SUSPENDIRANI PROČELNIK

USKOK POKRENUO ISTRAGU PROTIV DONEDAVNOG 'SDP-ovog DEČKA KOJI OBEĆAVA' Sa 400.000 kuna pogodovao tvrtki u vlasništvu supruge?

Vladimir Benac
 Matija Djanjesic / CROPIX

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv Vladimira Benca (44), suspendiranog pročelnika Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Grada Rijeke i donedavno SDP-ovog "riječkog dečka koji obećava", zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela nezakonitog pogodovanja u korist tvrtki u vlasništvu njegove supruge i tvrtke koje za nju vodi knjigovodstvo. Benac je, naime, s 400.000 gradskih kuna uredio zgradu s poslovnim prostorima na Turniću koje su na natječaju dobile tvrtke povezane s njegovom suprugom, i to po cijene određenoj prema zatečenom stanju i uz obavezu da ga sami urede.

Ubrzo nakon što je "afera Benac" dospjela u medije, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel pokrenuo je internu reviziju i svu dokumentaciju predao policiji i DORH-u, a pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom je suspendiran.

- Odluke i postupke istražnih tijela ne mogu komentirati. Mogu tek reći da sam i osobno od DORH-a tražio da se utvrdi ima li u postupanju pročelnika Benca ikakvih nezakonitosti, odnosno elemenata kaznenih djela.Također, pročelnika Benca sam suspendirao do okončanja istrage, odnosno dok se ne utvrdi je li zakon prekršen, nakon čega ću odlučiti o daljnjim postupcima - rekao nam je riječki gradonačelnik.

Prema USKOK-ovom priopćenju, Benca se tereti da je, kao pročelnik u čiji sektor spada i Direkcija za gradnju i održavanje objekata javne, poslovne i stambene namjene, od travnja do prosinca 2016. godine poduzimao određene radnje kako bi pogodovao trgovačkom društvu koje je obavljalo knjigovodstvene poslove za više tvrtki u vlasništvu njegove supruge. Benac im je, prema PNUSKOK-ovoj kaznenoj prijavi, osigurao da, uz plaćanje minimalne najamnine, na natječaju dobiju na korištenje adaptirani i uređeni poslovni prostor ukupne površine 271 četvornih metara. Zaposlenici u gradskoj Direkciji naložio je da, bez znanja ravnatelja, sačini procjenu vrijednosti radova potrebnih za uređenje poslovnih prostora, iako Planom nabave Grada Rijeke za 2016. godinu nije bilo predviđeno investiranje u uređenje i nije se radilo o radovima hitne intervencije i održavanja.

Po Benčevom nalogu, kao predsjednica Povjerenstva Grada Rijeke za poslovne prostore, zaposlenica u Direkciji pripremila je raspisivanje natječaja za davanje poslovnog prostora u zakup i to tako da je u zapisnik sa sjednice Povjerenstva, "neosnovano i protivno odredbi Odluke o zakupu poslovnog prostora, a u cilju ograničavanja mogućnosti prijave na natječaj drugih ponuđača", naveden prijedlog da se u spornom poslovnom prostoru obavlja isključivo djelatnost kojom se bave tvrtke povezane s Benčevom suprugom. Također je, sukladno Benčevom nalogu, u zapisnik Povjerenstva uneseno da će Grad Rijeka izvesti samo nužne radove, iako će, protivno Odluci o zakupu poslovnog prostora, u stvari biti izvedeni radovi kompletne rekonstrukcije i uređenja.

Nakon toga je, kako stoji u USKOK-ovom priopćenju, objavljen natječaj i njegov ispravak za davanje u najam navedenog poslovnog prostora po cijeni određenoj Pravilnikom o utvrđivanju zakupnine i djelatnosti u poslovnom prostoru. U natječaju je stajalo da se poslovni prostor daje u zakup u viđenom stanju te da ga je zakupnik dužan urediti i privesti ugovorenoj djelatnosti o vlastitom trošku, iako je Benac već osigurao da će to napraviti Grad. Početkom lipnja 2016. godine vlasnica trgovačkog društva koje radi za Benčevu suprugu je podnijela prijavu na natječaj i kao cijenu zakupa ponudila cijenu iz natječaja, znajući da će Grad Rijeka izvršiti kompletne radove na rekonstrukciji, bez obzira što je u natječaju navedeno da se poslovni prostor daje u najam u zatečenom stanju. Preuzimanje poslovnog prostora od strane zakupnika odgođeno je do završetka radova, nakon čega je zaključen Ugovor o zakupu između Grada Rijeke i navedenog trgovačkog društva. U ugovor je, opet sukladno nalogu Benca, unesen članak koji omogućava da se na adresi na kojoj se nalazi poslovni prostor registrira i društvo u vlasništvu njegove supruge. Na opisani način Benac je omogućio da tri trgovačka društva, pa tako i tvrtka njegove supruge, u zakup dobiju potpuno uređen poslovni prostor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:01