KRALJ ZAŠTITARA

UHIĆEN JOSIP KLEMM Sumnjiče ga za milijunske financijske malverzacije, njegov pomagač je u bijegu

Marko Todorov, Srđan Vrančić/Cropix

Doznajemo da je Klemmu pomagao Radovan Štetić, poznat iz procesa tzv. zločinačkoj organizaciji

ZAGREB - Bivši specijalac, a danas predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Orao te direktor i vlasnik tvrtke Klemm security, jedne od najvećih zaštitarskih tvrtki u Hrvatskoj Josip Klemm, uhićen je danas oko 16.30 sati.

Vijest je potvrdila i policija, ne navodeći Klemmov identitet, već samo njegovu godinu rođenja (1972.).

'Nakon dovršenih višemjesečnih zajedničkih izvida Ravnateljstva policije, Porezne uprave i Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu uhićen je hrvatski državljanin (1972.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 1., 3. i 4. Kaznenog zakona koji će, nakon provedenih dokaznih radnji, uz kaznenu prijavu biti doveden pritvorskom nadzorniku', potvrđeno je u MUP-u.

U policiji navode da za kaznena djela terete još jednu osobu. Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o Radovanu Štetiću, inače poznatom iz postupka protiv tzv. zločinačke organizacije. Međutim, kako također neslužbeno doznajemo, Štetić je zasad nedostupan hrvatskoj policiji.

'Rezultati provedenih izvida ukazuju da postoje osnove sumnje da je drugi hrvatski državljanin (1959.) počinio kazneno djelo pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 1., 3. i 4. Kaznenog zakona/97 u svezi članka 38. Kaznenog zakona/97.

FOTOGALERIJA: Policija obavlja pretres prostorija zastitarske tvrtke Klemm Security u prisustvu odvjetnika Ante Šerića

Postoje osnove sumnje da je uhićenik, od početka 2005. do sredine 2007. u Zagrebu, kao direktor jednog trgovačkog društva iz Zagreba, nalagao neosnovana plaćanja sa žiro-računa tog društva na žiro-račune više drugih trgovačkih društava, koja društva su trgovačkom društvu uhićenika, prema prethodnom dogovoru, izdavala račune za neobavljene usluge.

Ujedno, postoje osnove sumnje da je uhićeniku u tome pomagao drugoprijavljeni, na način da je pronalazio odgovorne osobama raznih trgovačkih društava i s njima dogovarao da trgovačkom društvu uhićenika izdaju račune za neobavljene usluge. Nakon što bi plaćanje bilo izvršeno, po nalogu drugoprijavljenog, odgovorne osobe tih društava podizale bi novčana sredstva i predavali mu ih, a drugoprijavljeni ih je predavao uhićeniku.

Na opisani način uhićenik si je pribavio imovinsku dobit u iznosu od najmanje 3.244.121,73 kn, za koji iznos je oštetio trgovačko društvo u kojem je odgovorna osoba', navode u MUP-u.

Klemma ispitali prije dva tjedna u USKOK-u

Podsjetimo, Klemm je prije dva tjedna bio na ispitivanju u USKOK-u zbog sumnjive transakcije, odnosno zajma od 4,142.966 kuna koji je odobren košarkaškom klubu Ciboni kako bi se platila odšteta košarkaškom klubu Zagreb za prelazak mladog košarkaškog genija Darija Šarića u Cibonu, no kako je i sam kazao, spomenuti transfer je bilo samo jedno od pitanja i to usputno.

- Ne znam uopće u kojem sam svojstvu ispitan: svjedoka ili osumnjičenog, nisam ništa shvatio - rekao je Klemm, koji nije želio govoriti što su ga sve ispitivali, pa ni o čemu je govorio.

Izdvajamo