NEOBIČAN PROCES

USPJEŠNI KICK-BOKSAČ NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI Europskom i svjetskom prvaku ukrao je dva profesionalna pojasa: 'Da, jesam, uzeo sam ih, evo i zašto...'

Luka V. (23), uspješni kick-boksač, koji je u dobi od 19 godina doslovno "meo" boksače u ringovima, završio je na optuženičkoj klupi zbog krađe dva profesionalna pojasa europskog i svjetskog prvaka Siniše Kovačića.

Bilo je to još 6. rujna 2014. godine oko 19 sati kada je ušetao u sportsko-rekreacijski objekt Arena Varaždin. Prošao je kroz hol i otišao do nezaključane prostorije koju koristi Fight klub Kovačić. S polica je poskidao pojaseve - bijeli pojas profesionalnog europskog prvaka u kick boxingu s natpisom WKU (World kickboxing and karate union and European Champion) i crni pojas svjetskog prvaka natpisa World kickboxing Federation and World Champion. Oba pojasa osvojio je legendarni Kovačić. Da ih je prodavao na aukciji, prema mišljenju upućenih, za njih bi dobio skoro 200.000 kuna. Ipak, bila je to krađa "teška" 6.094 kune međutim, nematerijalna vrijednost iza koje stoje suze i znoj nemaju cijenu.

Sud je Luki V., prema Zakonu o sudovima za mladež, jer je u vrijeme krađe imao 19 godina, izrekao tzv. pridržaj izricanja maloljetničkog zatvora koji mu može biti naknadno izrečen ako u godini dana počini novo kazneno djelo.

- Da, ukrao sam pojaseve. No već idućeg jutra policajci su došli po njih, uzeli mi ih te ih vratili neoštećene Siniši. Razlog? Želio sam ih zamijeniti za pojas koji je meni oduzet i nikad vraćen. Također, taj klub mi nije isplatio novac za moju pobjedu u Milanu, dok su drugi pobjednici iz drugih zemalja dobili novac. Otišao sam iz kluba. Treneri i ostali u klubu nisu se korektno ponašali prema meni, jer sam saznao da su drugi borci iz drugih zemalja dobivali novac za profesionalne mečeve, a ja sam dobio ništa. Treneri su mi rekli da se novci ne dobivaju već da je odlazak na meč izlet – ispričao je u sudnici Luka V. dodavši da je u to vrijeme živio u lošim materijalnim prilikama i da se neko vrijeme hranio u pučkoj kuhinji.

Da su klupski zidovi opustošeni i da pojaseva na polici iznad ogledala nema, prvi je primijetio Hrvoje Kišasonodi. Pregledao je potom snimku videonadzora i vidio kradljivca s torbom.

Ogorčen krađom a potom i javnim blaćenjem posrnulog boksača, bio je Siniša Kovačić.

- Za mene su ti pojasevi jako vrijedni, preko 200.000 kuna. Jednako tako diploma pravnog fakulteta kao komad papira vrijedi 5 kuna. Dok komad kože na kojem se nalaze željezni dijelovi može koštati od 200 do 500 kuna. Međutim, iza tih pojaseva koje sam osvojio stoji 20 godina teško rada i ulaganja – ustvrdio je Kovačević.

Ne bi li se utvrdila vrijednost oba pojasa, vještak Aleksandar Makovec ih je detaljno analizirao. Šampionski pojas za europskog ili svjetskog prvaka u kick-boxingu se dodjeljuje pobjedniku u borbi za primat u pojedinoj kategoriji i to jednom godišnje, ali to ne mora biti pravilo. Jer učestalost dodjela ovisi ima li kvalificiranih izazivača koji borbom žele preuzeti pojas. Šampionski pojas je prelazan te ga šampion ne dobiva u trajno vlasništvo, osim ako se nositelj pojasa neporažen povuče iz borbi pa tek tada prelazi u njegovo trajno vlasništvo – što je slučaj kod Kovačića.

- Pojasevi su bez posebnih oznaka i naziva proizvođača. Nema ni podatka o nositelju kao niti imenu šampiona. U svijetu postoji nekoliko proizvođača s dalekog istoka i dosežu cijenu od 600 dolara po komadu te se izrađuju u vrlo malom broju primjera. Kontaktirao sam gospodina Fritza Exenbergera iz World kick boxing federation koji mi je rekao da trošak dodjele titule stoji 1300 eura, a unutar tog troška je cijena samog pojasa od 400 eura. Šampionski pojasevi osim materijalne vrijednosti koja u ovom slučaju iznosi 3.047 kuna po komadu, imaju i nezanemarivu nematerijalnu, emocionalnu te kolekcionarsku vrijednost koja postepeno raste sa starošću pojasa – zaključio je vještak Makovec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:54