KAOS NA SUDU U SPLITU

UJUTRO IZBAČEN IZ SUDNICE, POPODNE NAPAO I OZLIJEDIO ČUVARA Incident za incidentom na ponovljenom suđenju za smrt mladića kojeg je pretukao

Pripremno ročište u slučaju ponovljenog suđenja koje je u četvrtak održano na Županijskom sudu u Splitu nije, doznajemo, baš “leglo” Jošku Božiću Kudriću (34) iz Solina, te je nakon povratka u istražni zatvor na splitskim Bilicama napao zatvorskog čuvara lakše ga ozlijedivši. Kako smo neslužbeno doznali, raspravni ga je sudac tijekom najavnog pripremnog ročišta udaljio iz sudnice zbog ometanja rasprave. Kad se malo primirio, dopušteno mu je da se vrati.

Nezadovoljan

No, nakon što su ga pravosudni policajci vratili u zatvor, počeo je narušavati zatvorski kućni red vičući baš zbog nezadovoljstva tijekom rasprave na sudu. Nije poslušao zatvorskog čuvara koji mu je zapovjedio da se prestane derati, a kad je on u 16.40 došao zatvoriti vrata ćelije, Božić Kudrić ga je napao uhvativši ga “u kravatu” (hvatanje protivnika odostraga oko vrata jednom rukom, a druga služi kao poluga za stiskanje) te ga je bacio na pod. U tom je trenutku dotrčao drugi čuvar, koji ga je silom morao odvojiti od napadnutog kolege. Kako smo doznali, zatvorske su vlasti izvijestile Ministarstvo pravosuđa da je Božić Kudrić uputio otvorene prijetnje te su, s obzirom na neke sumnje da priprema veći incident, zatražili da se odobri njegovo premještanje u drugi zatvor. Nismo uspjeli doznati je li taj zahtjev uvažen. Kako doznajemo, Božić Kudrić ima potpuno drugu priču i tvrdi da se samo branio od čuvara koji je došao u njegovu ćeliju. Iz splitske su nam policije potvrdili da su iz splitske bolnice u 17.50 izviješteni da je obrađen pravosudni policajac i da su mu utvrdili lakše tjelesne ozljede. Božić Kudrić najvjerojatnije će dobiti kaznenu prijavu zbog napada na službenu osobu.

A Jošku Božiću Kudriću ponovno se sudi pred drugim sudskim vijećem nakon što ga je sudac Slavko Lozina u svibnju prošle godine osudio na osam godina zatvora zbog nanošenja teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom, odnosno smrti Nikole Krmeka (20) u studenome 2015. Lozina ga je osudio po optužnici kojom ga se teretilo da je u blizini TTTS-a šakom udario u glavu Krmeka dok su bili u automobilu zajedno s Anelom Hodžićem, od čega se on onesvijestio i pao na tlo. Kad je došao k svijesti, udario ga je još najmanje dva puta, od čega je Krmek opet izgubio svijest i pao na tlo, udarivši glavom o beton. Iako ga je potom prevezao do splitske bolnice, od nastale teške tjelesne ozljede mozga mladićevo se stanje u bolnici zakompliciralo, dobio je upalu pluća, od čega je 1. prosinca i umro.

Ukinuta presuda

Istraga Krmekove smrti počela je kao istraga ubojstva, no kvalifikacija je poslije promijenjena. Božić Kudrić cijelo je vrijeme tvrdio da nije imao nikakvu namjeru ubiti mladića jer mu je on bio prijatelj te da ga duša boli jer je “izgubio prijatelja i brata”. Majka pokojnog mladića, pak, uvjerena je da je njezin sin ubijen.

Na izricanju te presude Božić Kudrić poručio je sucu da će mu presuda pasti “kao kruška”, što se i obistinilo prije koji mjesec kad ju je Vrhovni sud sud ukinuo. Odlučili su da se pri ponovnom ispitivanju sudskog vještaka posebna pozornost posveti pitanjima koja se ne odnose samo na mehanizme nastajanja Krmekovih ozljeda, nego i na njihovu povezanost. Jednostavnije rečeno, treba utvrditi jesu li Kudrićevi udarci koji su Krmeku zadali lakše tjelesne ozljede na licu mogli dovesti do njegova gubitka svijesti, te posljedično i do gubitka ravnoteže te pada na betonsku podlogu i zadobivanja teških ozljeda koje su dovele do njegove smrti. Ako jesu, Vrhovni sud traži da se utvrdi koliko je vremena moglo proteći između zadavanja udaraca u lice i gubitka svijesti te Krmekova pada, pri čemu se vještak mora očitovati i o starosti krvnog podljeva ispod lijevog oka s kojim je Krmek ušao u Kudrićev automobil, kao što tvrdi svjedok Anel Hadžić koji je bio u automobilu s njima.

O ovome je na prvom suđenju, i to nakon što je Lozina ponovno otvorio već zaključenu raspravu, na pitanja odvjetnika Željka Gulišije govorio vještak Antonio Alujević.

Međutim, vještak na niz postavljenih pitanja nije mogao dati decidirane odgovore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:44