ŽURILO MU SE

Tedeschi junior doznao kaznu zbog incidenta na Krku: ‘Zaustavite trajekt, ja sam čovjek iz Plenkovićeva osiguranja‘

Emilu Tedeschiju mlađem (29) krčki sud izrekao je 99,54 eura kazne zbog lažnog predstavljanja u pogledu službene dužnosti

Emil Tedeschi mlađi

 Željko Puhovski/Cropix/

Sve osobe koje su se zatekle 13. svibnja 2022. oko 9 sati na Jadrolinijinom trajektu koji plovi na relaciji Valbiska - Merag možda se više ni ne sjećaju da je isplovljavanje trajekta Ilovik naprasno bilo zaustavljeno radi ukrcaja važnog putnika na njega. A radilo se o 29-godišnjem Emilu Tedeschiju, sinu poznatog istoimenog poduzetnika koji je žurio na Lošinj, ali mu se nije dalo čekati sat i pol idući polazak pa se odlučio, kako smo već pisali, na kršenje zakona, čime je došlo do kašnjenja trajekta od 10-ak minuta.

Prema optužnom prijedlogu, Tedeschi junior obmanuo je službe stojeći na trajektnom pristaništu Pinezići na otoku Krku, gdje je narušavao javni red i mir tako što se djelatnicima Jadrolinije i telefonistu na 112 lažno predstavio navodeći svoju tobožnju službenu funkciju.

Predstavio im se kao "djelatnik osiguranja predsjednika Vlade RH, gospodina Andreja Plenkovića", pritom dobro znajući da u premijerovu osiguranju ne obnaša apsolutno nikakvu službenu funkciju, ali je svejedno prethodno navedenim potezom "obavio radnju koju je ovlaštena obaviti samo službena osoba".

Kad se ukrcao na željeni trajekt, nadležnim službama nije dugo trebalo da se utvrdi da pozivatelj laže pa je o svemu obaviještena policija, koja je Tedeschija na kraju prijavila za članak 10. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, odnosno za lažno predstavljanje u pogledu službene dužnosti ili društvene funkcije.

Da je donesena presuda na krčkom sudu, a koja je u međuvremenu postala i pravomoćna, potvrdili su za Jutarnji list s crikveničkog Općinskog suda. Na upit kakav je stav zauzeo o krivnji na sudskom ročištu i što je naveo kao svoje osobne imovinske prilike, glasnogovornica suda u Crikvenici Gordana Vulić Pavlović kaže da je "okrivljeni dostavio pisanu obranu sudu i u cijelosti priznao počinjenje prekršaja koje mu je stavljeno na teret".

- U vezi s time okrivljeni nije usmeno iznosio svoju obranu, pri čemu nije iznosio niti svoje imovinske prilike, već je obranu dostavio pisanim putem zastupan po branitelju. Citiranom presudom mu je izrečena novčana kazna od 99,54 eura uz naknadu troškova postupka u paušalnom iznosu od 13,27 eura - odgovorila nam je glasnogovornica suda u Crikvenici.

Inače, u spis je bio dostavljen i videozapis nadzorne kamere na kojoj se navedenog dana u punom angažmanu vidi Tedeschi mlađi.

Treba naglasiti da je u međuvremenu, lanjskog svibnja, postrožen Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira pa je za navedeni prekršaj, ako netko odluči "kopirati" Tedeschija mlađeg, sad predviđena mnogo veća novčana sankcija. Ovisno o odluci suca, ona može varirati od 300 do 2000 eura ili, također, do 30 dana zatvora, za razliku od prethodne po kojoj je poduzetnikov sin kažnjen i koja je bila u rasponu od 50 do 200 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 11:27