IZVJEŠĆE PUZ-A

U Zagrebu lani otkrili čak 2380 posto više slučajeva prostitucije nego 2014. godine

Ilustracija
 Foto: Joško Šupić / CROPIX / CROPIX

Zagreb nikad nije bio sigurniji. U zadnjih pet godina broj počinitelja kaznenih djela u gradu gotovo se prepolovio, a opći kriminalitet u zadnjih se deset smanjio za punih 30 posto. U padu je i broj ubojstava i pokušaja ubojstava, manje je provala i pljački, a iako na ovom području živi četvrtina svih hrvatskih građana, Grad Zagreb tek je sedma po redu policijska uprava u državi po broju počinjenih kaznenih djela na 100 tisuća stanovnika.

Ovo su zaključci iz najnovijeg izvješća Policijske uprave zagrebačke za 2015. godinu, a unatoč tome što je lani zabilježeno najmanje kaznenih djela još od proglašenja hrvatske samostalnosti, situacija u gradu daleko je od bajne. Zagrepčani tako o odnosu na prethodnu 2014. sve više krše javni red i mir (rast od 7,7 posto, drugu godinu zaredom), češće se opijaju i konzumiraju drogu na javnim mjestima (skok od 60 posto), galame i svađaju se (22,3 posto više).

Ciljane akcije

Ispada tako da policija svakog dana u Zagrebu uhvati petoricu koji piju i drogiraju se na javnim mjestima i još trojicu koji galame i svađaju se. Rekordni rast bilježe i slučajevi prostitucije, jer zagrebački plavci lani su evidentirali 124 kaznena djela iz tog područja, što je u odnosu na godinu prije skok od nevjerojatnih 2380 posto.

Ovdje, međutim, pojašnjavaju u policiji, nije riječ o naglom procvatu najstarijeg zanata u gradu već o rezultatima ciljanih akcija koje je policija provela po oglasnicima, salonima za masažu ili noćnim klubovima.

Manji broj ubojstava

S druge strane, iako je broj ubojstava u padu (oba su i razriješena), kao i pokušaja ubojstava (21 ukupno, što je za 13 manje nego godinu prije), silovanja su u ozbiljnom porastu i to sa 10 prethodne godine na čak 34 lani.

Policija, koja u prosjeku svake godine riješi svako drugo prijavljeno kazneno djelo, ovdje se iskazala i razriješila 91 posto svih počinjenih silovanja.

Najopasnija četvrt je ponovno Donji grad, u kojem je stopa kriminaliteta najviša i po broju stanovnika i ukupno gledajući. U središtu Zagreba tako je lani prijavljeno 1413 kaznenih djela, što je doduše pad od 2,6 posto, ali čak i tih 39 djela manje, više je nego se u najsigurnijoj četvrti Brezovici prijavilo cijele 2015. (njih samo 30).

Problematičan promet

U policiji su posebno zadovoljni suradnjom s građanima. Lani su tako na broj 192 primili čak 186 tisuća poziva, što je 500 svakog dana, a posebno su zadovoljni načinom na koji su građani prihvatili njihovu novu mobilnu aplikaciju e-policija, putem koje se porukom, fotografijom ili videosnimkom mogu prijaviti kaznena djela i prekršaji.

To je od lansiranja aplikacije u listopadu do kraja godine učinjeno 2498 puta, od čega je policija prihvatila i istražila čak 1863 slučaja.

Promet i dalje ostaje problematičan.

PUZ bilježi manje nesreća, 6262 ukupno, u njima je poginulo 20 ljudi, teško je ozlijeđeno njih 360, a lakše 2022. Iako ih je manje nego prethodnih godina, sve su teže i s većim posljedicama. Alkohol je broj jedan među uzrocima sudara: uzrokuje svaku osmu nesreću, a kriv je za svih 20 poginulih lani.

Od toga osam pješaka.

Sigurnost i kriminalitet u Zagrebu

13.613 prijavljenih kaznenih djela

(0,8 posto više nego 2014.)

20 poginulih u prometu

(11 vozača, jedan putnik,

8 pješaka)

30 posto

pao je kriminalitet u zadnjih deset godina

4 opljačkane banke

(9 manje nego 2014.), ali 20 poštanskih ureda (5 više)

6262 prometne nesreće

(4 posto manje, ali sa 5 posto više mrtvih)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 14:43