AKCIJA USKOKA

VIDEO Kako je razbijena skupina koja je krijumčarila migrante: Otkrivena i impozantna suma koju su zaradili na švercu ljudi!

 
 Marko Todorov / CROPIX

Skupina od 14 krijumčara ilegalnih migranata, koje su u protekla dva dana pohapsili policija i Uskok, u razdoblju od tri mjeseca prebacila je iz Hrvatske u Sloveniju ukupno 104 migranta i na tome zaradila 64.000 eura. Cijela grupa, međutim, kao što je to često slučaj kod krijumčarenja migranata, bila je zapravo samo dio većega mehanizma krijumčarenja te su bili zaduženi uglavnom samo za etapu prijevoza preko teritorija Hrvatske, a ponekad i Slovenije.

Dakle, od nepoznatih osoba preuzeli bi migrante pošto bi ih vodiči prokrijumčarili u Hrvatsku, zatim bi ih na dan ili dva smjestili u unajmljene apartmane ili kuće u Hrvatskoj, da bi ih potom prevezli u blizinu granice sa Slovenijom i mimo graničnih prijelaza pješice preveli u Sloveniju. Tamo bi ih opet oni ili druga skupina krijumčara preuzela i vozila do Italije. U RH bi ulazili na području Like i najviše na području Karlovca, a nakon smještaja u Sloveniju su prebacivani preko Zagorja ili Gorskoga kotara. Jedan od osumnjičenika ima kuću u Čabru, što im je bila idealna stanica prije prebacivanja u Sloveniju.

No, od srpnja ove godine krijumčari su bili pod nadzorom krim-policije koja je uz nalog istražnoga suca tajno snimala njihove telefonske razgovore i tajno ih pratila, a snimanjem telefonskih razgovora policija je doznala i da se nepoznata osoba koja ih je angažirala zove Metin te da se nalazi u Sloveniji. Međutim, tko je osoba koja se krije iza toga imena, radi li se o pravom imenu ili izmišljenom, za sada nije poznato.

Tražitelji azila

Među uhićenim krijumčarima bila su i trojica stranaca, od kojih je jedan Pakistanac Sameer Parvez Khan (20), o kojemu su se mediji raspisali jer je na društvenim mrežama objavljivao fotografije na kojima se hvalio luksuznim životom te navodno i vezama s pakistanskom tajnom službom. Khan i Afganistanac Sahil K. (30) u Hrvatskoj su imali status tražitelja azila, a dotični Sahil K. u operaciji je sudjelovao iz prihvatilišta za azilante, gdje je bio smješten. Svi ostali osumnjičenici, njih 11, hrvatski su državljani, a među njima je i jedna žena, M. M. (46), čija je uloga bila da svojim autom vozi kao prethodnica kombiju u kojemu su njezini prijatelji vozili ilegalce i dojavljuje nalazi li se negdje na putu policijska patrola.

Policija i Uskok osumnjičili su ih za 13 slučajeva krijumčarenja ilegalaca, od kraja srpnja do kraja listopada ove godine, a radilo se o migrantima državljanima Kine, Afganistana, Indije...

Privremene obustave

Kako su cijelo vrijeme bili pod tajnim nadzorom, policajci su slušajući razgovore čuli i kako su u nekima od tih 13 slučajeva krijumčari nailazili na probleme zbog kojih su morali privremeno obustavljati prebacivanje i vraćati se u sigurne kuće. Jednom je prethodnicu u Sloveniji zaustavila policija i pregledala im auto pa je odlučeno da za taj dan obustave operaciju. U dva navrata su migrante, koje su već ilegalno uspjeli prevesti u Sloveniju, morali vraćati u Hrvatsku jer se nisu uspjeli naći s vodičem koji bi ih u Sloveniji preuzeo i odveo u Italiju. Jednom pak vozač nije uspio pronaći dogovoreni put pa su se morali vratiti u Zagreb.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:54