su tada shvatili je da osumnjičenom za uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti i nezakoniti ribolov takav drzak grijeh nije prvi jer su ga i lani, gotovo na istom mjestu uhvatili u nezakonitom izlovu prstaca.

- Iz mora su izvađene odbačene školjke te je utvrđena količina od gotovo četiri kilograma izlovljenih prstaca. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv 56-godišnjaka je podnesena kaznena prijava za uništavanje zaštićenih prirodnih vrijednosti i nezakonit ribolov – rekli su za Jutarnji iz splitske policije.

A kako doznajemo, policija je krenula u obračun s podvodnim kršiteljima zakona nakon što su zamijetili devastaciju obalnog pojasa. Nakon višednevnog strpljivog vrebanja, u subotu navečer dok su stanovnici i posjetitelji otoka Hvara uživali u ljetnoj večeri, Mirko B. je krenuo na posao. Opremio se ronilačkom opremom i alatom te se svojim brodom besramno otisnuo nekoliko milja od obale.

Uspio si je priskrbiti oko 200-tinjak prstaca prije nego što je ometen. Kome su bili namijenjeni, odnosno tko je bio naručitelj i koji su trebali biti krajnji korisnici, tek se treba utvrditi. A kako se neslužbeno može čuti u ugostiteljskim krugovima, Mirko B. slovi za "osobu od povjerenja od koje se roba uzima na preporuku, putem poznanstva".

I dok se jedino na području Neuma prstaci mogu kupiti legalno, u Hrvatskoj su strogo zabranjeni te im nabavna cijena za kilogram varira između 250 i 350 kuna. U pojedinim restoranima se, pak, prilikom posluživanja na stol pod raznim šiframa, njihova vrijednost utrostruči.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:48