OTPRIJE POZNAT POLOCIJI

TEŽAK SLUČAJ SEKSUALNOG NASILJA 'Analno me silovao 45-godišnjak iz okolice Zadra! Napravio je to i drugim ženama, ali su ga pustili'

 
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Tko zna koliko je zla nanio drugim ženama, tko zna... Ali, Bog sve vidi, Bog sve zna. Sigurna sam da ovaj put Bog neće dopustiti da taj manijak prođe nekažnjeno – kaže Slobodnoj Dalmaciji 52-godišnja žena iz okolice Splita, koja je prošle nedjelje prijavila policiji da ju je silovao 45-godišnji muškarac iz okolice Zadra.

On je policiji već otprije poznat jer je osuđivan za slična kaznena djela, zbog čega je i služio zatvorsku kaznu, a od izlaska iz zatvora živi u inozemstvu. Prošle nedjelje u večernjim satima uhićen je u jednome mjestu u okolici Zadra i priveden u istražni zatvor u Zadru, odakle je sutradan prebačen u istražni zatvor u Splitu.

Završetkom kriminalističke obrade osumnjičeni 45–godišnjak je uz kaznenu prijavu ispitan pred županijskim državnim odvjetnikom u Splitu. Nakon što je dao iskaz, pušten je na slobodu, bez mjera opreza prema žrtvi, a istraga za prijavljeno silovanje je nastavljena.

– Ne mogu vjerovati da je pušten! Pa mene nisu ispitali! Ja to nisam ni znala! Sad kad ste mi to rekli, smrznula sam se od straha! – vrisnula je naša sugovornica nakon što smo je obavijestili da je muškarac kojeg je prijavila za silovanje od utorka na slobodi.

– Ne mogu vjerovati! Ne mogu vjerovati! Cijelu nedjelju provela sam s policijom u bolnici, gdje su me pregledali liječnici i izuzeli sve tragove, dobila sam i pilulu za dan poslije... Strašno! Pa zar netko misli da bih ja samu sebe u sve ovo uvalila da mi se to nije dogodilo? Da nisam silovana?! Sada sam spremna pod punim imenom i prezimenom za medije govoriti o svemu što mi se dogodilo, jer ovo je stvarno prevršilo svaku mjeru – kazala nam je uzrujana žena u razgovoru koji smo preko telefona vodili u nekoliko navrata.

Odmah na početku otvoreno nam je rekla da boluje od PTSP-a, da ima 40-postotni invaliditet, da je korisnica centra za socijalnu skrb i pučke kuhinje te da pati od depresije. Dodala je da joj se nakon preživljenog nasilnog seksualnog odnosa psihičko i fizičko stanje pogoršalo i da je već bila kod psihijatrice tražiti pomoć. Naime, nova proživljena trauma pogoršala joj je stanje s PTSP-om.

– Uništena sam. Već danima ne spavam, spala sam na 46 kila. Još sad strahujem da mi taj manijak ne pokuca na vrata. Zvala sam policiju da me zaštiti, a oni su rekli da će poslati patrolu. Zamolila sam prijatelja da prespava kod mene, ne mogu više biti sama... – govori žena slomljenim glasom.

Svog silovatelja upoznala je prošlog listopada preko društvene mreže. Nakon toga, kaže, susreli su se dva puta u Kaštelima i svaki put je s njim imala dobrovoljni seksualni odnos. No, prilikom drugog susreta, nakon što su već jednom imali dobrovoljan odnos, 45-godišnjak ju je prislio na analni seks.

– U listopadu mi je preko Facebooka uputio zahtjev za prijateljstvo. Svidio mi se na slikama, nešto je mlađi od mene i bio je zgodan. Rekao mi je da se cijeli život bavi kickboxingom i to se na njegovom tijelu vidi. Dopisivali smo se i tako smo se bolje upoznali. Rekao je da se zaljubio u mene, a meni se to svidjelo. Želio se naći sa mnom, ali je trenutačno bio zauzet zbog nekih kredita u inozemstvu, gdje živi, i da će doći u Hrvatsku nakon Nove godine – započinje priču naša 52-godišnja sugovornica.

Prvi put su se našli nekoliko dana nakon Nove godine. Došao je kod nje oko 15 sati i već u 20 je otišao. Tada su imali seksualni odnos. On je tražio da imaju i analni seks, govorio joj je da je to normalno, da ga prakticiraju sve žene u Austriji, no ona mu je rekla da to ne želi. "Ako na tome inzistiraš", rekla mu je, "neću biti s tobom."

– Nakon što smo spavali, ja sam izašla na balkon zapaliti cigaretu, a on je rekao da se ide malo prošetati. Više se nije vratio. Slala sam mu poruke, ali na njih nije odgovarao. Bila sam ljuta. Nakon toga nismo bili u kontaktu neko vrijeme, a onda mi se ponovno javio preko FB-a. Rekao je da bi me ponovno htio vidjeti, da me želi za ženu i da ne može živjeti bez mene. Kazao je da će brzo doći u Hrvatsku jer s bratom mora kupiti neko zemljište na području Zadra, ali i da mora riješiti neki problem na sudu jer mu prijeti dvije i pol godine zatvora zbog neke stare optužbe za preprodaju. Na sudu se trebao javiti prošli ponedjeljak, pa je prije toga u subotu odlučio doći do mene – priča.

Došao je oko 18 sati, našli su se u jednom privatnom apartmanu. Prije nego što su se susreli, dok je putovao vlakom do Zagreba i autobusom do Splita, putem joj je slao poruke lascivnog i pornografskog sadržaja.

– Kao da je htio pokazati kakvo mu je stanje svijesti. Pisao je kako ćemo se sve seksati, što će mi raditi. Obećao mi je bio i brak, a ja, kako se trenutno nalazim u jednoj lošoj životnoj situaciji, u takvom njegovu odnosu prema meni vidjela sam tračak svjetla, bijeg od problema, osobu koja me razumije. Svidio mi se zbog toga – govori naša sugovornica.

Kad su došli u apartman, nježno je zagrlio, ali ona je, ističe, već tada osjetila kao da je on neka druga osoba. Kao da to nije bio onaj isti čovjek iz prvog susreta.

– Moje šesto čulo me upozorilo da s njim nešto nije u redu. Osjetila sam da mi sada manje znači nego prvi put kad smo se susreli. Odveo me u sobu, stavio na krevet, skinuo i počeo ljubiti. Onda me počeo gristi za vrat. Nije mi se to svidjelo, rekla sam mu da me ne grize, a on je tada izgovorio rečenicu koja mi se usjekla u pamćenje: "Ti nisi svjesna što žene sve hoće napraviti da zadrže vezu i voljenog muškarca." Možda su druge bile spremne na analni seks, bičevanje, griženje i šibanje, ali ja nisam...

– Dok smo se seksali – nastavlja – grizao me po tijelu. Nije mi se sviđalo, nisam uživala kao prvi put. Bacao me po krevetu, na sve strane, jer je puno jači od mene i bila sam izmorena. Svršio je u mene iako sam mu rekla da to ne radi. Ustala sam se iz kreveta i htjela otići zapaliti cigaretu. On je rekao da još ostanem u krevetu, da ćemo se još malo zabavljati. Nisam htjela, bila sam ljuta, umorna i nisam osjećala nikakvu potrebu za seksom. On me onda uzeo, okrenuo na stomak, i tri minute nakon prvog odnosa, htio prisiliti na analni seks. Lijevu ruku mi je okrenuo na leđa i s noćnog ormarića uzeo dječju kremu. "Što to radiš, pusti me", rekla sam mu, ali on me još snažnije pritisnuo k sebi. "Znam što hoćeš, nemoj to raditi", rekla sam mu. "Ne, ne, ne! Nemoj to raditi!" vikala sam, a on mi je drugom rukom prekrio usta i poklopio svojim tijelom. Kremom mi je namazao anus i silovao protiv moje volje. Užasno me boljelo, vrištala sam, ali on je sve moje vriskove prigušio svojom rukom na mojim ustima. "Eto, vidiš da to nije ništa, bit ćeš moja žena, vidiš da to nije ništa strašno. Malo pretrpiš i sve je u redu", govorio mi je...

– Ni milimetar se nisam mogla pomaknuti, što zbog njegova pritiska, što od šoka i bolova. Kad je svršio, digla sam se, izašla iz sobe i zapalila cigaretu. Odmah sam htjela nazvati policiju. Vratila sam se po mobitel u namjeri da ih nazovem iz susjedne prostorije, a on je to primijetio. Počeo me zvati "ljubavi" i rekao je da je gladan. Dala sam mu nešto jesti i kad je pojeo, rekao je da je još gladan i da naručimo pizzu. Čekao je pizzu 20 minuta i kad su nam javili da je gotova, izašao je. Pitala sam ga hoće li se vratiti, a on mi je na to rekao: "Što misliš, hoću li se vratiti?" Bilo je oko 21.30. Otišao je i više se nije vratio. Poslala sam mu poruku "Dođi, vrati se, popričat ćemo", s namjerom da u međuvremenu nazovem policiju i da ga oni dočekaju, ali nije odgovorio. Ostala sam u suzama, uzela sam sredstva za smirenje i bolove, nisam mogla spavati...

Ujutro iza osam sati dobila sam njegovu poruku: "Ti si divna osoba, hvala ti na svemu, ali ja se nisam zaljubio. Zbogom, ovo je kraj našeg druženja." Nazvala sam policiju i prijavila silovanje. Oko devet sati otišla sam u postaju, a oni su me odveli na medicinski pregled. Te nedjelje, negdje u večernjim satima, uhićen je kod Zadra. A ja sam ostala u traumi iz koje ne mogu doći k sebi – kaže naša sugovornica, priznajući da je još u studenom prošle godine, prije prvog susreta, otkrila da je njezin partner s društvene mreže imao problema sa zakonom.

– Nisam htjela unaprijed suditi. Tada se još nismo bili ni vidjeli. Rekla sam sebi, ako to nije to, neka svatko ide svojim putem. Pogriješila sam. Ono što se dogodilo meni znamo samo on, ja i Bog. I dok sam živa, neću stati dok za to ne bude odgovarao.

Ispitan pa pušten: nije pronađen nikakav trag silovanja

Splitsko Županijsko državno odvjetništvo, kojem je policija privela muškarca sa zadarskog područja, osumnjičenog za silovanje 52-godišnjakinje sa širega kaštelanskog područja, pustilo ga je da se brani sa slobode nakon što je ispitan.

Doneseno je rješenje o otvaranju istrage, dakle postupak ide svojim tijekom, no na ŽDO-u su procijenili kako nema argumenata da bi sucu istrage predložili određivanje istražnog zatvora.

Naime, liječničkim pregledom oštećene žene nisu nađeni nikakvi tragovi nasilja, niti na genitalnom području niti drugdje po tijelu, a nikakvi takvi tragovi nisu pronađeni niti na tijelu prijavljenog.

Također, ni u apartmanu u kojem je oštećena navodno silovana nisu pronađeni nikakvi tragovi koji bi ukazivali na to da je bilo nekakve borbe - ništa nije bilo razbacano, razbijeno, poderano, nije bilo tragova krvi, pramenova kose i bilo čega drugog.

Što se uistinu dogodilo, pokazat će istraga tijekom koje će se obaviti razgovori sa žrtvom i osumnjičenim, analiza svih pronađenih tragova te razna vještačenje, među ostalim i vještvo njihove međusobne telefonske komunikacije. Nakon toga će nadležno ŽDO donijeti odluku o daljnjoj sudbini postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:52