BRODICA JE OŠTEĆENA

U BRODOGRADILIŠTU NA MURTERU IZBIO POŽAR NA BRODICI Na plovilu nije bilo nikoga i nitko nije ozlijeđen, a požar je brzo ugašen

 
Ilustracija
 Boris Kovacev / CROPIX

U brodogradilištu Marina Vinici, u mjestu Murteru na otoku Murteru, u noći od subote na nedjelju izbio je požar na brodici, kojeg su ubrzo ugasili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe, na plovilu nije bilo nikoga i nitko nije ozlijeđen, priopćeno je u nedjelju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Dojava o požaru stigla je oko 1,45 sat u MRCC Rijeka, o čemu je obaviještena nadležna Lučka kapetanija Šibenik, a na intervenciju su odmah otišli pripadnici JVP-a i nadležne Policijske postaje.

Nakon gašenja požara vatrogasci su postavili plutajuće brane uokolo opožarene brodice.

Prema prvim rezultatima očevida, kojeg su proveli službenici šibenske Lučke kapetanije, požar je iz za sada neutvrđenog razloga izbio na drvenoj jedrilici, imena 'Georgia 2', dužine 20 metara čiji je vlasnik G.M., državljanin Austrije. Nadgrađe jedrilice najvećim dijelom je opožareno, dok je trup relativno neoštećen jer je bio u moru.

Tijekom požara na brodici nije bilo nikoga, ali je gašenje bilo otežano, jer je u brodskim spremnicima preostalo pogonskoga goriva. S obzirom da je brodica cijelo vrijeme boravila na pokretnome lučkom liftu, i on je također djelomično oštećen u požaru.

Točni uzroci nesreće i razina štete utvrdit će se daljnjom istragom Lučke kapetanije Šibenik.

(Napomena: u prvotnoj verziji vijesti navedeno je da je požar izbio u brodogradilištu Betina, što je informacija iz priopćenja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, no tu su informaciju kao netočnu iz tog brodogradilišta ispravili u ponedjeljak, navodeći da je požar izbio u brodogradilištu Marina Vinici, udaljenom nekoliko kilometara, a koji nema nikakve vlasničke i organizacijske veze sa škverom Betina)

Ribarski brod nasukao se kod otoka Žirja

Kod otoka Žirja, ispred uvale Tratinska, u subotu navečer nasukao se veći ribarski brod, pod imenom „SIN KALI 1“, koji plovi pod hrvatskom zastavom s devet članova posade, a nitko nije ozlijeđen, priopćeno je u nedjelju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ribarski brod nasukao se s južne strane Žirja, a dojavu o havarili uputili su sinoć u 21,45 sati iz šibenske Lučke kapetanije u Središnjicu za spašavanje i traganje na moru MRCC Rijeka. Obaviještena je i šibenska Pomorska policija.

Na poziciji pomorske nesreće službenici Lučke kapetanije Šibenik ustanovili su da je ribarski brod, duljine 40 metara prilikom udara u obalu ostao nasukan do polovice ukupne dužine. Na mjestu nasukanja nije uočeno onečišćenje mora. Očevid je zaključen sinoć iza 23 sata, a djelatnici Lučke kapetanije su poziciju pomorske nesreće napustili noćas u 3,20 sati nakon osiguranja mjeste nesreće.

Tijekom očevida u suradnji s policijom proveden je alkotest zapovjednika broda, hrvatskog državljanina M.P., kod kojega nije utvrđeno prisustvo alkohola u krvi, a kao glavni uzrok udara u obalu i nasukanja broda zapovjednik je naveo tjelesnu iscrpljenost, navode iz Ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:18