PRVI HRVATSKI CYBER PIRAT

VLASNIK FILMOVITE U tri godine emitirao je najmanje 1251 film, tereti ga se za štetu od 3,9 milijuna kuna, na Fejsu ima oko 165 tisuća fanova

 Screenshot

U tri godine emitirao je najmanje 1251 film. Domaći distributer tvrdi da ga je oštetio za 3,9 milijuna kuna. Na Facebook stranici ima oko 165 tisuća fanova, a od Google oglasa zaradio je 600 tisuća kuna.

Matej Kalanj (30), vlasnik hrvatske ilegalne streaming stranice Filmovita, možda je amater ako ga se usporedi s Ukrajincem Artemom Vaulinom, vlasnikom stranice Kickass Torrents koji je krajem srpnja uhićen u Poljskoj zbog distribuiranja sadržaja vrijednog milijardu dolara i od kojeg je zaradio čak 20 milijuna dolara, ali je svejedno prvi hrvatski internetski pirat. Kalanj je trenutno u riječkom istražnom zatvoru, gdje će provesti najmanje mjesec dana ne plati li jamčevinu od 200 tisuća kuna, koliko mu je odredio istražni sudac.

Filmovita - koja je jučer i dalje normalno radila - je stranica preko koje su se uz nekoliko klikova i kvalitetnu internetsku vezu mogli gledati najnoviji filmovi i serije s hrvatskim titlovima. Na slučaju su radili riječki policajci specijalizirani za gospodarski kriminal i tim iz Odjela za visokotehnološki kriminalitet Ravnateljstva policije.

Oglašavao se

Kalanj je istragu olakšao jer je Filmovitu reklamirao na Facebooku, gdje je korisnike detaljno upućivao kako da gledaju filmove. Stranicu je vodio preko IP adrese svoje susjede, kojoj je krao internetsku vezu, a novac zarađen od oglasa položio je na račun svoje djevojke (27), koja je kazneno prijavljena za pranje novca, ali je puštena da se brani sa slobode.

Dvojac se tereti da su od siječnja 2014. sustavno kršili autorska prava i putem interneta reproducirali i distribuirali tuđa autorska djela, neovlašteno prodavali oglasni prostor te pristupali i koristili računalni sustav druge osobe.

Krah Filmovite novi je dokaz da se zaoštrava globalni udar na internetsko piratstvo koje, prema nekim procjenama, samo američkoj ekonomiji oduzme oko 250 milijardi dolara prihoda i odgovorno je za oko 750 tisuća izgubljenih radnih mjesta.

Poruke podrške

Konzervativne procjene kažu da je šteta puno manja - oko 58 milijardi godišnje. Pa ipak, brojni fanovi Filmovite od Kalanjeva uhićenja zasipaju njegovu stranicu porukama podrške.

Slično se događalo i u svijetu nakon što su nedavno ugašeni KAT i Pirate Bay, koji su također omogućavali besplatno skidanje i gledanje sadržaja. Mnogi korisnici smatraju da američka filmska industrija i najveće glazbene zvijezde zarađuju previše da bi ograničavali slobodno dijeljenje sadržaja, što je osnovni smisao interneta.

Razlike između torrenta i streaminga su male - torrente korisnici putem softvera prvo skidaju na računala i gledaju kad žele, a u streamingu ih gledaju odmah, direktno s weba, a potrebna im je samo kvalitetna internetska veza.

Ilegalni softver

Pravna akcija protiv Filmovite mogla se očekivati prije ili poslije, smatra Dragan Petric, izvršni urednik časopisa Bug.

- Borba protiv piratstva, fokusirana je, ovisno o tehnološkim dosezima, na različite tipove sadržaja. Ilegalnom softveru doskočilo se prodajom softverskih cloud licenci i pomoću trgovina s aplikacijama, a industrija je donekle učinkovito rješenje protiv piratiziranja glazbe pronašla u legalnim streaming servisima. Kako su sada brze internetske veze dostupne u toj mjeri da lako prenose videosadžaje, krenula je i borba protiv piratiziranja filmova za koje su takve veze nužne - govori Petric.

ICT analitičar Bojan Mušćet kaže da je Filmovita možda najpopularnija, ali svakako ne i jedina takva stranica usmjerena na naše tržište.

- Možda se vlasnik Filmovite nekome zamjerio pa po prijavi završio u pritvoru. Borba koju protiv pirata predvodi SAD zahvaća i naše krajeve, a inače smo jedna od vodećih europskih zemalja po korištenju nelegalnog softvera. Uhićenje pirata samo je jedan od oblika borbe - zaključuje i dodaje da bi, s obzirom na to da živimo u zemlji u kojoj starice bacaju na tlo jer su prešle preko crvenog, i korisnici mogli očekivati prijavu nakon “nevinog” gledanja jednog crtanog filma na ovakvim stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 00:32