MALVERZACIJE SA ZEMLJIŠTEM

U ponovljenom suđenju Kruljcu opet svjedočio general Lucić: 'Zapovijed je prihvaćena, ako nije osporena!'

Mladen Kruljac
 Vlado Kos / Hanza Media

OSIJEK – „Zapovijed je prihvaćena, ako nije osporena!“, izjavio je nekadašnji načelnik Glavnog stožera OSRH umirovljeni general zbora Josip Lucić u svjedočenju na ponovljenom suđenju bivšem zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske generalu Mladenu Kruljcu i još petorici optuženi za malverzacije sa zemljištem na području Općine Sibinj na Županijskom sudu u Osijeku.

Podsjetimo, u slučaju generala Kruljca, kojeg se tereti da je suprotno Lucićevoj pismenoj zapovijedi donio usmenu zapovijed da se inženjerijske postrojbe HV-a upute u Zonu malog gospodarstva Sibinj kako bi uredile ceste i drugu infrastrukturu čime je proračun MORH-a oštećen za tri milijuna kuna, osnovno je pitanje je li on svojom usmenom zapovijedi prekršio Lucićevu pisanu zapovijed i time nanio štetu proračunu MORH-a. Naime, ti su radovi plaćeni iz državnog proračuna, a Lucić je ranije zapovjedio da troškove terenske naknade vojnicima, goriva i maziva mora snositi lokalna vlast koja je naručila radove.

U svjedočenju tijekom prvog suđenja Lucić je rekao da Kruljcu nikada nije izdao zapovijed za obavljanje radova u Općini Sibinj. Međutim, u veljači 2008., Lucićev zamjenik general Slavko Barić potpisao je zapovijed kojom su radovi obavljeni u Sibinju retroaktivno uvršteni u plan radova HV-a za 2007. Za naknadno uvrštavanje radova Lucić je na prvom suđenju rekao da bi to bila prevara. Međutim, njega nitko od kontrolnih mehanizama, a to su VSOA i Vojna policija, nikada nije upozorio da su ima nekih nepravilnosti.

- Često sam službeno izbivao iz Hrvatske, pa me general Barić mijenjao i nisam sumnjao u njegovu profesionalnost. Nitko me nije upozorio da bi ta njegova zapovijed bila sporna, a zapovijed je prihvaćena ako nije osporena – rekao je Lucić na pitanje Kruljčeve obrane, koja inzistira na tome da je Kruljac sporne radove odobrio kao dio obuke inženjerijskih postrojbi, na što je i prema Lucićevim riječima imao pravo, kao što je bio i odgovoran za financijska sredstva koja su mu stavljena na raspolaganje. Obranu je zanimalo i je li Kruljac bio nadležan donijeti zapovijed za radove u Sibinju u sklopu obuke, no Lucić na to pitanje nije konkretno odgovorio.

- Obuka se mogla provoditi na području cijele RH, u vojnim objektima i izvan njih – kazao je.

Svjedočili su još neki časnici HV-a, pa je tako brigadir Ivan Babić, koji je koordinirao radove u Sibinju, izjavio da je zapovijed za njih dobio usmeno od Kruljca te da nije vidio pismenu zamolbu Općine za pomoć. Dodao je i da je troškove po Kruljčevu naputku snosila vojska, ali i da bi oni bili jednaki da su se eventualno izvodili na poligonu.

Odvjetnik Branko Šerić: 'Pomažete pravdi!'

Na upit predsjednika sudskog vijeća Darka Krušlina potražuje li putne troškove, Lucić je rezignirano odgovorio: „Potražujem, jer sam jednom mjesečno na sudovima gdje objašnjavam ovakve postupke, a onima koji su me poslali u mirovinu tajno se sudi.“

To je, pak, ponukalo Kruljčeva odvjetnika Branka Šerića da ga upita kome se to tajno sudi, na što je Lucić odgovorio: „Onima koje sam naveo na početku!“, da bi drugi Kruljčev odvjetnik Marko Dumančić na to dometnuo: „Vojno sigurnosna agencija?“, ali Lucić na to nije odgovorio. Pri izlasku iz sudnice, na komentar suca Krušlina kako mu nije dosadno, dodao je: „Ali nije ni ugodno.“ Šerić mu je još dodao: „Pomažete pravdi!“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:11