UTAJA POREZA

UDAR NA KVARNERSKE SLASTIČARE: U AKCIJI KREMPITA PALA NJIH SEDMORICA Godinu i pol dana muljali su na fiskalizaciji računa, evo kako su to izvodili

 Davor Pongračić / CROPIX

U suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci i nadležnim uredom Porezne uprave, primorsko-goranska policija provodi akciju kodnog imena Krempita, koja je u prvoj fazi rezultirala kriminalističkom obradom sedmorice hrvatskih državljana u dobi od 23 do 44 godine zbog kaznenih djela utaje poreza ili carine, računalnog krivotvorenja i zloporabe naprava. Kako ističu u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, šestorica osumnjičenih počinila su kaznena djela u svojstvu odgovornih osoba ugostiteljskih objekata s područja Rijeke i otoka Krka, i to u razdoblju od siječnja 2017. do svibnja ove godine.

Tereti ih se da su zbog izbjegavanja plaćanja poreznih obveza s već izdanih i naplaćenih računa brisali stavke i tako izmijenjene račune s umanjenim iznosima naknadno fiskalizirali i prosljeđivali nadležnom tijelu. Uz spomenutu šestoricu, optužen je 41-godišnji hrvatski državljanin koji je izradio, prodao i održavao programe za fiskalizaciju koje su koristili ostali. U policiji navode da je u sklopu dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja po nalogu suca istrage Županijskog suda u Rijeci obavljeno dvanaest pretraga ugostiteljskih objekata, stanova, poslovnih prostora i vozila osumnjičenih na području Rijeke i otoka Krka. Oduzeto je više od sto digitalnih predmeta, kao što su računala, fiskalne blagajne, mobiteli, prijenosna računala i drugo te razna dokumentacija, ponajviše računi. Također, oduzeto im je više tisuća kuna i aparat za igre na sreću. Dosad su, prema PU PG, obavljene 33 pretrage oduzetih digitalnih predmeta.

Počinjenjem kaznenih djela utaje poreza ili carina državni proračun Republike Hrvatske oštećen je za najmanje 1,407.470 kuna, navode u policiji. Sva sedmorica prijavljena su DORH-u zbog sumnje da su počinili kaznena djela utaje poreza ili carine, računalno krivotvorenje i zlouporabu naprava. Isto tako, sukladno Zakonu o odgovornosti pravnih osoba, za kazneno djelo utaje poreza ili carine prijavljene su i tri tvrtke sa sjedištem u Rijeci i na otoku Krku. Što se, pak, tiče aparata za igre na sreću, mjerodavnom Državnom odvjetništvu prethodno su prijavljeni hrvatski državljani u dobi od 39 i 37 godina koji se terete da su počinili kaznena djela nedopuštene igre na sreću i dogovor za počinjenje kaznenih djela. U PU PG ističu da se nastavlja kriminalističko istraživanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:20