NOVAC ISPOD PULTA

'UKRCAVAO' IH NA BROD KOJI JE DAVNO ZAVRŠIO U REZALIŠTU Riječaninu su mito davali pomorci s cijelog Jadrana: Dio se već nagodio, neki sve negiraju

Ilustracija
 Ronald Goršić / HANZA MEDIA /

Riječanin Siniša Mišković (46) priveden je zbog sumnje da je kao odgovorna osoba tvrtke Macon, ali i odgovorna osoba jedne strane tvrtke, u pomorsku knjižicu i CIMIS (Hrvatski integrirani pomorski informacijski sustav) unosio fiktivni plovidbeni staž pomoraca, ali za 'novac ispod pulta', piše Novi list.

Miškoviću je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, ali i zbog nekolicine pomoraca osumnjičenih za davanje mita koji su nedostupni.

Oni se nalaze na brodovima, zbog čega nisu mogli biti ispitani prekjučer. Većina osumnjičenih za davanje mita privedena je u USKOK, nakon čega su da se brane sa slobode. Novi list neslužbeno doznaje da se dobar dio njih nagodio s tužiteljstvom, dok jedan dio negira davanje mita.

Tužitelji sumnjiče prvoosumnjičenog Miškovića da se dogovorio s drugoosumnjičenim Ismetom Hađiosmanovićem (58) koji mu je pronalazio pomorce koji su, kako bi ostvarili pravo na stjecanje pojedinih zvanja pomoraca te pravo na stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti pomoraca, uz plaćanje novčane nagrade bili zainteresirani da im se u CIMIS i pomorske knjižice upiše i ovjeri plovidbeni staž koji nisu odradili.

Svih 35 okrivljenika je osumnjičeno da su koristili krivotvorene dokumente s obzirom da je prvookrivljeni Mišković u cilju prikazivanja da su pomorci odradili plovidbeni staž izrađivao višekratno fiktivne ugovore o radu s većim brojem pomoraca, a u njih unosio neistinite podatke o ukrcaju i iskrcaju istih osoba na, primjerice, brod Demetra koji je još u ožujku 2014. godine završio u rezalištu.

Osobe koje su od 2013. do 2017. godine plaćale Miškovićeve usluge uglavnom su iz Rijeke i okolice, ali i Šibenika, Kalija, Zadra, Splita, Podstrane.

Mišković je početkom svibnja 2013. dobio Dopusnicu Ministarstva kojom je postao član CIMIS-a, pa tako i 'članom velike pomorske obitelji' čime je i ovlašten unositi plovidbeni staž, no očigledno zlouporabio je ovu časnu obvezu i dužnost.

Nastala šteta je u ovom trenutku nesrazmjerno mala - nešto više od 12.000 eura - obzirom na veliku akciju u kojoj je privedeno 37 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:43