POVRATNICI UZNEMIRENI

UHIĆENJA ZBOG VEZA S ISLAMISTIMA Policija Republike Srpske privela 30 sumnjivaca, vlada Federacije BiH zabrinuta pritiskom na Bošnjake

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 07.05.2015. u 15:55

Admir Buljubašić / CROPIX

Federacija BjH smatra kako su nepotrebno na meti Bošnjaci koji se nakon svega osjećaju dodatno ugroženima i zastrašenima

U policijskoj akciji koja je u srijedu provedena na teritoriju Republike Srpske privedeno je trideset osoba za koje se sumnja da su povezane s radikalnim islamističkim skupinama, od čega je većina puštena na slobodu, no vlada Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak je izrazila zabrinutost tom akcijom policije iz drugog entiteta ocijenivši kako su na meti nepotrebno bilo brojni Bošnjaci-povratnici koji se nakon svega osjećaju dodatno ugroženima i zastrašenima.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine izrazila je u četvrtak zabrinutost zbog racija koje provodi policija Republike Srpske u dijelovima tog entiteta gdje žive Bošnjaci-povratnici te je zatražila osiguranje poštivanja prava tih osoba.

Ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač u četvrtak je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci potvrdio kako je uhićeno 30 osoba, a njih jedanaest uz kaznenu prijavu bit će predano Posebnom tužiteljstvu RS radi procesuiranja. Na slobodu su pušteni oni kod kojih policija nije pronašla oružje, pojasnio je Lukač.

Po njegovim riječima, pretražene su 32 lokacije, a za sve koji su privedeni postojale su indicije o mogućim vezama s ekstremističkim skupinama.

"Od partnerskih službi dobili smo informacije o posjedovanju oružja, eksplozivnih naprava ili vrbovanju drugih osoba za slanja na strana ratišta, ili o mogućnosti radikalnog ponašanja ili raznih oblika napada", kazao je Lukač.

Lukač je ustvrdio kako nitko nije bio na meti policijske racije zbog nacionalne ili vjerske pripadnosti, a najavio je kako će policija ubuduće bez oklijevanja reagirati na moguće ugroze, bez obzira na vjeru i nacionalnost onoga za koga se procijeni da predstavlja opasnost.

Policija RS racije i uhićenja je provela i u općinama istočne Bosne poput Vlasenice i Srebrenice, što je izazvao zabrinutost među Bošnjacima-povratnicima.

Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je kako se u tom mjestu Bošnjaci sada ponovo osjećaju kao i 1995. godine.

"Vode koga hoće, rade što hoće, zastrašuju", kazao je Duraković ističući kako lokalna policija u Srebrenici uopće nije bila uključena u operacije MUP-a RS.

Nakon njega reagirale su i brojne bošnjačke udruge te političke stranke, a o svemu je stoga u četvrtak raspravljala i vlada Federacije BiH.

"Konstatirano je da su uhićenja i pretresi vršeni posljednjih dana u Republici Srpskoj unijeli uznemirenost među povratnicima u ovom entitetu, prije svega Bošnjacima. S tim u vezi federalna vlada će od Vijeća ministara BiH tražiti informaciju o svim posljednjim zbivanjima i uključivanje nadležnih državnih institucija u cijeli ovaj slučaj te zaštitu individualnih ljudskih prava povratničke populacije", stoji u priopćenju vlade FBiH, koja je istodobno izrazila bezrezervnu potporu borbi protiv terorizma i drugih oblika ekstremnog ponašanja, no ističe kako sve to treba raditi na zakonit način, uz poštivanje načela prava na pravično suđenje i presumpciju nevinosti.

U ovu se polemiku odmah uključio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je ustvrdio kako akcija "Ruben" ni u kojem slučaju nije uperena protiv Bošnjaka, nego je usmjerena na njihovu zaštitu, kao i svih drugih građana. "Sve se radi sukladno zakonu jer niti jedna akcija ne bi bila izvedena da nema suradnje policije i tužiteljstva", kazao je Dodik.

Komentirajući reakcije iz Federacije BiH, Dodik je kazao kako su one neutemeljene te kako se time ne doprinosi borbi protiv terorizma.

"Treba znati da će biti još ovakvih akcija i da Republika Srpska neće biti pasivan objekt raznih ekstremističkih avantura", najavio je Dodik.

Izdvajamo