UHIĆEN ZBOG KRIJUMČARENJA KOKAINA

SUD U LJUBLJANI ODOBRIO IZRUČENJE STJEPANA PRNJATA HRVATSKOJ Odvjetnik čovjeka kojega su prozvali 'hrvatskim Escobarom' najavio žalbu

 Ranko Šuvar / CROPIX

Okružni sud u Ljubljani udovoljio je u utorak zahtjevu hrvatskih pravosudnih vlasti za izručenje Stjepana Prnjata, koji je nedavno u Sloveniji uhićen u sklopu velike međunarodne policijske operacije protiv narkodilera, u kojoj je u Rijeci zaplijenjeno 100 kilograma kokaina.

Odluka suda, kako je za slovensku agenciju STA rekao Prnjatov odvjetnik Luka Fabiani, još je nepravomoćna i na nju je najavio žalbu, a tek ako ona bude odbijena uslijedit će postupak fizičke predaje Prnjata hrvatskim vlastima.

Prnjat, kojega su u javnosti prozvali 'hrvatskim Escobarom', uhićen je u Sloveniji u međunarodnoj operaciji razbijanja kriminalne organizacije koja je krijumčarila narkotike iz Južne Amerike.

Hrvatska policija je u sklopu operacije "Nana" razbila krijumčarski lanac i zaplijenila 100 kilograma kokaina, koji su osumnjičeni pripadnici zločinačke organizacije krijumčarili iz Južne Amerike u Europsku uniju preko Hrvatske. MUP je nedavno objavio da je na području Hrvatske i Slovenije uhićeno ukupno osam osoba. Među uhićenima su 48-godišnji državljanin Španjolske, 43-godišnji dvojni državljanin BiH i Nizozemske te šest hrvatskih državljana starosti od 39 do 59 godina.

USKOK tereti Prnjata da je za 3 tisuće eura po kilogramu iz Kolumbije kupio 100 kilograma kokaina te ih s osmero pomagača preko Rijeke pokušao dopremiti u Zagreb. Sto kilograma kokaina policija je zaplijenila u riječkoj luci, a bio je pakiran u hermetički zatvorenim metalnim kutijama i skriven među dvije tone metalnog otpada. Otkriven je zahvaljujući redovitom profiliranju rizika kontejnerskog prometa, objavio je MUP.

Međunarodna suradnja policijskih i pravosudnih tijela, od ukrcaja tereta u Panami i njegova prijevoza do koordinirane akcije uhićenja u četiri države, trajala je više od godinu dana, a koordinirana je iz zapovjednog centra u Zagrebu.

Hrvatska je policija u ovoj akciji razbijanja lanca krijumčara droge surađivala s američkom agencijom DEA, Europolom i policijama iz Njemačke, Austrije, Slovenije te Nizozemske, Italije, Paname, Španjolske i Kolumbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:02