STRAVIČAN DOGAĐAJ

UZNEMIRUJUĆI DETALJI NEZAPAMĆENOG ZLOČINA U DUBROVNIKU 'Đivo je dan prije pokolja primio email koji je u njemu probudio lavinu gnjeva'

u krugu: Ivo Banović
 Tonći Plazibat / CROPIX

Neopisiva količina tuge uvukla se u povijesnu jezgru Dubrovnika kada je u utorak malo prije 7 sati ujutro odjeknula vijest o tri mrtva tijela i jednoj teško ozlijeđenoj osobi. U stanu u Ulici Prijeko, unutar gradskih zidina, dogodio se nezapamćen zločin - poznati dubrovački pomorac Ivo Banović (64) zvani Đivo ubio je iz pištolja svoju suprugu Lidiju (53) i punca Miru T. (77), a punicu Katu T. (73) teško je ozlijedio.

Nakon svega je digao ruku na sebe. Prema informacijama s mjesta događaja, okidač za tragediju bio je zahtjev za razvod koji je Lidija Banović odlučila podnijeti jer više nije mogla trpjeti nasilje u braku.

Poziv policiji

U ponedjeljak je, navodno, Đivo zaprimio e-mail odvjetnika svoje supruge u kojem je u privitku bio zahtjev za sporazumnim razvodom braka. Upravo ta odluka, pretpostavlja se, probudila je u Đivi Banoviću lavinu gnjeva. Nešto poslije 6 sati ujutro došao je na vrata obiteljske kuće ženinih roditelja, kod kojih se unazad nekoliko tjedana “skrivala” njegova supruga Lidija.

Bilo je to buđenje iz noćne more. Navodno mu je otvorila vrata punica Kata, u koju je odmah zapucao s ulaza. Nesretnu je ženu, inače umirovljenu odgajateljicu u vrtiću, ranio u potkoljenicu. Od smrti se spasila otrčavši u sobu u koju se zaključala i odakle je uputila dramatičan poziv policiji.

Potom je ubio 77-godišnjeg punca koji je bio u drugoj sobi, a nakon toga i suprugu Lidiju koja se pokušavala spasiti misleći da će uspjeti pobjeći iz stana, no upucao ju je s leđa u predvorju, na stepenicama. Dok su policija i Hitna pomoć pristizali na poprište krvavog masakra, Đivo Banović je pucao sebi u glavu pokraj mrtvog tijela majke svoje dvoje djece.

Kuća strave

- Za ovakav zločin nema se riječi. Samo smo začuli krikove. Ne očekujete takve zvuke ujutro dok se budite. Ne znam kako će naša Kata ovo preživjeti. I kako će se uopće moći vratiti u tu kuću strave. Cijeloj obitelji je zapravo bilo dosta Đive.

Činjenica da je bio kapetan mu je davala krila, a Lidija je strahovala i za sebe i za svoje roditelje. Bračno rasulo trajalo je dulje vrijeme. Čak su znali spomenuti da Đivo ima pištolj kojim im je znao zaprijetiti dok je ispoljavao bijes. Vjerovali su da će se promijeniti - kaže za Jutarnji list jedna stanovnica na dubrovačkom Prijeku. Druga susjeda otkriva da joj se Kata T. požalila da ju je zet Đivo krivio za razdor braka.

- Kata mi je prvi dan 2019. rekla, kad smo si čestitale novu godinu, da je zet maltretira na telefon i optužuje da je kćer okrenula protiv njega. A zapravo je Lidija uvidjela da njegova prijeka narav kvari cijelu obiteljsku idilu - zaključuje druga susjeda.

Bez prijava

Iz izvora bliskih pravosuđu neslužbeno doznajemo da je obitelj znala da Đivo ima pištolj kojim je Lidiji više puta izravno prijetio. Prije mjesec dana, otprilike na sam Božić, Đivo je suprugu te kćer i sina koji su došli im u posjet, s obzirom na to da žive u Zagrebu, izbacio iz obiteljske kuće u gradskom predjelu Sustjepan.

Upravo spas od prijetnji i daljnjeg iživljavanja nesretna je Lidija pronašla u kući svojih roditelja u povijesnoj jezgri, međutim i tamo ju je pomorac uznemiravao. Upućeni u problematiku uvjereni su da je okidač za ubojstvo bila njezina namjera da se razvedu. Zbog velikog straha i želje da završi sve što prije i, ako je moguće, da protekne što manje traumatično, Lidija je bila voljna suprugu prepustiti svu zajednički stečenu imovinu, pa i obiteljsku dvokatnicu.

No, policiji ipak nije prijavila brojne prijetnje pištoljem čiju cijev joj je, navodno, čak stavljao u usta!? Osobama od povjerenja Lidija se požalila i da strahuje za sigurnost roditelja, osobito svoga oca kojeg “suprug nije podnosio”. I dok Državno odvjetništvo i dubrovački kriminalisti slažu mozaik ovog stravičnog zločina, liječnici u dubrovačkoj Općoj bolnici pružaju svu moguću pomoć Kati T., umirovljenici koja je preživjela masakr.

Ravnatelj bolnice dr. Marijo Bekić izjavio je da se pacijentica nalazi izvan životne opasnosti jer joj, unatoč zadobivenoj prostrijelnoj rani potkoljenice, nisu oštećene vitalne funkcije.

Zapovjednik

Što je zapravo sve prošla i čemu je točno svjedočila, Kata T. će uskoro podijeliti s kriminalistima i zamjenicom županijskog državnog odvjetnika, čim se malo oporavi.

Tijela njezinih najmilijih prevezena su na Odjel patologije dubrovačke bolnice kako bi se obavila obdukcija.Đivo je, inače, umirovljeni pomorac koji je od 1977. plovio na brodovima dubrovačke Atlantske plovidbe, da bi 2003. postao zapovjednik broda. Nakon prestanka plovidbe postaje šef kadrovskog odsjeka AP-a, no brzo su ga vratili na brod, nakon čega je otišao u mirovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:09