BIZARNI SLUČAJ

SUĐENJE KOLEKCIONARU MUŠKIH I ŽENSKIH SPOLNIH ORGANA Optuženi po izlasku iz suda vulgarno napao predstavnike medija

 Danijel Soldo / CROPIX

„Smijem li vam točno prenijeti riječi kojima mi se obratio Ante Lovrić, vlasnik kuće kada sam u dvorištu pronašao staklenke u kojima su bili ljudski spolni organi?“, upitao je suca Vedrana Pavelića, svjedok Jozo Štuc u nastavku suđenja Ivici Plehandžiću (53), kolekcionaru muških i ženskih spolnih organa, koje je odstranjivao s tijela preminulih osoba na Odjelu patologije bolnice u Slavonskom Brodu.

Nakon što mu je Pavelić odgovorio da smije, Štuc je prenio Lovrićeve riječi: „Pronašao sam k..č..e!“ Podsjetimo, Plehandžiću se sudi da je u periodu od 2. siječnja 2012. do 3. lipnja 2014. s mrtvih i obduciranih tijela odrezao pet dijelova muških spolovila, dva testisa i jedno žensko spolovilo. Sve ih je pohranio u staklenke s formalinom i držao u svojoj kući u Vrhovini nedaleko od Slavonskog Broda. Morbidan i bizaran slučaj otkriven je nakon što je Plehandžić prodao kuću Lovriću, pri čemu je u selidbi zaboravio sa sobom ponijeti i „suvenire“ s radnog mjesta pomoćnika bolničkog obducenta. Štuc, inače policijski službenik, Lovriću je došao pomoći postaviti keramičke pločice u kupatilu, a staklenke je ugledao na dvorištu, na mjestu gdje su Lovrić i njegova supruga ranije bili zapalili otpad kojeg su pronašli u kući i oko nje.

- Dvorište je bilo zapušteno, puno otpada i građevinskog materijala. Lovrić je u jednom trenutku otišao po naručeni materijal, a ja sam u vatri koju su zapalili on i njegova supruga Marija ugledao dvije staklenke. Odmah sam uvidio da je riječ o dijelovima ljudskog tijela, jer sam se već ranije u Sisku imao sličnu situaciju kada smo u formalinu pronašli ljudsku glavu. Pozvao sam policiju, a u međuvremenu se Lovrić vratio kući, pa sam ga upitao od kuda je to, na što mi je odgovorio da su oni i supruga staklenke pronašli u spremištu kuće - ispričao je Štuc, čiji se iskaz razlikuje od onoga kojeg je na prethodnom ročištu dao Lovrić. On je, naime, u svom svjedočenju rekao da su staklenke sa spolovilima pronašli ljudi koje je angažirao da mu postave pločice. S obzirom da Štuc tvrdi kako su staklenke pronašli Lovrić i njegova supruga, koji su ih, proizlazi iz policajčeva iskaza, htjeli i zapaliti, sudac je prihvatio prijedlog Plehandžićeve obrane da se Lovrića ponovno ispita, kao i suprugu mu Mariju.

- U slučaju potrebe suočavanja svjedoka ponovno ćemo pozvati i svjedoka Štuca - najavio je sudac Pavelić.

Osim Štuca, na ročište u utorak kao svjedoci su pozvani i Plehandžićeva sestra, supruga mu, punica, šogor sa suprugom i prijatelj koji im je pomagao pri selidbi. Njegova sestra Klara Galzina iskoristila je blagodat srodstva s optuženikom te nije htjela svjedočiti, dok su ostali pozvani bili složni u iskazima. Svjedočili su da su i nova i stara kuća gotovo u potpunosti bile ispražnjene od stvari.

- Ostao je jedan stari regal, hladnjak i stroj za pranje rublja, a nikakve staklenke nismo vidjeli - kazali su gotovo identično svi svjedoci

Optuženik za svjedoke nije imao nikakvih pitanja i raspravu je pratio pažljivo, no po izlasku iz zgrade suda nije se mogao suzdržati te je verbalno napao predstavnike medija kazavši im: „Pušite k...c!“

Inače, njegov je odvjetnik na prvom ročištu kazao da mu je klijent teški alkoholičar koji boluje od PTSP-a, no dr. Ivanka Zirdum kao sudski vještak psihijatrijske struke kazala je da je optuženi „unatoč alkoholizmu mogao znati što čini.“ Dodala je i da on ne boluje od PTSP-a već od poremećaja prilagodbe o čemu postoji i medicinska dokumentacija. Suđenje se nastavlja 8. siječnja 2016.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 17:21