ŽRTVE POŽARA

UŽIVO: U TIJEKU GROZNIČAVA POTRAGA KOD DUBROVNIKA Vatrogasni zapovjednik opisao kakav se horor jučer događao

 
 Božo Radić / Cropix

<<<<<<< 13.50 - Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović potvrdio je da je požar u HE Plat pod kontrolom i da više nema izdimljavanja, ali da su vatrogasci preventivno ostali u postrojenju iz više razloga.

- Još uvijek tragamo za nestalim trećim djelatnikom. Ponovno smo obišli sve s policijom i pokazali im što smo vidjeli kroz ovu intervenciju. Dio vatrogasne ekipe bio je uključen u potragu, zajedno s roniocima koji su krenuli u tunel da se lokacija još jednom provjeri, pogotovo dio prema turbinama, te da se vidi da slučajno djelatnik za kojim tragamo nije tamo. No, tijekom potrage pokazalo se da ga nema. Pretraženo je i i područje oko Cavtata, a sad ćemo ponovno krenuti u potragu na dijelu gdje je pronađen drugi unesrećeni. Dat ćemo sve od sebe - kazao je zapovjednik Simović, piše Dubrovački vjesnik.

Na pitanje novinara što je uzrok požara, Simović je rekao da se dogodio ogroman dim koji je jako brzo došao u dimnom valu.

- Doslovce dimni val je krenuo prema ljudima koji su bili unutra. Neki od djelatnika kažu da su čuli nešto kao eksploziju, dok drugi kažu da nisu. Ali je svakako došlo do neke reakcije koja je proouzročila tako ogroman dim. Nevjerojatno je koliko je čađe unutra, ne možete to vjerovati! Na svih pet katova strojarnice sve je bilo puno čađi - otkrio je zapovjednik Simović.

Na novinarski upit, je li točno da je kobnog četvrtka u prostoru bilo tridesetak djelatnika, a da je 21 otišao kući prije incidenta, Simović je rekao da mu je rečeno da je zatečeno devet djelatnika, tri nestala i šestorica koja su uspjela izaći iz postrojenja.

Potvrdio je i da su pronašli odjeću trojice zaposlenika koji nisu uspjeli napustiti postrojenje.

- Pokušali su na tom dijelu izdržati što više jer su i oni bili svjesni da je skakanjem u vodu upitno hoće li preživjeti. Bila je ovo jedna od najtežih intervencija jer na tih pet katova se ništa nije vidjelo, ali uspjeli smo doći do svakog otvora - izajvio je vatrogasni zapovjednik.

FOTOGALERIJA: Potraga za trećom osobom nestalom nakon požara u elektrani

Otkrio je i kako je na mjestu gdje je pronađena odjeća unesrećenih pronađen dio korištene vatrogasne opreme. Točnije, pronašli su dva korištena tzv. izolaciona aparata za zrak, uz pomoć kojih čovjek u dimu može disati 30 minuta.

- Pokušali su i gasiti požar, iako je to bilo užasno teško u ovim uvjetima - zaključio je Stjepan Simović.

- Gorio je kabelski vod, požar je 'ušao' u garderobu. Iako je sinoć izgledalo kao da je sve gorjelo, kad smo uspjeli izbaciti dim, vidjeli smo da nisu izgorjeli glavni dijelovi postrojenja koji su i dalje u funkciji, jer se opskrba strujom nije prekidala. U dogovoru s hidrocentralom odlučeno je da se neće prekidati napajanje - rekao je zapovjednik Simović.

-----------------------------

- Mogu ponovno potvrditi da se potraga nije prekidala, da je jutros nastavljena punim intenzitetom, s više desetaka policijskih službenika i svim drugim žurnim službama koje mogu pomoći i sudjeluju u potrazi. To su HGSS, JVP i druge vatrogasne postrojbe s ovog područja. Uvijek je u pripravnosti medicinski tim i sami mještani koji nam pomažu - kazao je načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević u Platu, prenosi Dubrovački vjesnik.

Na novinarski upit jesu li upravo mještani pronašli drugog nastradalog djelatnika HE Plat, odgovorio je da su na dojavu mještana pronašli drugo tijelo.

- Potraga se proširila na župsku i cavtatsku valu, i ona će se i dalje širiti, ako to dopuste vremenske prilike. Uključena je i Lučka kapetanija koja je izdala obavijest svim plovilima u ovom akvatoriju za pojačan oprez prilikom plovidbe i osmatranje akvatorija - rekao je Pavličević.

Na pitanje zašto se jučer nije pregledavao akvatorij, odgovorio je da su informacije bile da su unesrećeni spas pokušali potražiti u odvodnom kanalu, pa su ronioci tragali od ulaza do samih turbina.

- Poznato vam je da je jedna osoba pronađena upravo na sredini toga kanala, pa je trebalo pretražiti i same turbine i za to stvoriti određene tehničke preduvjete, kako se sami ronioci koji ulaze u taj skučeni prostor ne bi ozlijedili i kako tragedija ne bi bila još veća - rekao je.

Dubrovnik, 110119.
Policija i dalje traga za trecom nestalom osobom nakon pozara u hidroelektrani u Platu. 
Foto: Bozo Radic / CROPIX
Božo Radić / CROPIX

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske izvijestio je i kako su se nakon jutrošnjih razgovora s djelatnicima Hidroelektrane i svim relevantnim čimbenicima, djelatnici za kriminalistička vještačenja i istražitelj Policijske uprave na čelu sa zamjenikom općinskog državnog odvjetnika u Dubrovniku, upoznali s pojedinostima slučaja.

- Negdje poslije 10 sati krenulo se s očevidom kojim rukovodi ODO, tako da o trajanju očevida i nalazima u ovom trenutku ne mogu ništa reći, osim da je očevid u tijeku - izjavio je Pavličević.

Dodao je kako je sama unutrašnjost postrojenja u potpunosti u više navrata pregledana, još jednom, za svaki slučaj, i jutros. Tek kad se to napravilo, krenulo se s očevidom koji će otkriti uzrok požara.

Predsjednik Uprave HEP-a, Frane Barbarić, koji se od jučer poslijepodne nalazi na dubrovačkom području, na raspolaganju kriznom stožeru, u podne se obratio okupljenim novinarima. Na novinarsko pitanje što dalje, odgovorio je kako DORH radi izvide o okolnostima tragedije u Hidroelektrani Plat, te da ne može komentirati uzroke izbijanja požara u trenutku kad je u postrojenju bilo devet zaposlenika, piše Dubrovački vjesnik.

-----------------------------

Deset pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja je na terenu jutros od 9 sati i 30 minuta, u potrazi za trećim nestalim radnikom Hidrocentrale Plat, nakon jučerašnjeg požara. Spasioci HGSS-a pretražuju čitavo obalno područje od Plata do Hotela Croatia, pa i dalje u Cavtatu, piše Dubrovački vjesnik.

Dubrovnik, 110119.
Policija i dalje traga za trecom nestalom osobom nakon pozara u hidroelektrani u Platu. 
Foto: Bozo Radic / CROPIX
Božo Radić / CROPIX

- To je pet, šest kilometara obalne linije. Podigli smo dron, imamo potražnog psa, opremljeni smo i suhim odijelima. Potraga na moru nije takva da se moraš uvijek vraćati na već pretražena područja – kaže Marijo Begić, pročelnik HGSS-a u Dubrovniku, s terena.

HGSS koristi tzv. suha odijela koja se navlače preko odjeće, a specijalizirani su za spašavanje u divljim i izrazito hladnim vodama. Prema Begićevoj procjeni, temperatura mora u Platu je jutros oko 10 Celzijevih stupnjeva.

Marko Miloslavić, jedan od pripadnika HGSS-a uključenih u potragu, kaže kako je u Platu karakteristična struja, površinski more nosi kako puše bura, a u dubljim slojevima vraća prema natrag.

Nažalost, kaže Begić, još nema novosti u potrazi uza trećim radnikom HEP-a.

-----------------------------

Koordinirana, opsežna pretraga terena s ciljem pronalaska trećeg djelatnika Hidroelektrane Dubrovnik trajala je cijelu noć, a intenzivirala se tijekom ranih jutarnjih sati.

Članovi obitelji nestalog radnika Hidroelektrane Plat iz Drvenika, prijatelji i stanovnici ovog i ostalih konavoskih mjesta, sinoć su se pridružili spasilačkim službama i krenuli u potragu, piše Dubrovački vjesnik.

Podijeljeni u dvije grupe, jednu koja je pretraživala područje Plata, a druga cavtatsku obalu, pronašli su drugo tijelo oko 21 sati i 50 minutam na predjelu Ključice. Potragu su nastavili čitavu noć.

FOTOGALERIJA: Noćna potraga za nestalim radnicima

Potraga se intenzivirala rano jutros, s kopna i mora, ali informacija o sudbini trećeg radnika HE Plat još uvijek nema.

Kako doznaje Dubrovački dnevnik, u četvrtak oko 14 sati na sredini odvodnog kanala je pronađeno beživotno tijelo M. M. (35), a navečer oko 21 sat pronađeno je tijelo I. Z. (47) na predjelu Ključice. Za D. P. (33) se još uvijek traga.

Načelnik policije Ivan Pavličević rekao je kako je sve ukazivalo da bježeći pred vatrom nisu uspjeli izaći iz hidroelektrane te su skinuli dio odjeće i ušli u odvodni kanal.

Teren se pretražuje i dalje, s mora i kopna, a usmjeren je na širi akvatorij Župskog i Cavtatskog zaljeva, te priobalni pojas. U pretrazi sudjeluju brojni vatrogasci, policijski službenici, ronioci Specijalne policije iz Splita, Interventna jedinica policije i mještani. Priobalni pojas pretražuje se s dva policijska plovila, piše Slobodna Dalmacija.

Načelnik PU Ivan Pavličević potvrdio je kako je stigla i ekipa forenzičkog centra Ivan Vučetić pa će vještačenje koje će otkriti uzroke strašne nesreće u hidroelektrani Plat započeti danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:05