POKUŠAJ PRIJEVARE

TKO JE GOSPODIN KOJI JE UŠETAO U BANKU I POKUŠAO DIĆI MILIJUNE 'Dobar dan, ovo je ček na 5.000.000 €, a imam još jedan iz Amerike na 10 milijuna USD'

 CROPIX

Splitska policija objavila je da je uhitila 64-godišnjeg državljanina Izraela te ga je zbog sumnje u prijevaru u pokušaju i krivotvorenje isprave privela na Općinsko državno odvjetništvo na ispitivanje.

- Sumnjiči se da je u prosincu 2017. godine u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi banci u Splitu položio krivotvoreni ček na iznos od više milijuna eura radi unovčenja - kratko su izvijestili iz splitske policije.

Branio se šutnjom

Nakon ispitivanja, na kojem se branio šutnjom, Izraelac je prepraćen sucu istrage koji je, na traženje ODO-a Split, odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega. Međutim, potom je istražni sudac odlučio da Izraelac neće u istražni zatvor ako uplati 350 tisuća kuna jamčevine. ODO će se, naravno, žaliti na ovakvu odluku.

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o Avrahamu N. K., navodnom poslovnom čovjeku iz grada Kfar Sabe, koji je krajem prosinca prošle godine stigao u Split te u Privrednoj banci otvorio tekući račun u stranoj valuti, dajući djelatnicima banke dva čeka da mu ih unovče.

Jedan je bio s iznosom od vrtoglavih gotovo pet milijuna eura koji je izdala HSBC banka, a riječ je o londonskoj multinacionalnoj banci.

Drugi ček koji je djelatnicima banke dao Izraelac bio je nešto manji od 10 milijuna američkih dolara, a njega je izdala tvrtka Carmax Auto Superstores, jedna od najvećih američkih tvrtki za prodaju rabljenih automobila.

Stari datum

Nakon što je prije neki dan došao u banku kako bi provjerio što će biti s isplatama čekova koje je predao, 64-godišnjeg je Izraelca dočekala policija, s obzirom na to da je prethodno utvrđeno da je ček koji je donio za isplatu eura krivotvoren. Još se ne zna je li i ovaj drugi ček, na 10 milijuna dolara, također krivotvoren, s obzirom na to da se još obavljaju provjere.

Kako smo pronašli na internet stranicama PBZ-a, na provjeru se šalju čekovi koji imaju iznos u protuvrijednosti više od 300 USD i čekovi čiji je datum izdanja stariji od četiri mjeseca. Takve se čekove šalje u stranu banku kod koje bi trebalo biti osigurano pokriće za ček, radi provjere valjanosti i pokrića.

Provjera obično traje osam tjedana, a nekad i dulje jer sve ovisi o stranoj banci. Nakon primitka obavijesti banke o pokriću domaća banka odobrava transakcijski račun u stranoj valuti korisnika čeka ili vraća korisniku nenaplaćeni ček.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:24