PRIJAVA ZA PRIJEVARU

Sud naložio da se ispita Horvatinčić

Sibenik, 191214.Na Opcinskom sudu u Sibeniku danas je zapocelo ponovljeno sudjenje zagrebackom poduzetniku Tomislavu Horvatincicu za izazivanje pomorske nesrece u kojoj je smrtno stradalo dvoje talijanskih drzavljana.Na fotografiji: Tomislav Horvatincic u pratnji odvjetnika Baice ,Miljevica i Dosena .Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Nikša Stipaničev / CROPIX / Copyrighted

Velebni projekt Tomislava Horvatinčića i njegove Hoto Grupe u središtu Zagreba, Cvjetni prolaz, odavno je završen i objekt je već nekoliko godina u upotrebi. Međutim, repovi izvedbe ovog projekta još uvijek se vuku. A kako stvari stoje mogli bi rezultirati i optužnicom protiv Hoto Grupe, Horvatinčića i nekih njegovih suradnika koje tvrtka Tehnika d.d., kao izvođač radova, sumnjiči za prijevaru u gospodarskom poslovanju.

Doduše, malo je vjerojatno da bi optužnicu moglo podići nadležno državno odvjetništvo, ali Tehnici se otvorio put da u svojstvu oštećenog kao tužitelja podigne optužni akt u ovom slučaju. Naime, Tehnika je još prije dvije i pol godine podnijela kaznenu prijavu protiv Horvatinčića, Hoto Grupe, vještaka Davorina Štengla te tvrtke Alpe Adria Poslovodstvo i dvoje njezinih direktora smatrajući da su ih svojim postupanjem prevarili za 4,3 milijuna kuna. Prema toj prijavi, Horvatinčić je kao odgovorna osoba Hoto Grupe 30. siječnja 2013. potpisao s Tehnikom zapisnik o primopredaji i konačnom obračunu za radove na objektu Cvjetni prolaz, pri čemu se Hoto Grupa odrekla prigovora na bilo kakve nedostatke, osim nedostataka na armiranobetonskoj konstrukciji. Tim zapisnikom, smatra Tehnika, obje su se strane obvezale da prema drugoj strani neće isticati bilo kakva potraživanja ili obaveze.

Aktivirao garanciju

Nakon toga uslijedio je sastanak u prostorijama Alpe Adria Poslovodstva na kojemu je, sukladno spomenutom zapisniku o primopredaji Tehnika trebala vratiti zadužnice Hoto Grupi, a Hoto Grupa njoj bankarsku garanciju za kvalitetu izvedenih radova. I dok je Tehnika tada predala zadužnice, na Horvatinčićevu zamolbu, tvrdi Tehnika, bankarska garancija ostala je u Alpe Adria Poslovodstvu, s tim da je šef Hoto Grupe obećao da je neće koristiti. Ali dogodilo se suprotno. Horvatinčić je pred nadležnim sudom pokrenuo postupak osiguranja dokaza koji je proveo sudski vještak Davorin Štengl. U Tehnici ističu da je Štengl bio u poslovnom odnosu s Hoto Grupom te da je napravio nevjerodostojan nalaz, temeljem kojega je Horvatinčić aktivirao bankarsku garanciju. Radilo se o garanciji Splitske banke na iznos od 8,5 milijuna kuna. Temeljem spomenutog vještačenja Splitska banka je Hoto Grupi isplatila 4,3 milijuna kuna, koje je potom naplaćeno od Tehnike.

Ta tvrtka tvrdi da ta 4,3 milijuna kuna nikada nisu utrošena na otklanjanje nedostataka u Cvjetnom prolazu, jer nikakvih nedostataka nije ni bilo.

Nadležno tužiteljstvo odbacilo je kaznenu prijavu Tehnike, ali je ta tvrtka u svojstvu oštećenika kao tužitelja odlučila nastaviti progon. Početkom prosinca sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda prihvatio je prijedlog Tehnike da se u svojstvu osumnjičenika ispitaju Horvatinčić i ostali, smatrajući da postoji dostatan stupanj osnovane sumnje da je počinjenjeno kazneno djelo prijevare u gospodarskom polsovnjau. Ispitivanje je povjerio policijskim inspektorima. A to ispitivanje posljednji je formalni preduvjet da bi Tehnika krenula i u samo optuženje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 05:08