TUŽNA PRIČA IZ OKOLICE ZAGREBA

SUPRUGA ORGANIZIRALA BANDU NA ČELU SA LJUBAVNIKOM DA GA UBIJE Mijo živi u strahu i samoći: 'Moja žena i ja opet smo pod istim krovom...'

 
 Foto: Ranko Šuvar / CROPIX

- Iako je moja bivša žena Željka organizirala bandu da me brutalno premlati, pokrade, a valjda i ubije, i za to odležala godinu dana zatvora, nakon svega, znate, ja nju ne mrzim, nego žalim. Ona je ipak majka moje dvoje djece, a nakon 44 godina braka, starost provodim u neopisivom strahu i samoći. Zamislite, i dalje sa Željkom pod istim krovom, na istoj adresi dvojnog objekta u Čučerju u kojem sam se 12. siječnja 2014. golim rukama borio za život - otvorio je dušu za Jutarnji list umirovljeni krojač Mijo Bučar (76), kojeg su prije četiri godine divljački pretukli Željkin tadašnji ljubavnik Miodrag Ilišin te Tomislav Špiček.

Dosuđena odšteta

Suprugu pretučenog muškarca kao i napadače sustigle su pravomoćne zatvorske kazne, a nedavno je na Općinskome građanskom sudu u Zagrebu donesena i nepravomoćna presuda prema kojoj sve troje solidarno 76-godišnjem Bučaru zbog povrede prava osobnosti i pričinjene štete moraju isplatiti 26.701,93 kune s kamatama, ali i 4606 kuna sudskih troškova. Bivši supružnici iako dijele isti krov i kućni broj, postali su totalni stranci koji se ne pozdravljaju, a kuća u kojoj mu je “zabijen nož u leđa” trenutačno se prodaje jer, uvjerava nas Bučar, svaki provedeni sat u njoj mu sve teže pada. A kako i ne bi, kad je pukim slučajem ostao živ nakon što su Ilišin i Špiček kobne zore, preko ženina prizemnog stana, ušli u njegov prostor na katu.

Zagreb, 030118.
Slanovecka ulica
Mijo Bucar kojeg je njegova zena dala pretuci i pokrasti. Za to je osudjena na godinu dana zatvora.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Foto: Ranko Šuvar / CROPIX

- Bilo je oko 5 sati ujutro tog 12. siječnja 2014. kada su dvojica maskiranih neljudi došla na vrata moje spavaće sobe nakon što su razbili staklena ulazna vrata dnevnog boravka. Sjedio sam na krevetu, a oni su se bacili na mene i počeli me udarati. Jedan je u ruci imao oštri predmet za štemanje betona. Neprekidno su me udarali, a Ilišin me u jednom trenu udario i bocom po glavi. Derao sam se iz sveg glasa za pomoć, misleći da će me netko čuti na ulici ili barem moja bivša žena. Špiček, kojeg je Ilišin zvao Baja, u jednom je trenutku otišao u dnevni boravak tražiti moje kartice. Tražio je od mene PIN i ispitivali su me kome mjesečno uplaćujem 500 eura. Za Ilišina sam čuo kad se Željka hvalila da ima mladog ljubavnika.

Bila u depresiji

Potom su mi svezali ruke samoljepivom trakom i odvukli me u dnevni boravak gdje su me dalje lemali i slomili mi tri rebra. Lupali su me i po licu, a kad sam pao u nesvijest, zalili su me rakijom i u usta mi gurnuli bocu. Oni su dalje nastavili pretraživati sobu, uzeli su mi novac, a ja sam uspio nekako ustati i pobjeći u drugi dio kuće - prisjetio se jutra iz noćne more Bučar, kojom prilikom mu je maskirani dvojac uzeo 4800 kuna te 110 eura i mobitel.

Željka se pravdala na sudu da ni na koji način bivšem mužu nije nanijela štetu, nego njezini poznanici koji su napad isplanirali.

- U ono vrijeme bila sam u depresiji. Pila sam lijekove, a taj dan u stanu je svirala muzika pa nisam ništa čula. A kad je sve bilo dovršeno, oni su istrčali van kroz moj dio kuće u prizemlju - umanjivala je odgovornost Željka koju je Ilišin prokazao nalogodavcem.

Nakon napada iza njih su ostale lokve krvi u više prostorija i posteljina natopljena krvlju, krhotine razbijenih stakala, prevrnut namještaj, razbacane stvari.

Petero djece

- Prekasno sam shvatio da se ona nije udala za mene kako bi sa mnom ostarila. Više od 30 godina proveo sam radeći kao krojač u Münchenu. I ona je bila sa mnom. Rodila je petero djece, od kojih je troje, nažalost, odmah umrlo. Ispunila mi je srce i rekao sam si: zlata je vrijedna i ne smijem je pustiti. Ali ovakav kraj, prepun batina, laži i obmana, nisam očekivao. U isto vrijeme muku mučim i sa susjedima koji mi od 2015. demoliraju fasadu, razbijaju prozore, sprejem prskaju auto, a sve zbog sudskog spora oko puteljka koji ide preko moje zemlje i na koji imaju pravo nužnog prolaza do ceste. No oni su htjeli biti vlasnici tog komada zemljišta, ali sud je nakon 35 godina presudio u moju korist pa su im na naplatu stigli sudski troškovi i od tada kreće netrpeljivost - zaključuje Bučar.

Željkinu kazni zamijenio rad za opće dobro

Županijski sud u Zagrebu je Željku Bučar osudio na godinu dana zatvora, što joj je zamijenjeno radom za opće dobro, Ilišin (41) je dobio tri godine i četiri mjeseca, a Špiček četiri i pol godine zatvora. Vrhovni sud je jedino Željki preinačio presudu u bezuvjetnih godinu dana robije, a izvršiteljima su kazne potvrđene.

Ona je optužena da je dala informacije o imovinskom statusu svoga bivšeg supruga te da je dvojac pustila u stan i dala im fantomke, rukavice i samoljepivu traku, ali i alat za žbuku.

Miju su vezali i tjerali da im kaže gdje je novac, a nakon krađe i iživljavanja, kojom prilikom su mu polomili tri rebra i prste, Željka im je omogućila da pobjegnu kroz njezin stan na ulicu, prema autobusnoj stanici. Ona je tvrdila da nije znala što će se dogoditi, a Ilišin je priznao krivnju i negirao Špičekovu ulogu u zločinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:13