LJUDKA PRAVA?

Turska novinarka Vicdan Özerdem puštena iz pritvora! Svakog dana će se morati javljati policiji

Zagreb, 170912.Vicdan Ozerden turska novinarka pustena je na kucnu njegu sa ogranicenim kretanjem do okoncanja postupka. Ozerden je privedena prilikom ulaska u hrvatsku na osnovu turske tjeralice za terorizam. Na slobodi ce cekati konacnu odluku o izrucenju u slucaju u kojem ju zastupa odvjetnik Tihomir Misic.Na slici: Vicdan Ozerden.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srđan Vrančić / CROPIX

NOVO 14:56 U ovome trenutku u pratnji odvjetnika i prevoditeljice, držeći prevoditeljicu za ruku turska novinarka Vicdan Ozerdem izašla je iz zatvorskog pritvora.

14:41 Odvjetnik Tihomir Mišić zajedno s prevoditeljicom stao je ispred zatvorske bolnice u Svetošimunskoj. Prema neslužbenim informacijama čeka se da se novinarki Vicdan Özerdem napiše otpusno pismo.

_______________

DUBROVNIK - Dva dana nakon što je Županijski sud u Dubrovniku donio odluku kako postoje preduvjeti da se turska novinarka i aktivistica Vicdan Özerdem izruči Turskoj koja je za njom raspisala međunarodnu tjeralicu zbog terorizma, a što je niz nevladinih udruga ocijenio političkim progonom, sud u Dubrovniku u ponedjeljak je odlučio da se novinarka pusti iz pritvora u kojem se nalazi od kada je prije nekoliko mjeseci uhićena pri ulasku u Hrvatsku.

Ozerdem je, kako neslužbeno doznajemo, umjesto pritvora izrečena mjera zabrane napuštanja privremenog boravišta, odnosno svakog će se dana morati najvjerojatnije javljati policiji.

Novinarka se zadnjih mjesec i pol dana nalazi u pritvoru zatvorske bolnice u Svetošimunskoj, nakon što joj je pozlio zbog teških psihiofizičkih trauma koje je prije nekoliko godina proživjela navodno u turskim zatvorima.

Ukidanje pritvora na niti jedan način pravno se ne tiče samoga postupka ekstradicije, gdje je je njezin odvjetnik Tihomir Mišić podnio žalbu Vrhovnom sudu na odluku da se novinarku izruči Turskoj.

Premijer Zoran Milanović u subotu je izjavio kako njegova Vlada neće izručivati novinare, referirajući se na upravo situaciju s Vicdan Özerdem.

Pravobranitelj: Izručenje turske novinarke protivno standardima zaštite ljudskih prava

ZAGREB - Pučki pravobranitelj Jurica Malčić u pismu upućenom danas Ministarstvu pravosuđa istaknuo je da stoji na stajalištu da bi Republika Hrvatska izručenjem turske novinarke Vicdan Özerdem Turskoj postupila suprotno međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava te joj stoga treba omogućiti povratak u Njemačku u kojoj je dobila politički azil.

Predstavnici Nacionalnog preventivnog mehanizma za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja 30. kolovoza ove godine posjetili su Vicdan Oezerdem u Zatvorskoj bolnici, stoji u pismu pučkog pravobranitelja. Iz razgovora s Vicdan Özerdem i prikupljene dokumentacije proizlazi da je u Turskoj uhićena zbog sudjelovanja u prosvjedima protiv vladine represije i slobode govora te je tijekom izvršavanja kazne zatvora bila izvrgnuta višegodišnjem mučenju.

Nesporno je da bi se izručenjem u konkretnom slučaju postupilo suprotno članku 33. Ženevske Konvencije o statusu izbjeglica, članku 3. stavci 1. i. 2. Europske konvencije o izručenju, praksi Europskog suda za ljudska prava u predmetima donesenima temeljem opasnosti od povrede članka 3. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (npr. Garayev protiv Azerbajdžana), članku 12. stavak 1. točka 1. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći, odredbama Zakona o azilu te drugih relevantnih propisa, smatra pučki pravobranitelj Jurica Malčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:35