LOKALITET JAZ NA PAGU

TALIJAN S ARHEOLOŠKOG NALAZIŠTA UZEO LJUDSKU KOST Kazneno je prijavljen zbog povrede mira pokojnika, čeka se odluka odvjetništva u Zadru

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.08.2019. u 17:16

, Image: 347879022, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

 

Talijanski državljanin kazneno je prijavljen i priveden jer je s arheološkog lokaliteta Jaz na otoku Pagu otuđio ljudsku kost, a bit će saslušan u Državnom odvjetništvu u Zadru, izvijestila je u ponedjeljak Policijska uprava Ličko senjska.

Tridesettrogodišnji Talijan osumnjičen je da je 10. kolovoza na arheološkog lokaliteta Jaz u Novalji uzeo ljudsku kost dugačku 20 centimetara, a kazneno je prijavljen zbog povrede mira pokojnika. Bit će saslušan u zadarskom Državnom odvjetništvu.

Kazneni zakon Republike Hrvatske propisuje da će se osoba koja neovlašteno iskopa, odnese, ošteti, uništi, sakrije ili premjesti tijelo ili dio tijela umrle osobe, odnosno oskvrne tijelo, kazniti zatvorskom kaznom do dvije godine trajanja.

Na popisu kulturno povijesne baštine grada Novalje Arheološko nalazište Jaz je opisano kao kasnoantički lokalitet izvan naselja, unutar starog groblja, s ostacima ranokršćanske bazilike, te ima značaj zaštićenog kulturnog dobra sakralne graditeljske baštine. Bazilika je bila grobljanskog karaktera i predstavlja jedan od najstarijih ranokršćanskih bazilikalnih kompleksa.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo